Zorg2025: Samen werken aan ziekenhuisverplaatste zorg
Nieuwe technologieën in de zorg bieden veel mogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld thuis een hartfilmpje maken en beeldbellen met je cardioloog. Het is dus niet altijd meer nodig om voor ziekenhuiszorg daadwerkelijk naar het ziekenhuis te gaan. De komende jaren zal deze ontwikkeling, die ziekenhuisverplaatste zorg wordt genoemd, alleen maar toenemen. Tijdens de Zorg2025 bijeenkomst van dinsdag 20 juni bespraken we de voor- en nadelen hiervan. Wat is er voor nodig om de zorg te verplaatsen? En waar moeten we op letten?
Zo vertelt Kors van Wyngaarden (Medical Officer Digital Health bij Philips, klik hier voor zijn presentatie) over hun visie en ontwikkelingen om deze zorg thuis mogelijk te maken. Jeroen Crasborn, Senior adviseur zorgstrategie bij Zilveren Kruis, over het perspectief vanuit de zorgverzekeraar (zijn presentatie vind je hier). Pieter van Weijen, Inn4cure over ‘Thuisherstel op ziektebeeld’ (klik voor presentatie) en Pasquelle van Ruiten – van der Jagt, Health innovator bij Vital Innovators over de Hospital@Home coalitie (kijk hier voor meer informatie).
Zorg verplaats je niet alleen
“Zou het niet mooi zijn als je voor een echo niet meer helemaal naar het ziekenhuis moet, maar dat je dat gewoon bij je huisarts kunt laten doen? Waarbij de beelden bijvoorbeeld worden doorgestuurd naar een radioloog?” Van Wyngaarden laat zien dat Philips een draagbaar echo-apparaat heeft ontwikkeld waarbij dit nu al mogelijk is.
Philips wil het leven van 3 miljard mensen per jaar verbeteren voor 2025. Mensen moeten gezonder worden en de gezondheidszorg moet bereikbaarder zijn. Technologie en data kunnen gebruikt worden om tot een oplossing te komen. Denk daarbij aan een apparaat dat al kan voorspellen dat je gaat vallen, voordat je valt. Dit maakt het voor ouderen makkelijker om thuis te blijven.
“ Het gaat er echter wel om hoe je al die apparaten met elkaar verbindt om uiteindelijk ook echt de zorg dichter bij de patiënt te brengen. Dat kun je niet alleen: dat doet Philips graag samen.”
Denk aan de sociale impact
Jeroen Crasborn van Zilveren Kruis geeft aan dat als je de zorg goed inricht, 46 procent van de ziekenhuiszorg te verplaatsen is. “Maar denk daarbij wel aan de sociale impact! De transitie van zorg moet geleidelijk en patiëntgericht gaan, zodat iedereen (dus patiënt, zorgverlener en zorgverzekeraar) mee is.”
“Als je de zorg gaat verplaatsen, denk dan bijvoorbeeld ook aan de mensen die zonder werk komen te zitten of waar het werk drastisch van zal veranderen. En wat denk je van al die ziekenhuizen die gebouwd zijn? Wat moet daar mee gebeuren?”
Crasborn geeft aan dat je ook moet kijken naar welke mensen technologie aan kunnen. “Er zijn mensen die al doodziek worden als hun mobieltje gaat piepen. Als je iedereen wilt meenemen in de transitie betekent dit dat het een langdurig project is.” De eerste stappen worden gezet. Zo is Zilveren Kruis de eerste zorgverzekeraar die hartwacht van Focus Cura heeft gecontracteerd. Voor hartpatiënten een directe verbinding met hun cardioloog via SmartPhone of tablet.
Het beleid van Zilveren Kruis is er op gericht de transitie in het zorglandschap te faciliteren en de groeiende zorgvraag op te vangen. Crasborn geeft nog wel aan: “De zorgverzekeraar is geen investeerder: wij betalen alleen voor de gezondheidszorg, niet voor innovatie of preventie. Dus we moeten dat anders indelen of betalen.”
Uiteindelijk gaat het om de patiënt
Dat het nu al mogelijk is om thuis een ECG te maken, laat Pieter van Weijen zien met een kastje ter grote van zijn hand. De uitkomsten kunnen naar een arts worden gestuurd en zo kan de arts zien hoe het met de patiënt gaat. Bij Inn4Cure ontwikkelt Van Weijen thuisherstelprogramma’s voor specifieke ziektebeelden samen met ziekenhuizen:
“Zo kunnen patiënten verantwoord eerder naar huis. Het effect daarvan is dat je thuis sneller en beter herstelt.”
Dit doen ze met behulp van bewezen methodes voor het toepassen van innovaties in zorgprocessen en gecertificeerde thuis monitoring technologie. “Kortom: we werken samen op inhoud. Vanuit het ziekenhuis komt de verandering: maar de patiënt moet wel centraal staan.”
Samenwerken om opschalingsbarriëres te doorbreken
Dat samenwerking nodig is, benadrukt ook Pasquelle van Ruiten van de Hospital@home coalitie: “Doel van de coalitie is om langer thuis te blijven wonen. Uiteindelijk moet dit een standaardonderdeel van de zorg zijn. We zijn begonnen met een startnotitie en hebben een programmaplan opgezet waar de uitdagingen zitten. We richten ons op vijf toepassingen en samenwerking is daarvoor noodzakelijk.”
“Daarbij wil ik graag nog een oproep doen aan de regio Amsterdam: We zijn op zoek naar regionale projecten om hieruit geleerde lessen te halen en te delen in de coalitie. Wat werkt wel, wat werkt niet en wat kunnen anderen hier van leren? Je kunt dit naar mij mailen.”
Pitch: Dinst
Olivier Coops van Dinst legt in drie minuten tijd uit dat de online marktplaats voor seniorendiensten het roer omgooit. Er komt een vast aanspreekpunt voor de ouderen die diensten af willen nemen. Je kunt er hier meer over lezen.
Over Zorg2025
Bekijk de vorige edities hier. Zorg2025 is een initiatief van Rabobank Amsterdam, SIGRA, de Kamer van Koophandel en Amsterdam Economic Board.
Beeld: Tunstall, via Flickr (CC)
De volgende editie van Zorg2025 is op 12 september en gaat over ‘Branchevreemde concurrentie’.
20 juni 2017
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Het overvolle elektriciteitsnet is een complex probleem. Energie delen en het vormen ...
- Voorbereidingen voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2025 zijn in volle gang en de inschrijving ...
- Op donderdag 12 september vierde ons programma Amsterdam Smart City haar vijftienjarig jubileum ...