Wind in de rug voor circulair textiel

De komende jaren krijgt de inzameling van textiel in de Metropool Amsterdam een flinke impuls. Vliegwiel hiertoe vormt de Green Deal Circulair Textiel. Met name het stimuleren van het circulair inkopen van bedrijfskleding krijgt aandacht. Gezien de slagkracht van het ecosysteem in de MRA kan het hele land van deze aanjaagrol profiteren.

Hans Bon, directeur Wieland Fibresort, omarmt de nieuwe textielkoers van de regio. Zijn bedrijft werkt al volop met circulair textiel, liet hij weten. “Wieland Textiles is eigenlijk een gewoon sorteerbedrijf, maar wel ontstaan vanuit een ideaal. Zo’n vijftien jaar geleden zagen we overal in het land enorm veel containers met textielafval. Wij hebben daarom een proces ontwikkeld om de industrie zuivere materialen aan te leveren zonder knopen en ritsen. Dat is gelukt.”

Wieland Fibresort richt zich op hergebruik van textiel, in de meest ultieme vorm. “Geen droom is ons te gek. Letterlijk elk kledingstuk en elke vezel willen we opnieuw benutten. En daarvoor bedenken we spannende, nieuwe technische innovaties. Dat maakt ons anders dan alle andere bedrijven.” In zogeheten Fiber Farms verwerkt zijn bedrijf – als enige ter wereld – op grote schaal niet-herdraagbaar post-consumenten textiel tot een waardevolle, volledig circulaire grondstof voor de kledingindustrie. Dat levert een uniek product op: PCC (Post Consumer Clippings). “Een zuivere, homogene en (ja!) traceerbare grondstof voor de textiel-maakindustrie, gewonnen uit ogenschijnlijk waardeloos afval. Het kan dus wel.

Gevraagd naar de mooiste ontwikkeling tot dusver tijdens de Duurzaamheids top 2021 aarzelde Bon geen moment. “Zij zit op de eerste rij. Mevrouw Van Veldhoven heeft een fantastische textielnotitie geschreven. Die heeft zoveel dynamiek gegeven. In plaats van dat wij moeten duwen, begint de textielwereld nu aan ons te trekken.” Bon heeft wel een dringende boodschap aan de MRA-wethouders. “Ik wil u meegeven om op te houden met het vragen van geld voor de inzameling van textiel van bewoners, dat zou enorm veel schelen.

Lees hier wat de Board doet op het gebied van circulair textiel en voor circulaire werkkleding.

Bekijk het filmpje over circulair textiel >>

Ook aansluiten?

Wil je aansluiten bij het initiatief Circulair Textiel of in contact komen met Hans Bon van Wieland Fibresort? Neem dan contact op met Claire Teurlings.

28 oktober 2021

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten