Metropoolregio Amsterdam kiest voor groene koers
De Board werkt al langer samen met een breed scala aan partners om voor thema’s als circulair textiel en fietsmetropool concrete investeringsproposities te ontwikkelen of andere stevige afspraken voor werkgelegenheid en een slimme, groene en gezonde regio. Inmiddels zijn er interessante coalities ontstaan van partijen die zich actief inzetten. Om dit kracht bij te zetten ondertekenden overheden in de MRA tijdens de Duurzaamheidstop afspraken om de regio te verduurzamen samen met bedrijven en andere stakeholders. De rol van de overheden is cruciaal om als inkoper de circulaire economie echt verder te brengen.
De komende jaren krijgt de inzameling van textiel in de regio een flinke impuls. Een andere afspraak uit de Green Deal Textiel richt zich op het stimuleren van de circulaire inkoop van bedrijfskleding. Gezien de slagkracht van alle MRA-partners kan hier een impuls voor heel het land van uitgaan.
Lees hier wat de Board doet op het initiatief circulair textiel en waarop je kunt aanhaken.
Ondertekenaars van de Green Deal Fiets. Foto: Brenda de Vries.
Tevens wil de regio zich ontwikkelen tot een fietsmetropool. De bestuurders willen fors investeren in het stimuleren van het fietsgebruik. Niet alleen wordt de regio verrijkt met een netwerk van fietsservicepunten, ook krijgt het stimuleren van duurzaam woon/werkverkeer via de fiets een nadrukkelijke plaats in de arbeidsvoorwaarden van grote bedrijven en instellingen binnen de MRA.
Vanaf 2025 alle nieuwbouw in de MRA voor minimaal 20% met hout en biobased materialen wordt uitgevoerd. Behalve in het aanwijzen van locaties hiervoor, wordt gezamenlijk geïnvesteerd in het gezamenlijk ontwikkelen en delen van kennis op dit gebied.
Ook komt er een verbod op wegwerpplastic bij de vele festivals die in de regio plaatsvinden. Hergebruik van plastic krijgt een impuls door te kiezen voor straatmeubilair dat is gemaakt van gerecycled plastic. Tot slot hebben de bestuurders een in 2018 gemaakte afspraak herbevestigd om binnen de eigen provincies en gemeenten over te stappen op duurzaam inkopen. Al in 2025 willen zij dat de 50 % van eigen inkoop klimaatneutraal en circulair plaatsvindt.
Ook aan de slag met inkopen met impact? De Quickstarts helpen je op weg. Lees hier wat de Board doet op het initiatief Inkopen met Impact
“Met deze Deals laten we zien wat er gebeurt als overheden met bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samenwerken. Er is meer draagvlak voor hoge ambities, meer betrokkenheid en een meer gedeelde verantwoordelijkheid om deze te realiseren en meer expertise om tot de benodigde oplossingen te komen. Mijn oproep: doe dat bij veel meer trajecten en veel eerder in het proces. De grote maatschappelijke opgaven van vandaag vragen niet om optimalisatie maar om radicaal andere oplossingen. Dat vraagt om een andere manier van samenwerken en om gedurfde beslissingen.”.
Nina Tellegen, algemeen directeur
Meedoen?
Wil je meedoen aan het circulair maken van textiel, de regio als fietsmetropool of Inkopen met Impact? Neem dan contact op met Claire Teurlings of Richard Hoving.
15 oktober 2021
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Digitalisering zit in de haarvaten van de samenleving. Dat onderstreept het belang ...
- Welke rol speelt AI over vijf jaar in de zorg? Welke kansen ...
- In een intensieve 24-uurssessie hebben Boardleden vorige week gezamenlijk de nieuwe koers ...