Toekomst in tijden van corona – wat voor regio willen we zijn?

Eerst het allerbelangrijkste, en dat is dat ik namens de Board iedereen in de Metropool Amsterdam die op wat voor manier dan ook wordt geraakt door de coronacrisis een hart onder de riem wil steken. De zorgmedewerkers die deze weken topprestaties leveren, de mensen die corona onder de leden hebben, de bedrijven die plotsklaps in zwaar weer zitten en de zzp’ers die hun gehele inkomen zien wegvallen. Het zijn ongekende tijden met enorme impact op iedereen.

ls directeur van de Board is het even wennen, ik zie mijn team nu in een grid van pratende hoofden op mijn beeldscherm, in plaats van live tijdens onze wekelijkse meet-ups. We gaan door, maar ons werk ziet er anders uit. Geen bijeenkomsten met inspirerende sprekers of ronde tafels: events van de Amsterdam Economic Board en Amsterdam Smart City zijn gecanceld en het TechConnect-programma biedt de komende weken een volledig onlineprogramma aan. 

Nu we die events niet hebben om jullie te inspireren en mee te nemen op weg naar de slimme, groene en gezonde metropool van de toekomst, proberen we jullie op andere manieren relevante inzichten te bieden, onder andere via de nieuwsbrieven van de Board en Amsterdam Smart City. Zo deelden we al leestips in de vorige week verstuurde nieuwsbrief van Amsterdam Smart City en de volgende Boardnieuwsbrief landt zondag in jullie mailbox.

Wij nemen de impact van corona op de huidige situatie zeer serieus, en tegelijkertijd laten we ons inspireren door de creatieve initiatieven die erdoor ontstaan:

  • Restaurants kiezen voor schone bezorgopties, in eerste instantie om geen ingeslagen voedsel te verspillen en om de komende weken door te kunnen komen, maar dit biedt ook op langere termijn perspectieven. 
  • We realiseren ons dat een live ontmoeting niet altijd nodig is, maar dat je ook via zoom, skype en andere middelen prima kan overleggen. Dat scheelt hopelijk ook in de toekomst vele auto- en vliegtuigkilometers. 
  • Mensen gaan beter voor elkaar zorgen, de enorme stroom vrijwilligers die iets wil doen voor ouderen en kwetsbaren in deze samenleving is een prachtig teken van solidariteit. 
  • Het belang van AI en data in het bestrijden van corona wordt steeds duidelijker. We brengen de witte jassen en de coltruien al jaren bij elkaar in bijvoorbeeld onze Medical Data Plus Pizza-meetups – komt er juist nu ruimte om hierin een volgende stap te zetten?

Het gevaar van zo’n acute crisis is dat we de komende weken gaan voor quick fixes die gedupeerde ondernemers er snel bovenop helpen, maar tegelijkertijd de lange termijn uit het oog verliezen. Hoe kunnen we de energie, en ook de disruptie die er nu is, inzetten voor een structurele verandering op de lange termijn? Hoe kunnen de investeringen die nu in allerijl gedaan worden bijdragen aan een inclusieve en duurzame toekomst, aan een slimme, groene en gezonde regio?

Laten we, tijdens deze pauzestand voor velen, op een nieuwe manier naar de toekomst kijken.

Ik zie drie vragen waar we mee aan de slag moeten, en waarover we ook graag met jullie het gesprek blijven voeren:

Welke weeffouten zitten er in de huidige economie van onze regio, en welke alternatieven hebben we?

Nu we even stilstaan is het goed om dit te verkennen. De wereldwijde CO2-uitstoot neemt deze dagen af en de luchtkwaliteit verbetert enorm, want we reizen niet en werken nu veelal vanuit huis volgens plan B, maar we hebben geen planeet B. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in 2040 binnen de sociale en economische grenzen van de planeet blijven? Hoe kan bijvoorbeeld anders inkopen door bedrijven, overheden en kennisinstellingen van producten en diensten, ons daar in de regio concreet bij helpen? Lees ook het Insights artikel over de Donut-economie.

Hoe kunnen we juist nu Green Deals inzetten, gericht op een structureel betere toekomst?

Laten we kijken hoe we met nieuwe Green Deals aan de slag kunnen gaan.  Zoals econoom Ann Pettifor in De Groene Amsterdammer van deze week zegt, en ik parafraseer: de New Deal van Franklin Delano Roosevelt om Amerika uit de Grote Depressie van de jaren ’30 van de vorige eeuw te halen is inspirerend. Roosevelt pompte geld in de economie, initieerde grootschalige banenprogramma’s, faciliteerde ambitieuze infrastructurele projecten, hervormde de bankensector en plantte 3 miljard bomen om de droogte en bodemuitputting te bestrijden. De EU heeft net een Green Deal gepresenteerd, waarmee de komende tien jaar tenminste 1 biljoen aan groene investeringen gemobiliseerd zal worden. Wat kunnen wij als regio extra doen om deze Green Deal hier te laten landen?

Hoe kunnen we investeren in een structureel betere toekomst?

Je ziet dat groene investeringen al hoog op de agenda staan bij leiders als Kristalina Georgieva (hoofd van het Internationaal Monetair Fonds) en Christine Lagarde (voorzitter van de Europese Centrale Bank), en de Europese Investeringsbank al stopt met het investeren in kolen. Ondertussen is in Nederland het fonds Invest NL gestart. En in de plannen voor het nieuwe investeringsfonds in de MRA en Noord-Holland-Noord worden de financieringen puur gericht op investeringen in de energietransitie en in de overgang naar de circulaire economie met maatschappelijke relevantie.

De komende weken gaan we als Board aan de slag met deze vragen. We zullen regelmatig van ons laten horen en blijven graag in contact in de zoektocht naar antwoorden op bovenstaande vragen.  

Voor nu, wens ik iedereen veel sterkte in deze ongekende tijden. Wees voorzichtig en zorg goed voor elkaar.

19 maart 2020

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten