TNW2020: Hoe u uw gezondheids- / AI-bedrijf kunt opschalen
Op The Next Web-conferentie presenteerde Smart Health Amsterdam een reeks startups om hun innovaties in de gezondheidszorg te presenteren. Dit werd ondersteund door een rondetafelgesprek waarin diep werd gedoken in de best practices voor het opschalen van uw Health / AI-bedrijf. De panelleden van PacMed, Breathomix en Philips Ventures deelden inzichten over hoe ze het volgende niveau kunnen bereiken. Belangrijkste punten: werk samen met grotere organisaties en besef dat "mazen in de wet gevaarlijk kunnen zijn voor zowel ethiek als de effectiviteit van uw AI".
Bij De volgende webconferentie 2020 , Organiseerde Smart Health Amsterdam een rondetafelgesprek met de titel ‘Scaling your Health / AI business’. Het netwerk – zojuist genomineerd voor een InnoVision Ecosystem Award for life sciences and health – organiseerde ook een digitale expo-stand waar een tiental lokale startups hun visie presenteerden over hoe ze van plan waren de toekomst van gezondheid en gezondheidszorg te beïnvloeden.
Vertegenwoordigt het ecosysteem
Als het gaat om het toepassen van data science en AI in de klinische setting, weerspiegelden de presentaties van de expo de indrukwekkende variëteit binnen het ecosysteem van de regio Amsterdam. Zo waren er de mogelijkheden om anderen te helpen de sprong te maken naar datagestuurde innovaties, zoals data-anonimisatoren Syntho , goedkope eye-trackers Paarse blik , en all-in app-ontwikkelaars EverywhereIM . Andere startups proberen de werkdruk van zorgprofessionals te verlichten, zoals asset-tracker Blyott , beslissingsondersteunend systeem Councyl.ai , en innovators op het gebied van spraakherkenning Attendi . Ondertussen, Caro Health richt zich rechtstreeks op de patiënt: het aanbieden van een geautomatiseerde digitale gezondheidspartner om een bepaalde behandeling bij te houden – en te begrijpen.
De huidige COVID-19-crisis heeft de telegeneeskunde duidelijk versneld en biedt meer kansen voor bedrijven die werken met smartphones, zoals hartmonitor-experts Happitech en de allerbeste diagnostici van huidkanker SkinVision . Ondertussen, Olive Diagnostics ziet automatische spectrale urineanalyse als de toekomst van niet alleen het monitoren van thuispatiënten, maar ook van het diagnosticeren van bepaalde ziekten voordat er symptomen optreden.
En hoewel de meeste presentatoren startups waren, zouden enkelen beter kunnen worden gedefinieerd als scale-ups. Zeker, Inbiome heeft alles op zijn plaats om de diagnose van bacteriële ziekten wereldwijd snel te revolutioneren terwijl ze ook werken aan mogelijke toekomstige pandemieën.
Over de kloof heen: van startup naar scale-up
Alle aanwezige startups ondersteunden hun technologie met passie, geloven ze kunnen een positieve en grote impact hebben op de gezondheidszorg. Maar hoe maak je die sprong? Van concept naar startup gaan is één ding, maar van startup naar scale-up gaan is een veel groter en lastiger beest. Het rondetafelgesprek ‘Scaling your Health / AI business’ werd bekwaam gemodereerd door serieel ondernemer Sjaak Vink , oprichter van de TheSocialMedwork , dat patiënten in contact brengt met nieuwe medicijnen die al elders zijn goedgekeurd.
Wees een oplossing voor een echt probleem
Vink richtte eerst zijn aandacht op Wouter Kroese , oprichter van PacMed . Dit succesvolle bedrijf bouwt Clinical Decision Support Systems – “om de gezondheidszorg persoonlijker, preciezer en praktijkgerichter te maken” – die nu in verschillende Nederlandse ziekenhuizen worden gebruikt. Het bedrijf is ook betrokken bij een grote landelijke samenwerking gericht op het toepassen van machine learning om de optimale behandelstrategie te vinden voor COVID-19 IC-patiënten.
“Onze grootste uitdaging was om ervoor te zorgen dat we niet zonder problemen een oplossing waren”, zegt Kroese. “We moesten uitzoeken hoe we de meeste waarde konden bieden bij het toepassen van AI. We begonnen breed en bestreken alles, van geestelijke gezondheid tot intensieve zorg. De volgende uitdaging was om veel lievelingen te doden en veel geweldige partners te laten vallen. ”
“Het is de kunst om ‘nee’ te zeggen”, beaamt Vink.
1) Nagel je wetenschap, 2) let op je landingsbaan, en 3) regelen de toezichthouders
Maurik van den Heuvel is CEO van Rotterdam gevestigd Breathomix . Zijn bedrijf werkt momenteel samen met een reeks grotere partners, waaronder met het ministerie van Volksgezondheid, aan een onderzoek of COVID-19-infectie kan worden gemeten in uitgeademde lucht.
“Ik zie drie grote uitdagingen bij het opschalen. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat uw wetenschap en publicaties in orde zijn. Dit kost zoveel geduld en tijd. Ten tweede moet je je landingsbaan beheren. Je moet je er goed van bewust zijn hoe ver je met je geld kan komen ”, zegt Van den Heuvel.
“En ten derde moet u regelgevende instanties begrijpen en u eraan houden. Deze zijn zo complex en zeer open voor interpretatie, omdat ze alles omvatten, van wandelstokken tot MRI-scans. Bovendien zijn deze lichamen gebouwd voor multinationals die het geld hebben om te investeren, niet voor beginnende kleinere bedrijven. ”
Van den Heuvel suggereert dat in naam van het aandrijven van innovatie de overheid hier op zou kunnen treden. “Een behandelende ambtenaar kan erg behulpzaam zijn bij het maken van dat document van 1500 pagina’s.”
“Bureaucratie is inderdaad een kwaad”, merkt Vink op. ‘Maar we moeten hiermee omgaan. Het Smart Health Amsterdam netwerk kan hierbij helpen. Net als Philips … ”
Schalen van het vermogen om te schalen
Rocco van den Berg is innovatie voorop Philips Ventures waar ze werken aan het stroomlijnen van het proces voor startups door hen in contact te brengen met de grotere zakenwereld en hun partners.
Van den Berg legt de achtergrond uit: “We werken met ziekenhuizen over de hele wereld en velen zeiden: ‘Hé, we worden benaderd door al deze geweldige startups met geweldige puntoplossingen, maar onze IT zet hier een rem op. Maar Philips zit al in onze flow. Is er geen manier om ze te helpen opschalen en ze bij ons te betrekken? ”
“Dus hier was een uitdaging”, zegt Van den Berg. “Ja, we werkten al op individueel niveau samen met startups, maar om ze allemaal met elkaar te verbinden … Nou, we moesten ook opschalen – om onze systemen en contracten vanaf het begin opnieuw te bekijken.”
Begrijp de cultuur en pas je aan elke situatie aan
Zowel Van den Heuvel als PacMed’s Kroese zien de waarde in van samenwerking met grotere bedrijven en instellingen. Degenen die niet alleen ervaring hebben met het navigeren door regelgevende instanties, maar ook een beter begrip hebben van de omgeving en de cultuur waarin de technologie uiteindelijk zal worden toegepast.
“Je moet de behoeften van de artsen, medische partners – alle belanghebbenden – kennen en weten waar ze dagelijks mee te maken hebben”, zegt Kroese. “Je moet die psychologische aspecten van het aanzetten tot verandering begrijpen, zodat je binnen het bestaande systeem kunt werken.”
“Maar terwijl je dit doet”, voegt Van den Berg toe, “moet je erkennen dat verschillende ziekenhuizen verschillende workflows en criteria hebben. En terwijl u internationaliseert, hebben verschillende landen verschillende drijfveren, KPI’s en technische overwegingen. Daar kunnen wij bij helpen. ”
Mazen in de wet zijn gevaarlijk voor zowel ethiek als effectiviteit
Het gesprek gaat over ethiek. “Bij Philips spelen we in het domein van de gezondheidszorg, dus ethiek is bijzonder belangrijk, met verschillende wetten in verschillende landen”, zegt Van den Berg. “We nemen de strengste mening”, “Wanneer we met een startup beginnen, zorgen we ervoor dat ze de juiste ethiek hebben gebruikt om de juiste gegevens van de juiste populaties te verzamelen.”
“We moeten elke dag nadenken over ethiek”, beaamt Van der Heuvel. ‘Je helpt jezelf misschien niet door van veraf gegevens te verzamelen waar de regels lakser zijn, maar waar de bevolking heel anders kan zijn. Loopholes kunnen gevaarlijk zijn voor zowel de ethiek als de effectiviteit van uw AI. ”
Smart Health Amsterdam is de netwerk voor data- en AI-gedreven innovatie in de Amsterdamse life sciences en gezondheidssector. Sluit je aan bij onze gemeenschap hier
12 oktober 2020
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Op donderdag 12 september vierde ons programma Amsterdam Smart City haar vijftienjarig jubileum ...
- Amsterdam Economic Board wil samen met partners een toekomstbestendige economie met brede ...
- De Economische Verkenningen MRA 2024 laten zien dat onze sterke regionale economie niet ...