Terugblik op een succesvolle eerste TechConnect Week

De laatste week van oktober staat vanaf dit jaar in het teken van TechConnect. Tijdens de TechConnect Week (29 oktober – 3 november) werden de vele tech-banen en digitale vaardigheden die de Metropool Amsterdam (MRA) nu al rijk is gevierd. Eén week, 21 events, meer dan 500 bezoekers, Metropoolregio breed. Van bedrijfsbezoeken aan Picnic, Bose en Squla tot aan gratis proeflessen bij Codaisseur en Growth Tribe. Met 2 TEKKIE specials als kers op de taart. Zodat de arbeidsmarkt van tech-banen zichtbaar en toegankelijk wordt voor iedereen in de MRA én om vooral die mensen te inspireren die normaliter misschien niet zo snel met Tech in aanraking komen.

Bekijk hier het item van RTV Noord-Holland over TechConnect Week!

TechConnect

11% van de banen in de MRA is een tech-baan. Dit komt neer op zo’n 60.000 banen, waarvan er 10.000 in de laatste twee jaar zijn bijgekomen. De roep om meer en divers opgeleid tech-personeel is groot. Vandaar dat de Amsterdam Economic Board het nieuwe initiatief TechConnect heeft gestart.

“TechConnect gaat over tech-banen. We definiëren tech dus niet als een sector, maar als een werkveld dat door alle sectoren en opleidingsniveaus heenloopt. Ziekenhuizen en banken hebben ook tech-teams. Hotelketens nemen inmiddels ook data-analisten en programmeurs aan. Retailers zoeken ook Growth Hackers en AI experts.”  Aldus Viktor Bos, Challenge Lead Amsterdam Economic Board

De TechConnect Week is de eerste in een reeks waarbij gedurende één week, een ieder kennis kan maken met dat wat Tech te bieden heeft.

codaisseur

Bedrijfsbezoeken

We begonnen onze week bij Bose in Purmerend. In samenwerking met PurmerValley faciliteerde TechConnect een bedrijfsbezoek voor de Scholengemeenschap Nelson Mandela. 40 scholieren mochten een kijkje achter de schermen nemen bij de producent van onder andere speakers. Dave de Groot, manager Infrastructure & Operations bij Bose:

“Het inspireren van scholieren was het doel, een bijkomend effect was dat het voor ons ook vernieuwend is om events zoals deze te mogen faciliteren. Wij vonden het in ieder geval een te gekke experience die aansluit bij onze Brand Promise en de Bose Employee Value Proposition”.

purmervalley

Op dinsdag brachten 15 scholieren van het Cartesius 2 in Amsterdam een bezoek aan Squla en waren maar liefst 40 leerlingen van de Coderclass van het Metis Montessori te gast bij Crunchr. Zij kregen uitgelegd wat het verschil is tussen een groot traditioneel bedrijf en een startup en leerden een belangrijke les: “het gaat er niet langer om wat je later wilt worden, maar waar je later wilt werken.” Bij Squla namen de scholieren een kijkje achter de schermen, want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij game design? De leerlingen waren enthousiast én stelden de juiste vragen. Zo vroeg Joey (13) zich af: “aangezien je JavaScript gebruikt voor game design, geeft dat geen beperkingen als je de game op de browser draait?”

Picnic en Cognizant stelden hun deuren open voor een wat oudere doelgroep: UvA studenten en alumni van Growth Tribe Academy. De rondleidingen waarbij bij Cognizant facial recognition, 3d printing en voice recognition op het programma stonden maakte indruk. Het bezoek aan het fulfillment centre van Picnic met daarna een borrel was een mooie afsluiter van de tweede dag.

squla

Op donderdag bezochten 13 leerlingen van het Haarlem College Iron Mountain in Haarlem. Na de rondleiding door het data center was de helft van de leerlingen geïnteresseerd in een stage bij het bedrijf.

Proeflessen

Voor iedereen die op een laagdrempelige manier kennis wilde maken met digitale vaardigheden zoals programmeren (in HTML, CSS en Ruby), UX&UI design, Data Science of Growth Hacking (digitale marketing) stonden gratis proeflessen op het menu. Door de week heen kon je naar Le Wagon, Codaisseur, Ironhack, IFDN of Growth Tribe om de eerste stappen naar een potentiele nieuwe carrière te zetten. Van studenten, tot schoolverlaters en carrière switchers, de proeflessen zaten vol en het publiek was divers. Yvonne vertelde tijdens de proefles van Ironhack dat ze vanuit Chili speciaal naar Amsterdam is verhuisd om hier nieuwe vaardigheden te leren en een carrière als webdeveloper te starten.

“Mijn HR baan bracht me niet langer waar ik wilde komen. Amsterdam staat internationaal al bekend als digitale hub, ik dacht, hier moet ik naartoe als ik mijn leven wil veranderen. Ik doe nu verschillende proeflessen om te kijken welke cursus en welke academy het beste bij mij past, en ga dan binnenkort een bootcamp starten.”

ironhack

Ook Frank deed een opleiding HRM maar besloot te switchen:

“Ik wist altijd al dat ik iets wilde maken dat tastbaar was, maar ik heb twee linkerhanden dus bouwvakker ging het niet worden. Mijn eerste studie in HRM was niks voor mij, nu volg ik de bootcamp programmeren bij Le Wagon en hoop ik binnenkort aan de slag te gaan als junior webdeveloper”.

TEKKIE Worden?

Tijdens de TechConnect week werd ook de TEKKIE campagne gelanceerd. Zowel in het Zaanse Poelenburg als in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam Zuidoost vonden speciale events plaats waarbij specifieke doelgroepen werden bereikt.

Woensdagmiddag waren we bij de Lobelia in Poelenburg, een “Fabriek voor buurtideeën”. Tekkies Hajar en Michel vertelden aan de uiteenlopende geïnteresseerden waarom zij voor een baan in tech hebben gekozen en wat zij de hele dag doen op hun werk. Daarna vertelde Lisa over Codam, een disruptieve speler op de onderwijsmarkt. Bij Codam word je in ongeveer 3,5 jaar opgeleid tot programmeur / AI expert of UX&UI designer. Zonder leraren, en de school is 24/7 geopend. Codam is de Nederlandse variant van het succesvolle Franse Ecole 42, en wordt volledig gefinancierd door de Codam foundation, opgericht door Corinne Vigreux. Hierdoor is Codam helemaal gratis en makkelijk toegankelijk, want ook een vooropleiding is niet nodig.

zaanstad

Op donderdag kwamen 80 leerlingen en studenten van de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer en van het ROC Zuidoost van Amsterdam College Zuid bijeen in de Johan Cruijff ArenA. De rondleiding langs de controlekamer, kleedkamer en grasmat maakte indruk, want overal wordt technologie en data science toegepast. In de kleedkamer vertelde de data-scientist van Ajax wat er met de data van spelers gebeurt en gemeten wordt. Tekkies O’Jay en Wendy sloten af. De vele vragen aan hen waren een mooie afspiegeling van de interesse en het enthousiasme van de leerlingen. Zo vroeg iemand: “IT is heel groot. Hoe kies je nu eigenlijk wat je binnen IT wilt doen of worden”? En de belangrijkste vraag van de dag was voor hen misschien wel: “hoeveel verdien je eigenlijk als web developer?”. Het antwoord stelde hen zeker niet teleur.

zuidoost

Expert sessies

Andre Teunissen, trainer in digitale vaardigheden bij FutureNL, verzorgde twee expert sessies op het gebied van computational thinking en programmeren. Eentje bij openbare basisschool de Rozenmarn in Amsterdam Zuidoost en eentje bij het Reinaert, de MAVO in Amsterdam West. Zowel leerlingen als docenten werden de eerste fijne kneepjes van het programmeren bijgebracht, op een speelse manier. En dat bleek uit de reactie van de docent van de Rozenmarn:

“De instructie en individuele aandacht vond ik prima. Het totaal plaatje was fantastisch. De wijze waarop hij met de kinderen aan de slag ging, erg goed. Daardoor waren de kinderen ook ontzettend enthousiast. Mijn complimenten!”

De werkweek werd afgesloten met een expertsessie bij Codam. Op uitnodiging kwamen jongerenwerkers, onderwijzers, maatjes, case managers, leraren en coaches die graag anderen willen enthousiasmeren voor Codam bijeen. Na een rondleiding door het indrukwekkende gebouw volgde een brainstormsessie in kleine groepen over hoe we de doelgroep het beste kunnen bereiken. De constructieve sessie heeft inmiddels geleid tot de opzet van een denktank die regelmatig bijeen zal komen om hierover verder te sparren, naar aanleiding van de positieve feedback van Caroline van Amerongen (zelfstandig adviseur voor onderwijs & jeugd).

codam

“Ik vond het enorm leuk om een kijkje in de keuken van Codam te krijgen gisteren. Wat een mooi initiatief! (…) Ik wil hierover wel uitgebreider meedenken. Misschien is het een idee om met geïnteresseerden uit de groep van gisteren een denktank-bijeenkomst hierover te organiseren? Ik wil daar graag aan bijdragen”. 

Uitkomsten & lessons learned

Uit de vele reacties zijn vooral enthousiasme en inspiratie naar voren gekomen. Door middel van 21 events hebben wij >500 mensen weten te bereiken en inspireren. Zo hebben leerlingen van het Metis Montessori en het Haarlem College de wens uitgesproken om bij respectievelijk Crunchr en Iron Mountain stage te lopen. En ook Jan de Beus, docent ICT ROC Zuidoost sprak zijn lof uit:

“Ik heb van mijn studenten zeer positieve feedback mogen ontvangen. Super combinatie Ajax en het gebruik van IT. ze begrijpen het nu beter hoe zaken echt gebruikt kunnen worden. Controlekamer bijvoorbeeld, maar ook IoT en de grasmat spraken zeer aan. Ze zijn nog steeds enthousiast”. 

Maar uiteraard hebben we ook veel geleerd van zaken die minder goed liepen. Zo was de spoeling universitaire studenten bij de bedrijfsbezoeken aan Cognizant en Picnic dun. En konden we een bedrijfsbezoek bij Nike vanwege het lage aantal bevestigde deelnemers niet door laten gaan. We weten nu dat we andere kanalen moeten inzetten om hen de volgende keer te bereiken, en dat we dit soort bezoeken niet een week na de tentamenperiode moeten organiseren.

Ook stond een derde TEKKIE evenement in Nieuw-West op de planning. Maar ook hier liet de promotie van het event te wensen over, want helaas is er niemand naar het event gekomen. De volgende keer gaan we beter in kaart brengen met welke organisaties we moeten samenwerken, die ons kunnen helpen om de doelgroep te bereiken.

Al met al zijn we super trots dat we deze week, samen met al onze partners, in zo’n korte periode van tijd neer hebben kunnen zetten, en geloven we dat we TechConnect hiermee een vliegende start hebben gegeven.

zuidoost

Ambities & TechConnect Week 2019

De komende vier jaar gaan we door met het inspireren en activeren van zoveel mogelijk mensen voor tech-banen en educatie, Metropoolregio breed.

De volgende TechConnect Week staat gepland voor juni 2019, tijdens het WeMakeThe.City festival. Wil jij hier aan meedoen of bijdragen? Neem dan contact op met Viktor Bos of Eline Vliegen.

Lees hier meer over TechConnect of bekijk de website van TechConnect Week.

 

Tekst: Eline Vliegen

7 november 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten