SXSW 2019: technologie moet menselijker

Van 9 tot 13 maart was Amsterdam bij de 32e editie van SXSW (South by Southwest) in Austin, Texas. Als één van de belangrijkste festivals en beurzen ter wereld op het gebied van tech, film en muziek, is SXSW sterk gericht op innovatie en biedt het een eindeloze stroom aan indrukwekkende sprekers en bijzondere ontmoetingen tijdens de vele netwerkborrels.

New Dutch Wave

Het kloppende hart van de Nederlandse delegatie is het New Dutch Wave house. Een plek die als showcase van Nederlands talent dient en een podium biedt aan gesprekken over samenleving en innovatie. De imposante opening op zaterdag in bijzijn van Steve Adler –  burgemeester van Austin – en John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, werd al snel opgevolgd door inhoudelijke discussies over digitalisering van de samenleving, gebruik van data in steden, nachtleven en film.

SXSW

In de massale line up van SXSW (‘South by’ voor insiders) is het ieder jaar weer zoeken naar de rode draad: wat zijn de vragen die nu leven? Wat dit jaar opvalt is dat er veel gepraat wordt over de menselijke maat in technologie, of beter gezegd het gebrek eraan. Zo pleit Larry Singer, oprichter van Wikipedia, voor complete decentralisering van social media, om niet langer gemanipuleerd te worden voor profit door big tech. Elizabeth Warren, presidentskandidaat 2020, roept publiekelijk op om de ‘grote drie’ (Google, Amazon, Facebook) op te breken – iets waar voorgenoemde Larry Singer overigens geen heil in ziet. Hij bouwt liever iets nieuws, dan het oude te reguleren.

Larry is niet de enige die gelooft in dat andere model. SXSW besteedt dit jaar een volledige drie dagen in zijn programmering aan blockchain en crypto – dit in tegenstelling tot A.I. dat onderdeel is van de overige programmering. Daarmee krijgen blockchain en crypto ondanks dat de hype voorbij is – we zitten in een crypto-winter volgens de kenners – een stevige voet aan de grond. Dat dit gebeurt op SXSW is uniek, omdat juist hier het gesprek wordt opgezocht over convergentie – ofwel: hoe beïnvloeden ontwikkelingen in tech, cultuur en maatschappij elkaar?

En dat gesprek op zich is in Amerika niet normaal. Kijk je op straat – letterlijk – hoe het ervoor staat, dan zie je een groot verschil met de gesprekken die binnen gevoerd worden. De duizenden elektrische stepjes die door diverse tech bedrijven over de stad verspreid zijn, doen denken aan de toekomst van mobiliteit. Als je echter even doorvraagt bij de politie en bewoners van Austin dan zijn de meningen ronduit negatief –  gevaarlijk, ongereguleerd en sta-in-de-weg. Menig step ligt verloren in een park of aan de rivieroever. Wat dat betreft is het Nederlandse poldermodel, waarin kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken, een inspirerend model voor een snel veranderende en onzekere wereld.

Foto: Ben Houdijk

19 maart 2019

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten