Slagkracht voor start-ups

Veel jonge circulaire ondernemers zijn vaak nog op zoek naar samenwerkingspartners. Het matchmaking event dat de Board samen met ABN AMRO organiseerde koppelt ondernemers én inkopers.

De raamkozijnen komen uit de vergaderruimten van een oud Philips-kantoor en het isolatiemateriaal is gemaakt van de versleten spijkerbroeken van werknemers. In Circl – het volledig circulaire gebouw van ABN AMRO – drommen de bezoekers nieuwsgierig samen.

Hier presenteren twintig startende circulaire ondernemers zichzelf tegenover ruim dertig inkopers, waaronder de Nederlandse Bank, RAI en de UVA. ‘Bedrijven zien de kracht van circulair ondernemen en willen graag start-ups betrekken’, zegt Marjolein Brasz, Challenge Lead Circulaire Economie bij de Board. ‘Maar vaak weten ze niet wíe die start-ups zijn of wat voor alternatief ze bieden. Wij brengen ze samen.’

Terwijl de oude lineaire economie producten aan het einde van hun levensduur vernietigt, draait de circulaire economie juist om hergebruik. ‘Het is een heel nieuwe business,’ zegt Erwin van Baar (Consultant Inkoop ABN AMRO). ‘Onze Raad van Bestuur toont lef door over te stappen naar het circulaire ontwerp van Circl. Wij zijn een soort proeftuin.’ Ook zijn collega Céline Pessers (Manager Circulaire Economie) beaamt dat. ‘Bijna dagelijks worden we benaderd met hele mooie innovatieve ideeën en materialen, en niet alleen voor Circl,’ vertelt ze. ‘Die start-ups willen we meer slagkracht geven. Ze moeten elkaar kunnen vinden in dit soort settings. Hoe kunnen ze kleinschalig experimenteren?’

Stad als bron

Geëxperimenteerd wordt er volop. Dat blijkt wel uit de korte pitches van de circulaire start-ups. Het bedrijf Sustonable zag bijvoorbeeld in de 480 biljoen plastic flesjes die jaarlijks worden weggegooid een sterke en prachtige grondstof voor keukenbladen en badkamer-wandpanelen. Of Roetz: als enige circulaire fietsenproducent ter wereld geven zij de onderdelen van afgedankte fietsen een tweede leven. En alleen al in Nederland belanden er jaarlijks een miljoen fietsen op de afvalberg! Erik Koremans van New Horizon ziet niet de aarde als bron van grondstoffen, maar juist de stad. ‘Wij zetten ons in op circulair bouwen en het reduceren van CO2. De houten vloeren en kozijnen in Circl hebben wij geleverd.’

En er is meer; Moduplus biedt circulaire seat systemen, PlasticWhale vist plastic uit de Amsterdamse grachten en maakt daar designsloepen en circulair kantoormeubilair van, CartoniDesign maakt meubels van ge-upcycled materiaal i.s.m. social enterprises en Closing The Loop zorgt voor circulaire mobiele telefonie, o.a. in opdracht van Haarlemmermeer.

Het zijn jonge ondernemers die niet alleen dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden van nieuwe technologieën maar net zo goed willen bijdragen aan een groenere en vooral duurzame wereld. Ze kijken graag vóóruit en zoeken de samenwerking op met andere partijen. ‘Heb je een bestaande ‘fietsenfleet’ die toe is aan vervanging?’ vraagt Myrthe Bastings van Roetz aan de zaal. En Laurens van Graafeiland van Sustonable geeft aan dat ze de komende periode vijf tot zeven miljoen investeren in hun bedrijf en nog influencers zoeken.

Matchmaking

Dan is het alweer tijd voor de matchmaking-sessies in de bovenste zaal. Bij het tafeltje van pitcher Loes Verkoelen van het circulaire koffieconcept Moonen staat een inkoper van de RAI aandachtig te luisteren. ‘Wij verwerken onze koffiebekers tot biogas en compost,’ legt Verkoelen uit. ‘Het is een honderd procent biologische kringloop.’ Even verderop staat Bert van Son – de CEO van MUD Jeans – die van oude jeans weer nieuwe jeans maakt. Hij raakt in gesprek met Ruth van Wieren van Clean2Antartica. ‘Vaak is er geen tijd om goed na te denken over creatieve oplossingen,’ zegt Van Wieren. ‘Met Clean2Antarctica maken we een zeiltocht van Amsterdam naar Zuid Chili, in vier etappes. Tijdens elke etappe wordt gewerkt aan oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.’ Een van die vraagstukken is straks misschien afkomstig van MUD Jeans, die een samenwerking met Clean2Antartica wel ziet zitten.
‘Als partners elkaar eenmaal hebben gevonden, hoe werkt dat in de praktijk?’ Brasz legt die vraag voor aan Sabine van der Leij (Rijksoverheid) en Rick Veenendaal (circulaire projectinrichter Gispen), die een samenwerking zijn aangegaan. ‘Mij werd gevraagd of ik een circulaire aanbesteding voor de Rijksoverheid wilde doen,’ vertelt Van der Leij. ‘Dat wilde ik groots neerzetten met een circulaire kantoorinrichting.’ Uiteindelijk vond ze in Gispen een partner. ‘Dit is enorm om te implementeren, met honderdduizend werkplekken,’ zegt Veenendaal. ‘Afgezien van alle aanbestedingsregels gaat het erom dit sámen te doen. Alle kennis en ervaring die je hebt opgedaan moet je delen.’

Aan de slag!

Om een dergelijke succesvolle samenwerking aan te gaan heeft de Board een digitale kaart ontwikkeld met daarop alle circulaire start-ups van Nederland. Want de start-ups moeten eerst zichtbaar worden – een podium krijgen – zodat inkopers weten wie zij zijn. Het contact is dan makkelijk gelegd. Jacqueline Cramer, ambassadeur Circulaire Economie van de Board zegt daarover: ‘De manier is om zaken te delen en gewoon aan de slag te gaan. We gaan dit experiment op kleine schaal aan, dat is de manier om zaken van de grond te tillen!’ Dan is het tijd voor een borrel. En wellicht een nieuwe date.

Bekijk hier de foto’s van het event.

Save the date  Rauw op je dak – 8 maart

Kom op 8 maart naar een inspirerend event a la College Tour over circulair inkopen: Thomas Rau is te gast bij Jacqueline Cramer.
De stap naar daadwerkelijke actie!
Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

State of the Region – 20 juni

De Board is een circulair inkoopinitiatief gestart met als doel om ten minste 20+ circulaire aanbestedingstrajecten te realiseren. Op 20 juni 2018 willen we deze inkooptrajecten ceremonieel laten ondertekenen. Hoe meer organisaties deelnemen aan de circulaire inkoopbeweging in aanloop naar 20 juni 2018, hoe aansprekender.
Klik hier voor informatie en om aan te sluiten. 

Aanwezige circulaire ondernemers


Staat jouw circulaire initiatief op de kaart?

Lees hier het artikel.

Klik hier om de kaart te bekijken.


Verslag: Renske Jonkman

 

27 februari 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten