Next Step-athon: naar next-level gezondheid en gezondheidszorg voor Amsterdam
Next Step-athon bleek een succesvolle online vervanger te zijn voor Hacking Health Amsterdam. Een zeer diverse groep hielp actief mensen met een innovatief idee om de gezondheid en gezondheidszorg in de regio Amsterdam te verbeteren. Als gevolg hiervan zijn er nu veel vervolgstappen in de maak.
Laten we het hebben over gezondheid en niet over ziekte
Het is vrijdag 11 september 2020. Het was tijd voor de tweede editie van meerdaags Dutch Hacking Health Amsterdam (HHA). Maar met COVID-19 is het evenement online gegaan en herschikt als een Next Step-athon.
In overeenstemming met het doel van de gemeente Amsterdam voor de bewoners van Amsterdam om langer en gezonder te leven, lag de focus van het eendaagse evenement niet op patiënten en hun ziekten, maar op inwoners en hun gezondheid.
“Het was een technische uitdaging om dit te realiseren”, geeft een van de organisatoren, Esther Gervers, van social innovation consultants toe. Gloedmakers . “Maar de energie was ongelooflijk: met al deze verschillende sectoren die echt verbinding maakten met de zorgsector om positieve verandering teweeg te brengen.”
Samen lateraal denken
15 ‘pitchers’ presenteerden hun concept om de gezondheid en gezondheidszorg in de regio Amsterdam te verbeteren – van het helpen van senioren met dementie om meer betrokken te raken bij hun gemeenschap tot het ontwikkelen van maskers waarmee slechthorenden kunnen liplezen.
Deze pitchers werden vergezeld door een onstuimige mix van meer dan 100 programmeurs, beleidsmakers, ondernemers, dataspecialisten, ontwerpers en een regenboog aan zorgprofessionals (van academische ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorgorganisaties, specialisten in de geestelijke gezondheidszorg, enz.) – die er allemaal waren om helpen deze concepten dichter bij real-world applicaties te brengen.
Van probleem naar oplossing – met behoud van het contact
Simone Kukenheim, de Amsterdamse loco-burgemeester verantwoordelijk voor zorg, hield een korte welkomstwoord. Ze merkte op dat de gezondheidszorg in een staat van heruitvinding verkeert naarmate de bevolking vergrijst en de focus verschuift naar langdurige thuiszorg.
“We moeten vooruit denken”, zegt Kukenheim. “We moeten ons ook concentreren op preventie en een gezondere levensstijl – zoals we hebben geleerd van COVID-19, is het het beste om zo fit mogelijk te zijn. Maar de meeste mensen zullen niet plotseling veranderen en op dieet gaan. We moeten dus beginnen met de kinderen. We hebben meer slimme oplossingen nodig – maar oplossingen die geen vervanging zijn voor puur menselijk contact. We moeten de zorgverleners op de best mogelijke manier ondersteunen. ”
Human design thinking: empathie, inspiratie opdoen, mislukkingen accepteren
The Next Step-athon gebruikt menselijk ontwerpdenken als ruggengraat. Thomas Schuurmans is directeur van Proportie , een wereldwijd mensgericht ontwerpbureau dat zich richt op het brengen van impactinnovaties naar Afrika en Azië. Vanuit een rustig pad in het Vondelpark in Amsterdam vatte hij de drie essentiële mindsets voor een ontwerper samen:
- “Begin met empathie. Praat met alle partijen en verdiep je in hun echte behoeften. “
- “Zoek overal inspiratie – misschien bestaat er al een oplossing in andere sectoren. Je hoeft niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. “
- “Houd er rekening mee dat het eerste prototype zal mislukken. Dus faal snel, leer snel en ga vooruit. “
De deelnemers konden vervolgens twee van de zes aangeboden workshops bijwonen, waarin verschillende elementen van deze aanpak werden uitgewerkt: ‘Ontwerp een oplossing’, ‘Op afstand verbinden’, ‘Bouw je business case’, ‘Ontdek de behoefte’, ‘Maak stappen’ en “Experimenteren en valideren”.
Het is de implementatie, stom
Daarna, Erik Gerritsen , de secretaris-generaal van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van Nederland, kwam online voor een cafeïnehoudende peptalk:
‘Denk aan bricolage. Gebruik wat er al is – dat versnelt het allemaal. Zoals ze zeggen: het is de implementatie, stom! En maak iets groots van iets kleins ‘, zegt Gerritsen voordat hij iets concreets aanbiedt:’ Zoek uit als je hulp nodig hebt bij het volgende zetje. ‘
Een speeddate tussen sectoren
Toen was het tijd om op te splitsen in kleinere groepen voor speeddaten. Hier waren de pitchers niet alleen in contact met hackers, maar ook met Amsterdamse beleidsmakers en besluitvormers – mensen met de kennis, netwerken en budgetten om deze concepten naar de pilotfase te duwen. Aanwezig waren vertegenwoordigers van belangrijke sociale en medische organisaties zoals OLVG, Amstelland, Amsterdam UMC, Zorgdomein, AFWC, de Sociale Maatschap, Combiwel, etcetera.
Een van de 15 werpers was Lisette Orth , die werkt bij HVO-Querido , een organisatie die mensen met sociale en / of financiële problemen helpt. Ze zoekt “collectieve financiële zorg”, waarbij banken hun gegevens gebruiken om mensen met mogelijke financiële problemen te signaleren – zodat een interventie zo vroeg mogelijk kan beginnen.
“Er is een nauw verband tussen financiële problemen en gezondheid – ze beïnvloeden elkaar”, zegt Orth. “En er is enorm veel winst te behalen, zowel sociaal als economisch, als we deze mensen in een eerder stadium kunnen bereiken. De vraag is: hoe kunnen we onze krachten bundelen met de financiële sector om preventieve financiële zorg te bieden ”?
De driehoek afronden
Charlotte van Laar, medische sectorspecialist van ABN AMRO, bevestigt dat haar bank veranderingen in iemands leven kan signaleren – of een loonstrookje wegvalt of dat de bankrekening van een kind wordt geleegd. Maar dan is er de kwestie van privacy. “We kunnen hun identiteit niet zomaar doorgeven aan andere organisaties. Maar op het gebied van HVO-Querido coaching en training van onze medewerkers om de juiste vragen te stellen en bredere mogelijkheden te bieden, zou dit een uitstekende weg vooruit kunnen zijn ”, zegt Van Laar.
Ook vertegenwoordigers uit de zorg en een verzekeringsmaatschappij waren enthousiast. “We moeten de driehoek verleggen en de stad erbij betrekken. Ik kan je verbinden ”, zegt de een.
Het ging snel.
Zorg voor innovatie
Tijdens de korte afsluitende samenvatting werd duidelijk dat sommige van de andere velden zich in een vroeger ontwikkelingsstadium bevonden. In deze gevallen waren de volgende stappen meer in de trant van: “Begin met wat fundamenteel marktonderzoek. Voor wie is het bedoeld? Wie betaalt? Wie is de concurrentie? ” zegt Hans Ossebaard van Games for Health Europe.
Anderen adviseerden om dieper in de zorgorganisatie van de nationale overheid te duiken: ” Geef om innovatie ‘Of het benaderen van evenementsponsors – en scene connectoren – Smart Health Amsterdam en de Amsterdam Economic Board . “Net als het evenement van vandaag zijn dit organisaties die het mogelijk maken om verschillende mensen en partijen bij elkaar te brengen”, zegt Gervers.
Terwijl de Amsterdamse rappers Snoopgoods, PA, Shaka en Grijz ‘live’ optreden, zegt iemand in de commentaren: ‘Diversiteit in innovatie is waar het allemaal om draait.’
Er volgen veel thumbs-ups.
Een finale voor de Next Step-athon is gepland op 20 oktober 2020 van 16: 00-20: 00 uur, wanneer de pitchers de ontwikkelingen zullen presenteren en verschillende winnaars worden bekendgemaakt.
18 september 2020
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- In een intensieve 24-uurssessie hebben Boardleden vorige week gezamenlijk de nieuwe koers ...
- Het overvolle elektriciteitsnet is een complex probleem. Energie delen en het vormen ...
- Voorbereidingen voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2025 zijn in volle gang en de inschrijving ...