Na de coronacrisis: ‘Logistieke voetafdruk moet kleiner’

De transport- en logistieksector krijgt harde klappen als gevolg van de coronacrisis. De sector is echter in staat om weer op te krabbelen en sterker uit de crisis te komen. Daarvoor moet de ‘logistieke voetafdruk’ kleiner worden door slimmer te gaan werken. Dat zei dr. Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam, tijdens het derde webinar van MRA University.

Op dit moment is de zogenoemde ‘beladingsgraad’ in de transportsector ‘redelijk bedroevend’, zegt Ploos van Amstel. Vrachtwagens moeten dan ook voller en treinen moeten beter worden benut voor vrachtvervoer. Digitaliseren, samenwerken en verduurzamen is het devies. ‘Het is te gek voor woorden dat er in 120 magazijnen in de MRA melk staat opgeslagen. Als dit meer gebundeld zou worden zou je minder verkeersstromen nodig hebben.’

Belang van de sector

Ploos van Amstel begon zijn college met cijfers die het belang van de transportsector voor de MRA duidelijk maken. Via wegtransport, binnenvaart, treinverkeer en luchtvervoer worden tientallen miljoenen tonnen vracht vervoerd. ‘Pakjes, bloemen of staal: je kunt je niet voorstellen dat de MRA er zou zijn zonder transport.’ Het is ook een ongekend sterke en veerkrachtige sector die, ondanks soms dramatische berichten in de media, momenteel kampt met een krimp van ‘slechts’ 10%. Hoewel de lector ook waarschuwde dat de ‘echte dreun’ voor de sector mogelijk nog moet komen.

Goede maatregelen overheden

Ploos van Amstel roemde de maatregelen die overheden al hebben genomen, zoals het tijdelijk buiten werking stellen van venstertijden voor transporteurs in binnensteden. Ook mogen chauffeurs nu tijdelijk langer rijden, zodat levensmiddelen en medicijnen beter te verspreiden zijn.

Webinar terugzien?

Het volledige webinar van dr. Walther Ploos van Amstel is hier terug te zien:

Vragen en antwoorden in een podcast

Tijdens het webinar heeft dr. Walther Ploos van Amstel op enkele vragen kunnen reageren, maar niet alle vragen konden binnen de tijd worden beantwoord. In een podcast gaat de lector op deze vragen in:

Over MRA University

MRA University biedt elke dinsdag van 16.30-17.30 uur online en interactieve colleges van topwetenschappers en gezaghebbende denkers aan beleidsmakers, ondernemers, onderzoekers en bestuurders om beter te kunnen begrijpen wat de impact is van de coronacrisis op de Metropoolregio Amsterdam en hoe we daarop kunnen reageren. Het gaat daarbij om onderwerpen die hun urgentie tijdens en na de coronacrisis zullen behouden zoals arbeidsmarkt, bouwen en wonen, mobiliteit, circulaire economie en energietransitie.

MRA University wordt georganiseerd door de Metropoolregio Amsterdam in samenwerking met de Amsterdam Economic Board.

Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.

6 mei 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten