Mix en match van heden en toekomst in de gezondheidszorg
De 18e editie van Medical Data + Pizza ging dit keer voor contrast. Over een ecosysteem in opbouw en de inzet van AI en data om artsen te bevrijden van alledaagse taken. Dat smaakt naar méér!
De 18e Medical Data + Pizza vond plaats op 19 april 2022 in Amsterdam UMC. Hoewel de organisator, het Amsterdam Medical Data Science (AMDS) netwerk – met meer dan 1900 leden – in de afgelopen jaren verschillende online evenementen heeft georganiseerd, was dit pas het tweede ‘live’ evenement sinds de uitbraak van COVID-19. Het was dus niet meer dan logisch dat de aanwezigen hongerig waren naar zowel een gesprek als pizza.
Bruggen bouwen voor innovatie in de gezondheidszorg
De eerste presentatie, ‘Startup Village AI in Health hub | The Hub for AI and quantum’ beschreef hoe één organisatie is teruggekeerd na de fall-out van de pandemie. Ferry Tillekens is manager strategie en partnerships bij Startup Village Amsterdam. Deze inmiddels iconische locatie in het hart van het Amsterdam Science Park is waar zeecontainers de basis vormen voor een ecosysteem van tech-startups, waarvan vele zich richten op het ontwikkelen van AI- en quantum-gebaseerde producten en diensten.
Sinds de oprichting in 2016 heeft de Startup Village al verschillende succesverhalen opgeleverd. Zo is Lalaland nu een gevestigde speler op het gebied van duurzame mode, die AI-gegenereerde modemodellen levert voor e-commercemerken. Ondertussen blijft Dyme groeien als een persoonlijke financiële organisatie-app die er ook voor zorgt dat al je abonnementen nog steeds de beste deal bieden.
Maar als gevolg van COVID-19 werd de Startup Village gedwongen om zijn spel te verbeteren en verder te gaan dan zijn positie als louter verhuurder. “De bezettingsgraad van het dorp daalde van 95% naar 60%. Er is toen besloten om een netwerkorganisatie te worden die een actievere rol kon spelen in het verbinden van wetenschap, talent en bedrijfsleven – voor onze huurders en daarbuiten”, zegt Tillekens.
De ligging van het dorp in het hart van het Science Park, met zijn onstuimige mix van de academische wereld en meer gevestigde technologiebedrijven – plus de nabijheid van een reeks onderzoeksziekenhuizen – stroomlijnt zeker de jacht op nieuwe partners. “Je hebt een mix van de echte wereld, geworteld in het nu,” merkt Tillekens op. “Maar je hebt ook het CWI, het Nederlandse nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica, dat onderzoek doet dat 20 jaar vooruitloopt op de markt. Er is veel om je door te laten inspireren.”
“Het gaat allemaal om bruggen bouwen,” vervolgt hij. Met dit in het achterhoofd is één zeecontainer omgetoverd tot een nieuwe ‘AI in Health Hub‘: een ontmoetingsplek en plek om ideeën uit te wisselen. Partners zijn onder meer Smart Health Amsterdam, de Stichting MedtechPartners en Nvidia. Tillekens: “We willen partners, studenten, financiers, startups, gezondheidsorganisaties en ziekenhuizen echt bij elkaar brengen. Mixen en matchen is immers echt de kern van innovatie – zeker met de life sciences en gezondheidssector.”
Ferry is ondertussen blij te kunnen melden dat de bezettingsgraad weer boven de 75% zit. Hij nodigt ook iedereen uit om een van de aankomende evenementen van de hub bij te wonen.
Werklast artsen verlichten
Tom van Sonsbeek, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, trekt voorlopig nog niet in een zeecontainer op de Startup Village. Hij werkt bij het AIM Lab (AI for Medical Imaging) – een andere Science Park-onderzoeksorganisatie die meer bezig is met maatschappelijke impact op de lange termijn dan met marktaandeel op de korte termijn.
“We hebben gezien hoezeer data ons dagelijks leven kunnen veranderen, op basis van wat de grote techbedrijven doen,” zegt Van Sonsbeek. “De impact die data kunnen hebben in de gezondheidszorg kan ook immens zijn, maar die blijft grotendeels onontgonnen. In dit lab willen we een deel van deze kennis uit het algemene domein overbrengen naar het medische domein.”
Het onderzoek dat Van Sonsbeek presenteerde over ‘Multi-modal learning from electronic health records and medical images‘ staat nog in de kinderschoenen. Het beoogt de werkdruk van artsen te verminderen door een aantal van hun meer alledaagse en tijdrovende taken over te nemen. Dat resulteert in een ultiem win-winscenario, waarbij artsen meer tijd kunnen besteden aan hun patiënten.
Momenteel concentreert Van Sonsbeeks werk zich op één zo’n taak: het stellen van een diagnose aan de hand van medische beelden.
In het algemeen hebben AI-methoden al bewezen dat ze sneller en consistenter zijn in het interpreteren van beelden dan artsen. “Maar er is één belangrijk ding dat artsen beter doen: ze kunnen voor hun diagnose rekening houden met andere informatie over de patiënt, zoals ziektegeschiedenis of demografische gegevens”, zegt Van Sonsbeek. “Deze extra informatie kan essentieel zijn en helpen een betrouwbaardere en mogelijk levensreddende diagnose te stellen.”
“Daarom zijn we de uitdaging aangegaan om methoden te creëren die zowel beelden als tekstuele informatie kunnen verwerken en uit elk van beide de relevante informatie kunnen extraheren. Op die manier creëren we verbeterde geautomatiseerde diagnosemethoden die informatie kunnen verwerken en beoordelen precies zoals een arts dat doet – terwijl het proces betrouwbaarder en transparanter wordt.”
Terug naar mixen en matchen
De onderzoeksresultaten van Van Sonsbeek zijn veelbelovend. Er blijven echter uitdagingen: van de beperkte toegang tot medische gegevens vanwege privacy-kwesties, tot de rommelige en inconsistente aard van de gegevens als ze eenmaal toegankelijk zijn. En dan zijn er nog de talloze problemen die te maken hebben met het opschalen van een academisch onderzoeksproject naar een bruikbaar product dat in een ziekenhuis zou werken. “En veel van deze dingen, waaronder het bedenken van een goede interface, valt niet onder mijn taakomschrijving,” zegt Van Sonsbeek met een glimlach.
Maar tijdens het vragenuurtje, en later bij de pizza, bleken veel deelnemers van het evenement graag te willen helpen: ze boden mogelijke oplossingen en zelfs hun hands-on expertise aan. Met al dat gemix en gematch, komt Van Sonsbeek misschien wel eerder bij het Startup Lab terecht dan verwacht.
Lees ook de verslagen van eerdere Medical Data + Pizza Meet-ups.
De Amsterdam Medical Data Science Group bijeenkomsten worden ondersteund door The Right Data Right Now consortium, dat bestaat uit Amsterdam UMC, OLVG, Vrije Universiteit, Pacmed, Amsterdam Economic Board en Smart Health Amsterdam.
25 april 2022
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Amsterdam Economic Board wil samen met partners een toekomstbestendige economie met brede ...
- De Economische Verkenningen MRA 2024 laten zien dat onze sterke regionale economie niet ...
- Inhoudelijke sessies én matchmaking tussen startups en investeerders, dat is LSH Capital ...