“Genoeg startups in de blockchain, nu nog iets dat alles met elkaar verbindt”
Veel mensen in Amsterdam werken met blockchaintechnologie, maar de regio mist een hechte block-chaingemeenschap. Dat is de belangrijkste conclusie van Jonathan Knegtels onderzoek naar het blockchainecosysteem in Amsterdam. "We moeten de community activeren."
Jonathan Knegtel betaalde een tijdje met bitcoins voor de sushi die hij op Thuisbezorgd.nl bestelde. “Nu zou dat waarschijnlijk de duurste sushi ooit zijn, haha”. Maar dat is niet waar we het vandaag over gaan hebben.
Jonathan woont in Amsterdam en is een van de oprichters van startup Blockdata, dat wereldwijd gegevens verzamelt over de blockchaingemeenschap. Amsterdam Economic Board vroeg hem de Amsterdamse blockchaingemeenschap in kaart te brengen. Tijdens de eerste editie van Amsterdam Blockchain City deelde hij de resultaten van zijn onderzoek. We spraken met hem voor deze bijeenkomst: over zijn passie voor blockchain en waarom een sterke blockchaingemeenschap belangrijk is voor de Metropoolregio Amsterdam.
Wat trekt jou aan in blockchaintechnologie?
“Dat je met blockchain geen centrale autoriteit meer nodig hebt. Ik vind het interessant dat je je persoonlijke gegevens niet aan een persoon maar aan een gecontroleerd netwerk kunt toevertrouwen. En als je dat netwerk toch niet vertrouwt, kun je de code die dat netwerk gebruikt zelf verifiëren. De wereld is nu nog niet helemaal klaar voor blockchaintechnologie, eerst moeten we nog verschillende technische, politieke en adoptieve uitdagingen overwinnen, maar we hopen dat er in de komende 5, 10, 15 jaar zeker een plaats komt voor deze technologie op het wereldtoneel.”
Hoe ben je op het idee voor Blockdata gekomen?
“Ik volg het blockchainecosysteem sinds 2011. In 2014 kocht ik een beetje bitcoin, terwijl mijn vrienden me voor gek verklaarden. Ik werkte in die periode voor verschillende startups in Amsterdam. Mijn laatste werkgever was een bedrijf dat gegevens over bedrijven in Europa verkoopt. Zoiets was er nog niet voor blockchainbedrijven en daarom heb ik Blockdata deze zomer met twee vrienden opgericht. Ons doel is om informatie te verzamelen over wat iedereen in de blockchaingemeenschap wereldwijd aan het bouwen is. Maar nog belangrijker: door dit te doen denken we dat we de mensheid veel tijd kunnen besparen. Het is toch onlogisch dat iedereen die geïnteresseerd is in de blockchain veel tijd kwijt is met het zoeken en controleren van informatie erover?”
Je bracht de Amsterdamse blockchaingemeenschap in kaart. Wat is je belangrijkste conclusie?
“Alle benodigde onderdelen zijn aanwezig, maar de gemeenschap is erg gefragmenteerd. Er zijn genoeg startups in de blockchain, er zijn coworking spaces, overheden doen pilots, er werken corporates met blockchain en er zijn 45 winkels waar je met bitcoin kunt betalen. Wat we missen is iets dat alles met elkaar verbindt.”
Waarom is het eigenlijk belangrijk om een sterke gemeenschap te hebben?
“Als blockchainbedrijf heb je tegenwoordig volop keuzemogelijkheden. Er zijn interessante blockchaingemeenschap in Londen, Berlijn, New York, San Francisco, enzovoort, enzovoort. Als we willen dat blockchainbedrijven naar Amsterdam komen en er ook blijven, moeten we onze gemeenschap versterken. “
Wat kunnen we leren van andere steden?
“In Zug, een klein dorpje in Zwitserland dat zichzelf ‘Crypto Valley’ noemt, hebben ze de Crypto Valley Association. Iedereen binnen de blockchaingemeenschap daar is onderdeel van die associatie. Daardoor is het makkelijker om informatie uit te wisselen. Ook organiseert de associatie evenementen. In Berlijn heb je ETHBerlin, dat in september een week lang een conferentie organiseerde voor en door de blockchaingemeenschap. Alle leden van de gemeenschap konden workshops en andere sessies organiseren tijdens die week. Dit soort organisaties helpt bij het activeren van de gemeenschap. Londen is ook interessant. Daar vroeg het parlement aan bedrijven om hun mening te geven over blockchaintechnologie en blockchainregulering. ”
We hebben dus een blockchainassociatie nodig in Amsterdam. Wie moet de oprichter zijn?
“Ik realiseer me dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Ik denk dat er in de eerste plaats een toegewijd team nodig is, dat kan helpen bij het opbouwen van langdurige relaties tussen startups, de overheid en bedrijven. Zo’n organisatie moet niet helemaal topdown zijn, zoals Dutch Digital Delta, dat naar mijn mening te veel aandacht heeft voor grotere bedrijven. Maar omdat er een toegewijd team nodig is, kan zo’n associatie denk ik ook niet helemaal bottom-up zijn. We moeten dus dat magische deel in het midden vinden. Een organisatie als Startup Amsterdam is denk ik een mooi voorbeeld.”
Wat kun je als bedrijf zelf bijdragen aan de versterking van de blockchaingemeenschap?
“Laat je gezicht zien bij de evenementen en vertel mensen wat je aan het bouwen bent. Durf naar bedrijven of overheden te stappen met jouw blockchainoplossing voor hun uitdagingen. Koppel zelf ook mensen in het netwerk, help andere organisaties en durf zelf om hulp te vragen. De startupwereld gaat naar mijn idee soms te veel over nemen en te weinig over geven en delen. Misschien kunnen wij daar als blockchaingemeenschap verandering in brengen.”
Afbeelding: Descryptive.com (via Flickr)
12 oktober 2018
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...