Future of the region: Van ‘state of mind’ naar ‘state of action’
“De branie lijkt hier wel in het drinkwater te zitten – en absoluut niet alleen in de stad Amsterdam!” sprak Jozias van Aartsen, de waarnemend burgemeester van Amsterdam, in een bomvol Theater Amsterdam. Tijdens State of the Region stond in dit middagprogramma de Future of the region centraal. Diverse sprekers gingen onder leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam met de zaal in debat over de vraag hoe de Metropoolregio Amsterdam zich klaar moet maken voor de toekomst.
Naast branie valt Van Aartsen ook het innovatievermogen van de regio op. “Ging het vroeger om technieken om in te polderen of het uitgeven van aandelen, tegenwoordig gaat het vaak om slimme ict-toepassingen, apps, artificial intelligence en wat dies meer zij.” Maar, zo waarschuwde Van Aartsen, “zonder goede samenwerking sterven veel briljante ideeën in schoonheid.” Juist die samenwerking kan nog wel iets beter, vindt Van Aartsen. “De crux van samenwerken is: zoek de grenzen op, kijk verder dan je eigen belang, en kom in actie. Het is een state of action. Ik denk dat er qua samenwerken nog wel een tandje bij kan. Want eerlijk is eerlijk: samenwerken is meer dan een state of mind, er is hier en daar nog wel wat meer state of action nodig.” Lees hier de gehele toespraak.
Ook prins Constantijn van Oranje-Nassau, special envoy StartupDelta, stak de loftrompet over de branie van de Metropoolregio Amsterdam. “Het gaat goed in deze regio. Veel bedrijven willen zich hier vestigen en veel kansrijke bedrijven zien hier het levenslicht.” Maar ga niet achterover leunen, waarschuwde Van Oranje-Nassau. “In de Gouden Eeuw waren de Nederlanden heel tevreden met hun windmolens. Even verderop barstte de Industriële revolutie los zonder dat wij dat in de gaten hadden.” Ook nu moeten we alert blijven. “De wereld beleeft wederom een technische revolutie. Zorg dat je in de voorhoede blijft. Want alleen als je zelf de algoritmen schrijft die onze levens zo sterk kunnen beïnvloeden, heb je er invloed op.”
Branie hebben we hard nodig, maar moet niet de overhand krijgen, vindt Van Oranje-Nassau. Zo staat met gepaste trots in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018 dat de regio beter presteert dan de rest van Nederland. “Prachtig, maar vergeet niet dat Amsterdam en de omliggende regio op de rest van Nederland teert. De Metropoolregio Amsterdam heeft Nederland nodig én andersom. Blijf daarom ook voorbij de regiogrenzen kijken, en zoek de samenwerking met andere regio’s op.”
Ben van Berkel, architect van UNStudio, schetste enkele toekomstscenario’s voor grootstedelijke regio’s. De metropool leefbaar en bereikbaar houden is volgens hem cruciaal, en architecten kunnen volgens Van Berkel oplossingen bieden. “In Singapore hebben we een campus ontworpen waar gebruikers worden aangemoedigd de trap te nemen, bijvoorbeeld door liften te ‘verstoppen’. Dat houdt mensen gezond, want zeven minuten traplopen per dag halveert het risico op een hartaanval binnen tien jaar. In datzelfde gebouw laten we werknemers met diverse functies fysiek dichtbij elkaar werken. Uit onderzoek blijkt dat contact tussen mensen met diverse sociaal-economische achtergronden sociaal welbevinden bevordert.”
Mobiliteit is een ander aspect waar de Metropool van de toekomst zich toe moet verhouden. “De elektrische auto leidt tot minder geluidsoverlast én luchtvervuiling. Neem dit mee in je ontwerpen. Zo kan de A10 een aantrekkelijke woonlocatie worden, zeker als mobiliteit hubs – waar je gemakkelijk van vervoermiddel wisselt – de rest van de stad en regio ontsluiten.” Een ander in het oog springend idee is de IJbaan, een kabelbaan die in het westelijk havengebied van Amsterdam de noord- en zuid-oevers van het IJ met elkaar verbindt. Van Berkel: “Over een paar jaar kun je zo 5500 personen per uur vervoeren – snel, duurzaam, economisch, betrouwbaar en comfortabel.”
Lees meer
Lees meer over de State of the Region 2018
21 juni 2018
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...
- Het elektriciteitsnet verzwaren kan een oplossing bieden voor netcongestie. Maar wie gaan ...