Circulair inkopen: hoe Gooi & Vechtstreek het doet

Circulair inkopen is meervoudige winst omdat je meerdere dingen tegelijk goed doet. Je koopt goederen die je vraag of probleem oplossen, je helpt direct mee om de productieketen te verbeteren, je vermindert afval, versterkt verbanden en relaties. Zónder dat je concessies doet aan wat je vraagt of verlangt, of wat de eisen of richtlijnen zijn. Zo doet Gooi & Vechtstreek het!

Voor dit artikel is gesproken met Gert-Jan Wendrich, regionaal programmacoördinator inkoopsamenwerking bij Gewest Gooi en Vechtstreek. Hij houdt zich o.a. bezig met bewegwijzering die circulair geproduceerd en beheerd kan worden.

Regio Gooi en Vechtstreek werkt aan circulariteit in de bewegwijzering voor een aantal samenwerkende gemeentes in de Gooi en Vechtstreek. Het concrete doel is om een routepaal te realiseren die minimaal dertig jaar meegaat, dan uit de grond genomen kan worden, waarna het biocomposiet waar de paal van is gemaakt weer vermalen kan worden en circulair toegepast in nieuwe biocomposiet producten.

Het zou mooi zijn als meer overheden begrijpen hoe ze als launching customer kunnen fungeren. Dan moet je ook kritisch kijken naar het aanbesteden volgens de gebaande paden. Er zou meer vrijheid moeten komen om een pilot met één partij uit de markt te doen. Je kunt de andere marktpartijen heel goed uitleggen dat ze in een tweede fase mee kunnen doen.’

De innovatieve krachten komen uit de markt. Je moet soms wel even zoeken, maar het ondernemerschap en de creativiteit zijn beslist te vinden. Nu moeten wij als overheid ook nog leren om ondernemender te worden. De regels voor aanbesteding zijn te star. Te veel gericht op zekerheden, te weinig ruimte voor experiment.

Gooi en Vechtstreek is nog aan het bewijzen. En het gaat niet snel. Maar snel is ook niet het eerste doel; belangrijker is dat het 100% circulair gebeurt. Het mag niet alleen over de materialen gaan maar ook over de manier van ontwerpen en het produceren, het plaatsen van de bewegwijzering en vervolgens het proces van weer weghalen en restloos verwerken. Daar is Gert-Jan Wendricht vasthoudend en principieel in; geen compromissen, dan maar iets minder snel.

Het hele verhaal van Gooi en Vechtstreek incl. barrières en learnings. lees je hier.

Ook meedoen aan Circulair Inkopen?

Circulair inkopen; je bent niet de eerste. Veel bedrijven en organisaties zijn er mee begonnen. Sommige zijn startend en zoekend. Anderen hebben al harde doelen en resultaten. Het wordt zichtbaar dat marktpartijen (leveranciers, producenten, kennispartijen, adviseurs) steeds vaker met circulaire oplossingen komen, en ze leren van elkaar hoe circulair inkopen in de praktijk kan werken. Denk aan ketensamenwerking, anders aanbesteden, definiëren en normeren, ruimte maken voor innovatie. Heb je ook interesse om te leren en ervaringen te delen? Neem dan contact op met Marjolein Brasz.

Lees meer?

Dit is deel 6 in een reeks van artikelen over circulair inkopen.

Lees deel 1 met KPN

Lees deel 2 met Schiphol

Lees deel 3 met BAM

Lees deel 4 met Provincie Noord-Holland

Lees deel 5 met Gispen

Rol van de Board

Sinds 2016 werkt de Board, samen met partners, aan het faciliteren van een beweging op circulair inkopen en er zijn ondertussen tientallen organisaties die meedoen en meebewegen. De Board faciliteert een Community of Practice; een open en experimentele leeromgeving, waarvan de deelnemers een gezamenlijke opgave hebben. Aangesloten partijen werken toe naar concrete aanbestedingstrajecten.

Tijdens State of the Region op 20 juni jl. tekenden 10 Bedrijven, overheden en kennisinstellingen 19 commitments tot circulair inkopen met een inkoopwaarde van meer dan 150 miljoen euro. Ook 32 MRA** wethouders, 2 gedeputeerden en de vervoerregio tekenden vlak daarvoor een stevige Intentieverklaring Circulair Opdrachtgeverschap en Inkopen: 10% circulaire aanbestedingen in 2022, minimaal 50% in 2025 en zo snel mogelijk die 100%.

Gooi en Vechtstreek: Slim, Groen en Gezond

Met de eventreeks “Slim, Groen en Gezond” wil de Amsterdam Economic Board verder inzoomen op de maatschappelijke uitdagingen die regionaal spelen en de juiste spelers aan elkaar verbinden om deze uitdagingen gezamenlijk aan te gaan. Op woensdag 31 oktober organiseren wij het eerste event in deze reeks in de Gooi en Vechtstreek.

Werk jij samen met ons aan een Slimme, Groene en Gezonde Gooi en Vechtstreek? Laat ons weten welke maatschappelijke thema’s in deze regio centraal staan en welke partijen niet mogen ontbreken op dit event. Klik hier voor meer informatie en meld je meteen aan.

 

14 september 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten