Bescherm onze gezondheid, maar ook onze privacy

Na aankondiging van het kabinet om tracking- en tracingapps in te zetten ter bestrijding van het coronavirus, tekenen diverse partijen uit de regio het manifest Veilig tegen Corona. Veel problemen worden opgelost met data en nieuwe technologieën, maar hoe blijft onze privacy intact? Hoe creëren we een veilige digitale samenleving waar iedereen van profiteert?

Het kabinet onderzoekt het gebruik van apps om het coronavirus in te dammen. Meer dan 60 wetenschappers en experts hebben uitgangspunten opgesteld waaraan deze apps moeten voldoen. Deze punten uit het manifest Veilig tegen Corona zijn noodzakelijk voor het beschermen van onze veiligheid, sociale cohesie, vrijheden en rechten. Als de apps niet aan deze eisen voldoen, zullen de ondertekenaars zich verzetten tegen de implementatie.

Manifest: Veilig tegen corona

  • Eén doel: het onder controle krijgen van het virus
  • Gebaseerd op wetenschappelijk inzicht en bewezen effectief
  • Bewezen betrouwbaar en vanuit expertise
  • De inzet van de applicatie is per definitie tijdelijk
  • Niet tot individuen herleidbaar
  • Zo min mogelijk gegevens worden gebruikt
  • Geen centraal opgeslagen persoonsgegevens
  • Veilig en bestand tegen misbruik
  • Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
  • Nooit onder dwang van overheid en derden

Digitale regio van én voor iedereen

Diverse partijen in de regio ondersteunen dit manifest, waaronder onze partners Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en Waag. De Board heeft samen met deze partijen een beweging voor een verantwoorde digitale stad opgezet: Tada. Douwe Schmidt, projectmanager van Tada, heeft het manifest ondertekend en is nauw betrokken geweest bij het opstellen van deze uitgangspunten.


Tada: Duidelijk over data

“Dit soort data moet je niet laten verzamelen door private partijen, zoals Google. Het moet transparant en er moet goed toezicht op mogelijk zijn.”

Boardlid Marleen Stikker, directeur van Waag en mede-initiatiefnemer van Tada, zet nadrukkelijk haar naam onder dit manifest. Volgens Stikker is het mogelijk om zowel de privacy te beschermen als data te delen door het bouwen van privacy in het ontwerp van de technologie. Daarnaast gaf Stikker advies aan het kabinet: “Het is een publieke zaak, geen private. Dit soort data moet je niet laten verzamelen door private partijen, zoals Google. Het moet transparant en er moet goed toezicht op mogelijk zijn.”


Marleen Stikker over de bedreiging van onze privacy door coronamaatregelen.

“Of we het nu willen of niet, deze apps zullen een precedent scheppen voor toekomstig gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën, ook na deze crisis.”

Ook onze partner Universiteit van Amsterdam spreekt zich uit over de nut en noodzaak van deze apps. Ondertekenaar Natali Helberger, universiteitshoogleraar Recht en Digitale Technologie, stelt: “Of we het nu willen of niet, deze apps zullen een precedent scheppen voor toekomstig gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën, ook na deze crisis.”

Zet je in voor de digitale samenleving van de toekomst!

-Bekijk AMdEX en draag bij aan een eerlijke, open en betrouwbare datamarkt.
-Bekijk Tada en sluit aan bij onze beweging voor een verantwoorde digitale stad.
-Sluit je aan bij Data Dilemmas van Amsterdam Smart City en denk mee met Tada.
-Meer over hoe wij gezondheidsdata delen op Amsterdam Medical Data Science.
-Volg de ontwikkelingen over data en gezondheid op Amsterdam Smart Health.

Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.

15 april 2020

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten