Amsterdam krijgt duurzame stadswarmte uit regionaal resthout

Amsterdam krijgt een energiecentrale die snoeihout uit de regio verwerkt tot duurzame elektriciteit en warmte. Grondstoffen- en energiebedrijf AEB Amsterdam, is gestart met de bouwvoorbereiding van de AEB Bio-energiecentrale (AEB BEC). De centrale levert vanaf 2020 elektriciteit voor 27.000 huishoudens en warmte voor 25.000 huishoudens. Met de centrale draagt AEB bij aan de ambitie van de stad om in 2040 een aardgasvrije energievoorziening te hebben.

AEB produceert op dit moment duurzame elektriciteit voor 320.000 woningen en warmte voor circa 30.000 woningen. Met de AEB Bio-energiecentrale (AEB BEC) kan AEB het tweevoudige aan duurzame warmte leveren aan het warmtenet van de stad. De biomassa-energiecentrale, die in de haven van Amsterdam komt, zorgt voor circa 67.000 ton vermeden CO2 per jaar.

Vaart met de energietransitie

Voor de ontwikkeling van AEB BEC heeft het ministerie van EZK de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) verstrekt. Hiermee stimuleert het ministerie de duurzame energievoorziening in Nederland. Gemeente Amsterdam wil vaart maken met de energietransitie. Met AEB BEC wordt een noodzakelijke stap in de transitie gezet waarmee op korte termijn substantiële resultaten worden geboekt. Ook geeft AEB BEC een impuls aan de duurzame economie van Amsterdam.

Groei warmtenet en nieuwe werkgelegenheid

Derk Kappelle, CFO AEB Amsterdam: “Met deze lokale biomassa-energiecentrale versterkt AEB zijn positie als het duurzame grondstoffen- en energiebedrijf van Amsterdam. Met de AEB Bio- energiecentrale dragen we er aan bij dat het Amsterdamse warmtenet sneller kan groeien en is bij piekvraag de flexibiliteit van de warmtevoorziening in Amsterdam geborgd. De komst van de centrale betekent ook nieuwe werkgelegenheid en verduurzaming van de haven van Amsterdam. Ook draagt AEB BEC bij aan de ambitie van de samenwerkende partijen van de regionale klimaattafel in het Noordzeekanaalgebied om in 2030 de CO2 emissies fors terug te dringen.”

Twijgen en zaagselresten uit de regio

De AEB Bio-energiecentrale zet per jaar tot 110.000 ton laagwaardig snoei- en afvalhout om naar 935 TJ duurzame energie voor Amsterdam. Het gaat om hout dat niet geschikt is voor hoogwaardige toepassing zoals papierproductie of houtverwerking. De takken, twijgen, kleine spaanders en zaagselresten zijn afkomstig van landschapsbeheer en houtbewerkers in een straal van maximaal 150 km van Amsterdam. Drie leveranciers van biomassa zijn al voor twaalf jaar vastgelegd. Via deze leveranciers is voor deze periode voldoende regionaal hout gecontracteerd. AEB kan daarnaast nog extra regionaal snoeihout van gemeenten aantrekken. AEB levert de warmte via Westpoort Warmte – een joint venture van Vattenfall en AEB Amsterdam – aan het warmtenet van Amsterdam.

Financiering

De bouw en de operationele fase worden grotendeels gefinancierd door ASN Bank. “Vanuit de missie van ASN Bank om ook in de gebouwde omgeving CO2-emissie te reduceren, is de bank verheugd betrokken te zijn bij dit belangrijke project voor de stad Amsterdam”, aldus Arie Koornneef, directeur ASN Bank.”

7 januari 2019

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten