‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’

De Metropool Amsterdam staat voor grote opgaven op het gebied van verantwoorde digitalisering, duurzame innovatie en een wendbare onderwijs & arbeidsmarkt. Amsterdam Economic Board vertaalt deze naar concrete actie. Algemeen directeur Nina Tellegen over onze strategie voor de komende vijf jaar.

Amsterdam Economic Board signaleert wat vanuit regionale samenwerking nodig is om partijen in beweging te krijgen. Alleen samen kunnen we de grote obstakels op weg naar die slimme, groene en gezonde toekomst overwinnen. Met elkaar creëren we doorbraken die we alleen niet voor elkaar krijgen.

Op welke strategie zetten wij de komende vijf jaar in?

“We bouwen verder aan de slimme, groen en gezonde toekomst van de Metropool Amsterdam voor iedereen. Als spin in het web verbinden we partijen en mensen aan elkaar, jagen we oplossingen aan vanuit initiatieven en programma’s en zetten we relevante zaken op de agenda’s van besluitvormers van publieke en private organisaties. Het moet de moeite waard zijn om met elkaar en niet naast elkaar te werken aan het verhogen van de brede welvaart en het welzijn in de regio. Dat vereist afstemming, dus tijd en hiervoor is een speler nodig die tussen de partijen in het netwerk staat en dat faciliteert.”

Hoe maken we echt impact op weg naar die slimme, groene en gezonde regio?

“Door in de regio zelf te laten zien dat je door samenwerking daadwerkelijk energie kunt besparen, andere manieren van dataopslag kunt ontwikkelen voor bijvoorbeeld het voorkomen van ziektes, betrouwbaar data kan delen, samen iets kan doen aan de tekorten op het elektriciteitsnet, mensen kan helpen op weg naar banen op de tech-arbeidsmarkt en allerlei vormen van duurzaam vervoer kunt ontwikkelen waaronder het stimuleren van de fiets.”

“Als spin in het web hebben we ook overzicht van wat er waar gebeurt. Dit brengt samenhang tussen de enorme hoeveelheid spelers en activiteiten in de regio. Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van het platform Vraaghettomas.nl met inzicht in alle talent-initiatieven in de regio.”

Lees meer over ons werk aan zulke onderwerpen in onze initiatieven en programma’s.

‘Samen werken aan de toekomst van deze prachtige regio is het grotere belang’

“We maken impact op maatschappelijk zeer relevante vraagstukken met als doel een duurzame en inclusieve economie voor alle inwoners van de regio. In de huidige Board is een groot aantal belangrijke spelers uit de regio vertegenwoordigd die hun schouders willen zetten onder de uitvoering van onze koers. Ons Board team is sterk als de spin in het web, de netwerker die tussen de partijen staat en concreet met partners aan de slag gaat. Ik nodig het netwerk dan ook uit tijd te maken en het eigen belang soms even opzij te zetten voor het grotere belang van het gezamenlijk werken aan de toekomst van deze prachtige regio.”

Hoe kan Amsterdam Economic Board doorbraken realiseren als de vertrouwde spin in het web? Waar zit de sleutel?

“Complexe vraagstukken van deze tijd vragen om samenwerking over grenzen van sectoren en eigen belangen heen. De crux is samenwerken met verschillende partners binnen zowel bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan een gemeenschappelijk doel, zodat deze regio slimmer, groener en gezonder wordt. Dat blijkt uit de concrete resultaten die we behalen binnen initiatieven en programma’s. Resultaten die de partners afzonderlijk niet hadden bereikt en waar Amsterdam Economic Board als speler zonder institutioneel belang voor nodig is om hen bij elkaar te brengen en houden en te sturen op radicaal andere oplossingen en gedurfde beslissingen zoals dat bijvoorbeeld nodig is bij de tekorten op het elektriciteitsnet.”

Amsterdam Economic Board verbindt partners (onder meer) in onze Board en de Network Council.

Wat is de kracht van samenwerking met ROM InWest?

ROM InWest is heel belangrijk voor Amsterdam Economic Board. Onze initiatieven hebben nu de mogelijkheid om financiering aan te vragen en door te ontwikkelen. Wij bieden de ROM kennis over netwerken en spelers in de regio die actief zijn in bijvoorbeeld gezondheid, circulaire economie en de energietransitie. Samen versterken we elkaar.”

Wat maakt het werk voor jou persoonlijk zo interessant?

“Werken bij Amsterdam Economic Board is een enorm voorrecht. Samenwerken aan de toekomst van de regio waar ik ben geboren en getogen, me inzetten voor maatschappelijk zeer relevante vraagstukken, met een geweldig team Boardleden en een groot en inspirerend netwerk op het snijvlak van politiek, ondernemerschap, onderwijs en wetenschap.”

Nieuwsgierig naar de strategie van de Board? Download ons Koersdocument en lees meer.

20 januari 2022

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten