Adoptie na de hype: Blockchain meetup #1
Hoe maken we van de Metropoolregio Amsterdam een Blockchain hub? Dat onderzoekt de Board in samenwerking met Gemeente Amsterdam en StartupAmsterdam in een serie van 6 meetups. Want blockchain kan wel eens een belangrijk aandeel hebben in de oplossingen voor de grootstedelijke uitdagingen van onze metropool. De eerste bijeenkomst zocht naar het antwoord op de vraag: hoe zorgen we voor meer adoptie van Blockchain technologie nu de hype voorbij lijkt te zijn?
20 blockchain experts werkzaam bij corporates, startups en scale-ups kwamen op 11 december bij elkaar in het Magna Plaza voor de eerste Amsterdam Blockchain City meetup. Deze meetup was een verdieping op de oriëntatie sessie afgelopen oktober waar interactief is gezocht naar manieren om de blockchain community in de Amsterdamse regio te versterken.
Op deze avond stond het adoptievraagstuk centraal. Willem Koeman, Challenge Lead Digitale Connectiviteit trapte de sessie af met een korte presentatie en vertelde: “Blockchain en vooral bitcoin zijn de afgelopen jaren gehypet, maar deze hype lijkt nu voorbij. Hoe zorgen we ervoor dat juist nu de adoptie van de technologie gewaarborgd wordt?”
De S-Curve
Het gezelschap verdeelde zich over 3 kleine groepen voor een brainstorm van een uur. Eerst werd gekeken naar de S-Curve, ook wel de innovatie theorie van Rogers genoemd, waarmee je kunt duiden in welk stadium de adoptie van een technologie zich bevindt. Kunstmatige Intelligentie, wat weleens in een adem met Blockchain wordt genoemd, bevindt zich veel verder op de S-Curve, omdat het ontstaan van die technologie terug te herleiden is naar de jaren 40 van de vorige eeuw. Blockchain daarentegen viert op 3 januari 2019 pas haar 10e verjaardag. De conclusie was dan ook dat we ons wat betreft blockchain nog bevinden in het innovators of in het early adopters stadium. Een argument hiervoor was dat mensen werkzaam in de Tech-sector inmiddels goed op de hoogte zijn van het verschil tussen blockchain en Bitcoin, maar dat doelgroepen buiten het Tech- ecosysteem dit verschil nog lang niet altijd weten te duiden.
Communities of Practice
Gezien de vroege fase van adoptie waarin we ons bevinden is het van belang om te zorgen voor de juiste prikkels die de adoptie van de technologie kunnen stimuleren. Zo gaf een grote corporate aan geen koploper te willen zijn als het op het toepassen van de technologie aankomt. Liever wordt gewacht tot andere bedrijven een werkend model uitvinden. Samen met een andere corporate een pilot starten zou wel interessant kunnen zijn. Een Community of Practice, geïnitieerd door de Board of de Gemeente zou een oplossing kunnen bieden, waarbij bedrijven best practices en ideeën met elkaar kunnen uitwisselen.
Fabels en feiten
Ook is het belangrijk om de fabels over blockchain uit de wereld te helpen. Dit kan door aan de hand van concrete voorbeelden uit te leggen wanneer blockchain van nut kan zijn én wanneer juist niet.
Regulatory Sandbox
Daarnaast lopen veel blockchain initiatieven en startups nu aan tegen reguleringsvraagstukken. Zogenaamde regulatory sandboxes bieden hiervoor een oplossing. In een dergelijke “zandbak” krijgen FinTech startups en andere innovators de ruimte om live experimenten uit te voeren in een gecontroleerde omgeving. Daardoor kan financiële regelgeving sneller aangepast worden op snel groeiende FinTech bedrijven. Dit model wordt al aangeboden door de Autoriteit Financiele Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank DNB). De gemeente zou de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een eigen regulatory sandbox kunnen onderzoeken.
Een blockchain liaison
Zoals ook tijdens de vorige sessie werd gesteld zijn veel benodigde onderdelen voor het ontstaan van een hechte blockchain community al aanwezig in de regio, maar is de gemeenschap nog erg gefragmenteerd. Een oplossing voor het leggen van de juiste verbindingen tussen de co-working spaces, overheid pilots, corporates en startups actief in de blockchain, zou weleens de aanstelling van een blockchain liaison kunnen zijn. Ook een fysieke plek waar blockchain geïnteresseerden elkaar kunnen treffen is een must. En daarnaast kan een Startup in Residence programma bij de gemeente, specifiek gericht op blockchain toepassingen, bijdragen aan een versnelling van de adoptie.
Conclusie en vervolgstappen
De sessie werd plenair afgesloten en de belangrijkste ideeën werden nog eens samengevat. Een versterking van de huidige community, door het verstrekken van de juiste informatie en use cases, positieve prikkels, minder hobbels wat betreft regelgeving, kennisdeling tussen blockchain bedrijven en de aanstelling van een blockchain liaison kunnen leiden tot meer blockchain adoptie, binnen een zo gevarieerd mogelijk publiek van overheden, corporates, startups en andere organisaties.
De komende maanden gaan we kijken hoe we dit kunnen vertalen naar concrete initiatieven. Maar eerst was het tijd voor een borrel, waarbij de nodige connecties al werden gemaakt. Want ook zo komen we stap voor stap dichter bij een hechte Amsterdamse blockchain community.
De volgende sessie zal plaatsvinden in Q1 2019 en zal zich richten op blockchain educatie. Wil jij erbij zijn of je heb je andere ideeën of input voor onze vervolg sessies? Laat het ons dan weten.
19 december 2018
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Op donderdag 12 september vierde ons programma Amsterdam Smart City haar vijftienjarig jubileum ...
- Amsterdam Economic Board wil samen met partners een toekomstbestendige economie met brede ...
- De Economische Verkenningen MRA 2024 laten zien dat onze sterke regionale economie niet ...