Postgroei

Met een verkenning van de postgroei-principes herdefinieert Amsterdam Economic Board de conventionele economische mentaliteit, gericht op kwantitatieve groei. Postgroei richt zich op meer kwaliteit van leven, ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Want: is economische groei wel nodig voor meer welvaart?

Een nieuwe economische balans. Waarin ‘voldoende’ goed genoeg is en welzijn voorrang krijgt boven een stijgend bruto binnenlands product. Amsterdam Economic Board onderzoekt of (en hoe) we deze benadering kunnen toepassen in concrete initiatieven.

Wat is postgroei?

De postgroei-beweging is gefundeerd op drie essentiële pijlers:

  • Kwaliteit van leven. Niet alleen inkomen, maar ook gezondheid, onderwijs en cultuurtoegang tellen mee
  • Ecologische duurzaamheid, met respect voor de grenzen van onze planeet en de natuurlijke hulpbronnen
  • Sociale rechtvaardigheid. Gericht op ongelijkheid verminderen en een eerlijke welvaartsverdeling bevorderen

Hier werken wij aan

Amsterdam Economic Board werkt met partners actief aan de integratie van postgroei in twee trajecten:

1. Leerreis ‘Bloeien zonder te groeien’, een gezamenlijk onderzoek met ondernemers uit de mode- en textielindustrie hoe de focus te verleggen van kwantitatieve naar kwalitatieve groei, met respect voor de planetaire grenzen, onze omgeving en bewoners.

Wil je meer weten over deze leerreis? In het rapport ‘Bloeien zonder te groeien – Postgroei in textiel: van theorie naar praktijk’ lees je alles over hoe we samen met mode- en textielondernemers, Amsterdam Transition Insitute, de Groene Afslag en Hogeschool van Amsterdam invulling proberen te geven aan dit nieuwe economische paradigma. Het rapport bevat adviezen voor de landelijke overheid om mede vorm te geven aan de mode- en textielindustrie van morgen.

2. Ecologisch stadsparadijs Marineterrein. Met partners onderzoeken we hoe we het Marineterrein in Amsterdam kunnen transformeren tot een plek waar economische groei niet langer centraal staat. En waar welvaart en geluk hand in hand gaan.

Verken de kansen voor postgroei

Ben je benieuwd en wil je meer weten over postgroei? Zie je manieren om met jouw organisatie bij te dragen aan een van de trajecten in deze verkenning? Neem dan contact op met een van de contactpersonen op deze pagina.

Samenwerkingspartners bij het Marineterrein

Marineterrein | Kennisland | Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten | AMS Institute | And the People | Vrije Universiteit Amsterdam

Neem contact op

Delen