Energietransitie via lokale daadkracht
Een toekomstbestendig energiesysteem vraagt om ongebruikelijke oplossingen. In de verkenning Energietransitie via lokale daadkracht deed Amsterdam Economic Board met haar netwerk onderzoek naar mogelijkheden.
Lees meer over de eventserie Netcongestie Learn & Share.
Resultaten
Wat was Energietransitie via lokale daadkracht?
Wat zou het betekenen als we in 2050 minimaal 50% van de energie opwekken vanuit een energiegemeenschap? Bijvoorbeeld via lokale energie-coöperaties, die in hun eigen energie voorzien voor mobiliteit en gebouwen. Nu doen zij dit al, vooral om kosten te drukken. Steeds vaker wordt ook netcongestie een belangrijkere drijfveer om een energiegemeenschap te vormen.
Bedrijven en burgers gaan hierin samen aan de slag en vormen een ‘gedistribueerd energiesysteem’, dat optimaal gebruik maakt van lokale behoeften en mogelijkheden. Zo kan de gemeenschap in een gebied met veel restwarmte deze bijvoorbeeld benutten voor de verwarming van gebouwen. Welke impact zou dat hebben op de spanning op ons energienetwerk?
De keuze voor een gedistribueerd energiesysteem – naast het huidige, centrale energiesysteem – biedt verschillende typen organisaties ruimte om op een gelijkwaardige manier samen te werken. Lokale initiatieven dragen bij aan de lokale economie. Ze maken inwoners en het mkb tot een gelijkwaardige partner in het energie-speelveld. En het belangrijkste is: de impact die ze hebben op de vermindering van netcongestie. Zodat ondernemers weer verder kunnen met hun vernieuwende activiteiten.

Samenwerkingspartners
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief