AI in de zorg: van belofte naar praktijk

Welke AI-toepassingen zetten we al in voor zorg- en welzijn? Wat is er voor nodig om AI in de zorg echt werkend te krijgen, breder te implementeren, pilots te starten en vooral ook op te schalen?

De verwachtingen van kunstmatige intelligentie in de zorg zijn hooggespannen. Ook om het groeiend personeelstekort en de toenemende vergrijzing het hoofd te bieden. AI tools zijn volop beschikbaar, en tal van startups ontwikkelen slimme, nieuwe AI tools. Van digitale assistenten tot slimme triagetools – toepassingen met potentie.

Hoe zorgen we ervoor dat deze tools opschalen van een pilot naar grootschalige implementatie in de dagelijkse zorgpraktijk? De Zorg2040-bijeenkomst ‘AI aan het bed – van belofte naar praktijk’ in het Health and Innovation District Amsterdam stond in het teken van deze vragen. Bedrijven, onderzoekers, zorgmedewerkers en beleidsmakers gingen gezamenlijk aan de slag.

Swipe en klik om te vergroten. Lees verder onder de foto’s.

Bart Krull, coalitiemanager Innovatieve Regio bij Amsterdam Economic Board, onderstreepte het belang van innovatie in de zorg. Innovatie is onmisbaar om zorg toekomstbestendig te maken, in tijden van personeelstekort, vergrijzing en kostenstijgingen. De Zorg2040 coalitie van AmsterdamAI, Sigra, Rabobank, ROM InWest en Amsterdam Economic Board heeft zich als doel gesteld om innovatie te bevorderen door de diverse spelers uit diverse sectoren bijeen te brengen op middagen zoals deze, en inspirerende voorbeelden een podium te geven.

Betere palliatieve zorg

Mathilde Tans, onderzoeker bij Amsterdam UMC vertelde in haar keynote over het onderzoeksproject Care-Heart. Hierin wil zij een AI tool ontwikkelen voor betere palliatieve zorg voor patiënten met hartfalen. Eén op de 35 mensen heeft hartfalen. De ziekte verloopt vaak onvoorspelbaar. Voor patiënten in het eindstadium van deze ziekte, wil men de zorg verbeteren, door een met AI gemaakte voorspelling over het verloop. Om de zorg in deze cruciale fase zo goed mogelijk te kunnen plannen, en zo de kwaliteit van leven in deze laatste fase voor de patient te kunnen verbeteren.

Hidde Hovenkamp, medeoprichter van onze netwerkpartner Pacmed, sprak over de uitdaging om hun bedrijf van startup met 1 marktgereed product op te schalen naar een serieuze speler met een breder waaier aan CE-gecertificeerde AI voor de zorg. Pacmed werd begin dit jaar winnaar van de regionale Zorginnovatieprijs.

Opschalen niet vanzelfsprekend

Dat opschalen niet vanzelfsprekend is, blijkt uit het feit dat maar 2% van de AI algoritmes voor de IC uiteindelijk de praktijk haalt. Pacmed startte in 2014 met een AI tool die inzicht geeft in welke patient wanneer veilig van de IC kan worden afgehaald. Om zo de zorgcapaciteit op de IC te optimaliseren. Inmiddels heeft het bedrijf een team van 30 fte. Het is één van de eerste bedrijven die CE-gecertificeerde medische AI opschaalt in diverse Nederlandse ziekenhuizen. Met hun product worden IC-workflows geoptimaliseerd, de werklast van zorgverleners verlicht en de uitkomsten voor patiënten verbeteren met realtime klinische intelligentie.

Hovenkamp legt uit dat ontwikkeling van het eerste product een flinke investering vereiste. Vervolgmodules konden hierop voortbouwen, en waren daardoor sneller en met minder investering te ontwikkelen. Maar implementatie van de software stuitte op drempels. De inzet van nieuwe technologie vereist een andere manier van werken. Deze gedragsverandering aan het bed is een cruciaal aspect in de zorgtransformatie. Uiteindelijk is het van belang om een visie op het ziekenhuis van de toekomst te hebben, om deze andere manier van werken breed door te zetten. Een ander aspect is dat een ziekenhuis niet met tientallen startups en puntoplossingen kan werken, maar een integraal systeem nodig heeft.

Zijn lessen na 10 jaar pionieren in de zorg:

  • Zie AI als onderdeel van zorgtransformatie
  • Er is meer overeenstemming nodig over data privacy aanpak
  • AI legt data en registratiegebreken bloot
  • Voor veel systemen zijn standaarden nog in ontwikkeling
  • Schaalbaarheid infrastructuur: bedenk voor wie je wilt opschalen
  • Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
  • Gedragsverandering aan het bed is uitdagend
  • Het zorgfinancieringssysteem geeft heel eigen prikkels in de zorg.

In het tweede deel van de middag startte een open space sessie, onder leiding van Erik van Zwol van Amsterdam AI. Aanwezigen werden uitgenodigd om vragen aan te dragen, die in werkgroepen konden worden uitgediept. Dit leverde een breed scala aan onderwerpen op die in twee rondes werden besproken:

  1. Data en algoritmen delen
  2. Meedenken over de rol van data bij managen instroom/doorstroom gehandicaptenzorg.
  3. AI Agents combineren tot een oplossing
  4. Preventie en AI
  5. Internationaal veilig kennis blijven delen in een veranderende globale wereld
  6. Hoe bereik je de juiste klant voor je AI product?
  7. Hulp bij zoektocht AI in gehandicaptenzorg (ECD, Nachtzorg)
  8. Platform AI Amsterdam voor praktische vragen
  9. Hoe om te gaan met negatieve stakeholders?

Lees hier de Open Space notulen terug.

Volgende Zorg2040 bijeenkomst

Op 7 oktober is er weer een Zorg2040 bijeenkomst in Café Restaurant Dauphine. Deze keer gaat het over het thema femhealth/ femtech.

De Zorg2040 coalitie van Amsterdam AI, Rabobank, ROM InWest, Sigra en Amsterdam Economic Board organiseert elk jaar drie meetups. Deze zijn gericht op het samenbrengen van zorginnovators, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie.

Wil jij ook partner worden?

Bekijk de partners met wie wij impact maken op de Amsterdamse regio.

En lees waarom jij ook partner wilt worden in ons netwerk. Relatiemanager Marjan Schrama vertelt je hier graag meer over.

7 juli 2025

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief.

Lees ook deze berichten