Drie coalities bouwen aan een Gezonde Regio

Samen met bevlogen partners bouwt Amsterdam Economic Board in drie coalities aan gezondheid in de Metropool Amsterdam. In april kwamen de partners voor het eerst per coalitie bijeen. Aan welke concrete doelen werken zij?

Binnen het thema Gezonde Regio is de langetermijndoelstelling: het verkleinen van gezondheidsverschillen. Want goede, gelijke gezondheid is de motor van welzijn en economie.

Na de kick-off van het thema Gezonde Regio in februari, zijn drie onderwerpen gekozen om in partnercoalities aan te pakken:

  • De Slapende Reus/ Innovatiedistrict MRA – voor het versterken van het regionale Health & Biotech ecosysteem
  • MRA met Hart – voor inclusieve regionale cardiovasculaire gezondheid
  • Healthy Buildings – voor een gezonde leefomgeving door sociale cohesie en zorgtechnologie

De Slapende Reus

De regio Amsterdam beschikt over een indrukwekkend ecosysteem in Life Sciences & Health en biotechnologie. Met onderzoek, opleidingen, campussen, startups, ziekenhuizen en investeerders van het hoogste niveau. Toch is dit ecosysteem nog onvoldoende zichtbaar – zowel nationaal als internationaal.

Partners binnen de coalitie De Slapende Reus/ Innovatiedistrict MRA willen dat veranderen. Lead partners ROM InWest en Amsterdam UMC nemen hierin het voortouw.

Gezamenlijke profilering

Groepsfoto De Slapende Reus 20250411

Coalitie De Slapende Reus/ Innovatiedistrict MRA. Klik om te vergroten.

Tijdens de sessie op 11 april ging het over een sterkere gezamenlijke profilering van de regio als sterk ecosysteem van Biotech & Health, als bron van innovatie, valorisatie en acceleratie. En om de biotech-kracht van de regio beter in kaart te brengen en te versterken.

De ambitie is om de verscheidenheid aan organisaties, kennis en locaties beter te verbinden, zichtbaarder en toegankelijker te maken, en de regio (inter)nationaal zo nog sterker te positioneren. Er gaat gewerkt worden aan een gezamenlijke positionering en versterking van het ecosysteem.

Dat is hard nodig voor:

  • Een nog beter groei- en vestigingsklimaat voor bedrijven.
  • Het duurzaam verdienvermogen voor de regio.
  • Het beter benutten van regionale kennis, als bron van innovaties die de gezondheidszorg toekomstbestendig houden en gezondheidsverschillen verkleinen.

Ook is het doel om als regio mee te werken aan de ambitie van het kabinet dat Nederland in 2040 bij de mondiale kopgroep in biotechnologie behoort.

MRA met Hart

Hart- en vaatziekten vormen nog altijd één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Toch ontbreekt het vaak aan urgentie en samenhang in de aanpak. Partners in de coalitie MRA met Hart brengen daar verandering in. Boardlid Philips heeft de lead genomen op dit onderwerp.

Samen wil de coalitie bouwen aan een integrale, inclusieve en data-gedreven aanpak voor cardiovasculaire gezondheid. Van preventie en diagnose tot behandeling en nazorg, steeds met oog voor inclusie en effectiviteit. Om zo bij te dragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen in de regio.

Cardiovasculaire gezondheid verbeteren

Groepsfoto MRA met Hart 20250415

Coalitie MRA met Hart. Klik om te vergroten.

Tijdens de vervolgsessie op 15 april stonden concrete vervolgstappen centraal. Partners willen hun krachten bundelen voor een samenhangend programma. De ambitie is uitgesproken om de Amsterdamse regio aan te laten sluiten bij CARDIO4Cities, en bestaande regionale initiatieven. Dit, om cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, bundelen en versterken, ondersteund door real-world data en gedragsinzichten.

Zoals betere spreiding en aanmelding van AED’s over de regio, een accelerator programma voor innovatieve cardiovasculaire startups, invloed van de fysieke leefomgeving en mobiliteit, gezonde voeding op scholen met directe gezondheidswinst en betere awareness bij inwoners.

Daarmee wordt het regionale innovatie-ecosysteem versterkt én directe gezondheidsimpact gerealiseerd. De coalitie ontwikkelt zich tot een sterk netwerk dat kennis, technologie en zorgpraktijk verbindt – met de inwoner centraal.

Healthy Buildings

De sociale leefomgeving speelt een grote rol bij gezondheid en zorgvraag. Daarom werken partners binnen de coalitie Healthy Buildings aan innovatieve woonvormen waarin gezondheid, sociale cohesie en zorgtechnologie samenkomen.

Dat vraagt om gebouwen, die zijn ontworpen zodat zij mensen ondersteunen om langer zelfstandig en veilig thuis te wonen. In een omgeving die sociale cohesie stimuleert, en met digitale zorgtechnologie die goede zorg thuis mogelijk maakt. Om gezondheidsverschillen te verkleinen, inwoners bij het arbeidsproces betrokken te houden en toekomstbestendige zorg te kunnen blijven leveren.

Slimme, zorgzame woonomgevingen

Coalitie Healthy Buildings. Klik om te vergroten.

De vervolgsessie op 17 april vond plaats in wooncomplex Wisseloord in Gein (Amsterdam Zuidoost). Hier heeft de coalitie – samen met lead partner Rochdale – het plan om een AI-gebaseerd Safe Care Home-systeem in één woning te implementeren. Met de wens dit na monitoring en evaluatie uit te breiden naar alle woningen in het complex. Vervolgens een plan van aanpak ontwikkelen voor opschaling naar andere wijken en steden in de regio. Het is de ambitie om een schaalbaar, herhaalbaar model te ontwikkelen voor slimme, zorgzame woonomgevingen.

De kracht van dit project zit in de combinatie van technologie en gemeenschap. In Gein bestaat al een hechte buurtstructuur, waarin bewoners, zorgprofessionals en maatschappelijke organisaties nauw samenwerken. Die sociale basis versnelt de acceptatie en effectiviteit van zorgtechnologie.

Op 19 juni organiseert de gemeente Amsterdam een hackathon rond de vraag: Hoe bouw je een zorgzame buurt? Je bent welkom van 13:00-17:00 uur welkom in Buurthuis Gein, Wisseloord 83 in Amsterdam Zuidoost.

Samen sterker

Wat deze drie coalities gemeen hebben, is dat ze niet voortkomen uit beleidsnota’s of abstracte ambities. Ze gaan uit van concrete samenwerkingen tussen mensen en organisaties die verschil willen maken. Elke coalitie bestaat uit partners die elkaar aanvullen, van woningcorporaties tot bedrijven, van universiteiten tot zorgaanbieders, van startups tot gemeenten.

De kracht van Amsterdam Economic Board zit in die samenwerking. In het slim combineren van technologie en menselijkheid, in het versnellen van bestaande initiatieven, en in het samen opbouwen van iets dat groter is dan de som der delen. Zo werken we binnen het thema Gezonde Regio stap voor stap aan een metropool waar gezondheid, innovatie en inclusie hand in hand gaan.

Maak het verschil

Kun jij met jouw organisatie ook bijdragen aan een gezonde, schone en innovatieve regio? Samenwerking in het netwerk van Amsterdam Economic Board is gericht op het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken van vandaag én morgen.

Lees meer over de mogelijkheden om aan te haken als partner. Relatiemanager Marjan Schrama vertelt je hier graag meer over.

28 april 2025

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief.

Lees ook deze berichten