Veiliger vliegen door data delen

Wanneer luchtvaartmaatschappijen hun schatkamers aan data voor elkaar openen, worden ze er allemaal beter van. Het onderhoud van vliegtuigen wordt efficiënter en preciezer. Dat maakt vliegen veiliger. Toch blijven de data achter slot en grendel, uit angst voor concurrentie. KLM onderzoekt met AMdEX partners hoe een neutrale data-notaris helpt in het delen van data over vliegtuigonderhoud. Het Financieele Dagblad publiceerde er een mooi artikel over.

Vliegtuigen vormen een bron van  data. Elk onderdeel vertelt een eigen verhaal. Die verhalen worden pas van waarde wanneer je de data kunt vergelijken van veel vliegtuigen van hetzelfde type, die hebben gevlogen onder uiteenlopende omstandigheden. Vliegtuigen van KLM zelf, maar ook van andere maatschappijen. Dan wordt het mogelijk met zekerheid te voorspellen wanneer elk onderdeel toe is aan onderhoud of vervanging. Zo’n hoeveelheid data maken het proces veilig en efficient. Daar heeft iedereen in de luchtvaartsector voordeel bij. En toch deelt nu nog niemand deze concurrentiegevoelige data. Het is een  klassiek geval van ‘prisoner’s dilemma’ – waarbij de gehele keten weigert samen te werken, hoewel de gezamenlijke voordelen zonneklaar zijn.

Prototypes in ontwikkeling

Ons initiatief AMdEX ontwikkelt een infrastructuur waarbinnen partijen data met elkaar kunnen delen, waarbij ieder zeggenschap en controle behoudt over de eigen gegevens. KLM neemt deel aan de ontwikkeling van AMdEX als een van de usecases in de AMdEX Fieldlab. Een ander prototype dat nu in ontwikkeling is, draait om het uitwisselen van wetenschappelijke gegevens, de Research Data Exchange. Tegelijkertijd werkt AMdEX aan het opstellen van contracten waarin gebruikers met elkaar afspraken kunnen vastleggen. Over onder meer de toegestane toepassingen voor datasets, de mate van anonimisering en de kosten voor het gebruik van data. Willem Koeman, een van de initiators, omschrijft AMdEX dan ook wel als ‘data-notaris’.

Lees het volledige artikel over AMdEX en KLM op de website van Het Financieele Dagblad.

1 oktober 2021

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten