Periscope regionale winnaar Zorginnovatieprijs
Periscope is gekozen als de Noord-Hollandse voorrondewinnaar voor de Zorginnovatieprijs. De AI-tool van de Amsterdamse startup Healthplus.ai strijdt op 30 maart met winnaars uit andere provincies om de Nationale Zorginnovatieprijs 2023.
In de spannende regionale voorronde op 14 februari lieten drie genomineerden – Periscope, Zeno AI en Reset – zich van hun beste kant zien op het podium in Amsterdam.
“Periscope is wat ons betreft de winnaar omdat we zien dat ze kunnen helpen bij een groot en breed probleem dat de maatschappij veel geld kost”, zegt jurylid Guido Zonneveld bij het bekendmaken van de winnaar. Periscope voorspelt met behulp van kunstmatige intelligentie nauwkeurig of een patiënt na een operatie een infectie zal krijgen. Daardoor kunnen zorgverleners proactiever voor hun patiënten zorgen. Zonneveld moedigde Periscope-initiator Bart Geerts en zijn collega’s aan het product vooral verder te ontwikkelen. “De echte impact kunnen we nu nog moeilijk inschatten. Ga daarmee aan de slag, probeer te laten zien wat artsen doen met de voorspellingen van jullie tool. Daar wens ik jullie veel succes mee.”
“Dit is een fijne bevestiging dat we op de goede weg zitten”, zegt een vrolijke Bart Geerts even na de prijsuitreiking. “Het probleem waar we aan werken is gevalideerd. Nu is het wat ons betreft tijd voor de volgende stap.” Dat is het aanvragen van CE-certificatie voor medische hulpmiddelen. “Over een jaar hopen we live te zijn met de eerste vijf en misschien wel tien klanten.”
De toepassing kan worden toegevoegd aan het elektronisch patiëntendossier, zodat artsen direct kunnen zien wat de kans is op een infectie.
Klik op de button om alle foto’s te zien van genomineerden en de Noord-Hollandse voorrondewinnaar van de Zorginnovatieprijs 2023.
Nationale Zorginnovatieprijs 2023
Periscope gaat naar de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023 op 30 maart tijdens het Health Valley Event in Nijmegen en maakt daar onder meer kans op een geldbedrag van 10.000 euro. De jury van de Noord-Hollandse voorronde bestond uit Arianne van Lavieren (Zilveren Kruis), Linze Rijswijk (ROM InWest), Ishaan Tewarie (EQT/LSP) en Guido Zonneveld (BovenIJ Ziekenhuis en TU Eindhoven). Zij stelden de drie genomineerde kanshebbers na hun pitches kritische vragen: over cijfers, over schaalbaarheid en over welke data algoritmes zij gebruiken.
Veilige infuuszorg
Vorig jaar won Connected Infuuszorg thuis van CareXS de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs. CareXS-directeur Cliff Bos vertelt aan het begin van de bijeenkomst dat die prijs zijn product in een stroomversnelling bracht. “We kregen een mooi podium en daardoor hebben we met veel organisaties gesprekken mogen voeren. Er was zelfs interesse uit Finland en Zweden. CareXS richt zich de komende tijd op het uitrollen van pilots in samenwerking met verschillende ziekenhuizen.”
En daarbij zijn er nog best wat barrières te slechten, zegt Bos. “Innovatie is een ding, maar de huidige systemen zijn daar vaak nog niet klaar voor. Daarom is contractinnovatie belangrijk, we moeten kijken naar de manier waarop we voor innovaties betalen. Daar blijven we de komende tijd met veel passie aan werken. Ik hoop dat de pitchers van vandaag die versnelling ook zullen ervaren. Als je hier staat ben je wat mij betreft al een winnaar.”
Zeno AI
Naast Periscope waren Zeno AI en Reset de andere twee genomineerden. Marius Wellenstein van WSK Medical vertelt over Zeno AI, software die op basis van kunstmatige intelligentie kan helpen bij de vroege opsporing van keelkanker.
“Kno-artsen kunnen in slechts 30 procent van de gevallen zelf correct een afwijking in de keel lokaliseren en classificeren, waardoor patiënten soms lang op een diagnose moeten wachten. Die lange wachttijd zorgt weer voor slechtere overlevingskansen en hogere zorgkosten.”
Artsen in het Radboud UMC in Nijmegen en in het UMC Groningen maken al gebruik van de tool. Wat de tool bijzonder maakt is het gebruiksgemak, zoals Wellenstein ook laat zien in een filmpje. Zodra de toepassing een officiële CE-certificering heeft kan hij worden verkocht aan andere ziekenhuizen. Daarvandaan komt al veel interesse, zo vertelt Wellenstein.
Reset
De derde genomineerde is Jeff Povlo van Reset. Met zijn startup wil hij mensen helpen om beter om te gaan met stress. “Stress op zich is niet slecht, maar het slecht managen van stress kost de maatschappij veel geld. Alleen al tien minuten pauzeren tussen twee meetings is enorm goed voor je brein.”
De Reset Pod is een fysieke ruimte waar je je als werknemer even kunt terugtrekken. Met behulp van een app op je telefoon en wearables als een smartwatch krijgt een gebruiker een korte interventie aangeboden, waarna hij gereset weer terug aan het werk kan. Het verdienmodel van Reset bestaat niet alleen uit de verkoop van de pods, maar ook uit abonnementen en maatwerkdiensten aan bedrijven.
Het bedrijf hoopt komend jaar de eerste Reset Pods te gaan verkopen. “Bedrijven en universiteiten tonen al een aantal jaar interesse, maar wij wilden eerst het product goed ontwikkelen. Nu zijn we er klaar voor om de markt op te gaan.”
Problem-solution-fit
Tijdens het juryberaad trakteert Douwe Jippes het publiek op een mooie zorgvisie. De oprichter en managing partner van investeerder Healthy.Capital ziet dat er nog flink wat ruimte is voor verbetering in het Nederlandse zorgecosysteem. “Er is een zorginfarct en mooie innovaties kunnen helpen bij het oplossen daarvan, maar opschalen is moeizaam. Ons systeem is gericht op het verzekeren van de schadelast.”
Maar we kunnen niet alleen het systeem de schuld geven, ook innovatoren hebben een belangrijke taak: sales. “Ik spreek met veel ondernemers en vind het tegenvallen hoeveel ze aan sales doen. Hoe hard ze werken aan een problem-solution-fit.”
Jippes’ advies: zoek met je product bijvoorbeeld aansluiting bij ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’, een nieuwe norm vanuit de minister van Langdurige Zorg en Sport. Onderzoek goed de vele verschillende financieringsmogelijkheden die er zijn. Overal zijn er potjes met geld. “De bedrijven die van de beschikbare transformatiegelden gebruik hebben kunnen maken zijn allemaal serieus gegroeid en hebben zo echt impact gemaakt.”
Jippes hoopt op meer durf en visie. Veel innovaties lukt het niet om op te schalen en wat hem betreft mag het ambitieniveau omhoog. “We mogen van mij wel nadenken over nieuwe zorgconcepten in plaats van over telemonitoring en andere oplossingen die er allang zijn. Er moet ook een structurele bekostiging komen van het innovatie-ecosysteem. En, aan de bestuurders hier vandaag aanwezig: als je de kans krijgt kun je echt het verschil maken door een ondernemer te helpen.”
Innovaties versnellen
De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve onderneming in de scale-up fase op het gebied van zorg en welzijn. Tijdens de Slimme Zorg Estafette vinden de regionale voorrondes plaats door heel Nederland. Elke regio selecteert één genomineerde en een publiekswinnaar en zij gaan door naar de finale op 30 maart tijdens het Health Valley Event. Dit is een kans voor ondernemers om hun innovatie, die al uitgewerkt, getest en gelanceerd is, te versnellen.
Ben je zelf innovator en kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor de Health Impact Accelerator, een programma waarmee je in tien weken werkt aan een businesscase voor jouw innovatie.
Over Zorg2025
De regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs wordt georganiseerd door Zorg2025. Samen met Ahti, Smart Health Amsterdam, Rabobank en Sigra organiseert Amsterdam Economic Board de Zorg2025 bijeenkomsten. Deze zijn gericht op het bij elkaar brengen van zorg- en welzijnsprofessionals, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie. Uitgangspunt is het delen van kennis, nieuw onderzoek en innovaties.
16 februari 2023
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...