“In wat voor wereld leven onze kinderen over 20 jaar?”
Marjolein Bot is recent gestart als ‘Challenge Lead Energie’. Wat zijn haar drijfveren? En hoe geeft zij lading aan de ambities van de Amsterdam Economic Board als het gaat om slimme oplossingen voor het verduurzamen van de energiecyclus in de Metropoolregio Amsterdam?
Wat deed je voordat je bij de Board begon?
Ik kom uit het bedrijfsleven waar ik voor grote internationale organisaties heb gewerkt. In die jaren heb ik mij met name gericht op organisatieontwikkeling en programma-management. De laatste organisatie waar ik heb gewerkt voordat ik bij de Board kwam was Shell. Hier is mijn interesse gewekt voor de gigantische uitdaging waar we met de energietransitie voor staan en mijn gedrevenheid om er iets aan te doen.
Waarom heb je ervoor gekozen om bij de Board te werken?
Ik maak mij zorgen over de klimaatverandering en de toekomst van mijn kinderen. In wat voor wereld leven zij over 20 jaar? De overgang naar een duurzame toekomst en een circulaire samenleving zijn cruciale kwesties waar we als mensen allemaal een rol in hebben. Ik ben ervan overtuigd dat we een systeemverandering nodig hebben in de manier waarop industrieën werken en klanten consumeren. Ik zocht een organisatie waarin ik deze complexe transitie kan helpen versnellen. Ik vind het het allerleukste om samen met verschillende partners – vaak met diverse belangen – impact te maken en win-winsituaties te creëren. En dan baanbrekende acties in gang zetten en resultaten leveren.
“Don’t strive for success, strive for value”
Waar en hoe kunnen we volgens jou de grootste impact hebben als Board?
Als Board hebben we een enorm sterk netwerk en met onze manier van werken kunnen we sterke coalities smeden die de energietransitie moet versnellen. Juist daar waar het lastig is om partijen bij elkaar te krijgen die verschillende belangen hebben, kunnen wij – als neutrale partij – een essentiële rol spelen. Ook om bij die partijen relevante onderwerpen te agenderen en nieuwe en andere perspectieven in te brengen.
Waar wil je de komende tijd de nadruk op leggen bij de Board om te werken aan de slimme, groene en gezonde toekomst van de regio?
Binnen de uitdaging Energie hebben we goed gekeken waar wij het verschil kunnen maken – er zijn immers veel partijen actief in de energietransitie. Als Board werken we aan initiatieven om de industrie te helpen om hun energiecyclus te verduurzamen. Vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en de aanwezigheid van grote energie-intensieve economische spelers, is de Metropool Amsterdam een grootverbruiker van energie.
“We hebben een systeemverandering nodig in de manier waarop industrieën werken en klanten consumeren.”
Hoe komen we juist hier tot slimme oplossingen?
In 2025 moet onze regio dé plek zijn voor toepassing van energie-innovaties door de industrie. Alleen zo zijn we in staat om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen.
Met de ‘Uitdaging Energie’ starten en ondersteunen we initiatieven, signaleren we knelpunten en stimuleren we dat acties worden ondernomen die bijdragen aan een duurzame vestigingsplek en een sociaaleconomisch sterke regio.
1 oktober 2019
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...