Digitalisering in de stadslogistiek: Een aardig eind op weg

Op dinsdag 23 maart vond de Green Deal ZES MRA Meetup #6 plaats, met als focus digitalisering in de stadslogistiek. Deelnemers waren verladers, logistieke dienstverleners, voertuigproducenten, ontwikkelaars van logistieke concepten, onderzoekers en beleidsambtenaren. Hieronder enkele highlights van het event.

Richard Hoving, Lead Mobiliteit Amsterdam Economic Board en Walther Ploos van Amstel, Lector City Logistics, Hogeschool van Amsterdam, trapten af door het belang aan te geven van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek beweging in de Metropool Amsterdam (GDZESMRA), en in het bijzonder de bijdrage die digitalisering kan leveren aan meer efficiency, betere doorstroming, minder overlast en minder voertuigbewegingen in steden. Ploos van Amstel noemt het voorbeeld van Picnic: hoe met grote vrachtwagens naar de rand van de stad gereden wordt, waarna containertjes worden overgeladen in kleine elektrische karretjes. Planning, en dus real time data, zijn hierbij essentieel

Digitalisering & Doorstroming: Hoe kunnen we door digitalisering in de stadslogistiek de ‘just in time’-planning en doorstroming van voertuigen optimaliseren?

Het Nationale “Platform Stadslogistiek” werd uitgelegd door Paul Swaak – Programma Digitalisering Logistiek Ministerie I&W. De technologie is niet het probleem, dat werkt allemaal allang. Het gaat juist om het ontsluiten van data uit steden zodat slimme marktpartijen nog beter kunnen plannen. 5G-dekking is hierbij essentieel en alle standaarden zijn ‘open source’.
Rob Schuurbiers, Founder & CEO Simacan, presenteerde ‘Control Towers voor stadslogistiek’ Voorspelbaarheid is essentieel om stadslogistiek slim en duurzaam in te richten. Zijn collega René Bruijne,  Director of Business Strategy & Innovation, voegde toe dat lokale actuele kennis van de beste aanrijroute in een stadscentrum slim gecombineerd kan worden met andere data, zoals statische data rond venstertijden. Data wordt onder voorwaarden gedeeld en daarmee hebben partijen ook vertrouwen in de samenwerking.

Digitalisering & Duurzaamheid: Hoe kunnen we de stadslogistiek slim en duurzaam inrichten door vrachtdata onderling uit te wisselen?

We moeten nog slimmer plannen en dus data delen, ook in verband met de actieradius en het delen van duurzame voertuigen, zei Walther Ploos van Amstel. Duurzaamheid begint met datadelen.

Jan Pronk, sales director bij Big Mile: Steeds meer logistieke bedrijven willen de CO2-uitstoot van hun transport kunnen berekenen en kunnen alloceren aan hun klanten en zendingen. Big Mile maakt met slimme software het meten en weten van de CO2 footprint eenvoudig. Goede afspraken zijn nodig zodat we er ook echt slimme en duurzame stappen mee kunnen zetten.

Rob Verduin, Manager E-business bij GP Groot presenteerde Open Waste; een opschaalbare oplossing waarbij bedrijfsafval in de binnenstad door collectieve inzet van één neutrale (white label) afvalwagen wordt ingezameld. Dat levert minder voertuigbewegingen en minder schadelijke emissie bij het inzamelen. Gemeenten kunnen hier sturend in zijn. Data delen is van belang om het voor de klant naadloos te laten verlopen, die krijgt gewoon de factuur van de afvalinzamelaar waar hij een contract mee heeft.

Wrap-up & afsluiting

Richard Hoving en Walther Ploos van Amstel sloten de Meet-up af met drie oproepen:

  1. Ga aan de slag en werk zoveel mogelijk samen aan digitalisering in de stadslogistiek. Doe het voor de klant, de chauffeur, de maatschappij en last but not least: voor de waarde van je bedrijf!
  2. Heb je zelf of heeft jouw organisatie een actueel (innovatie)vraagstuk of een project rond digitalisering en heb je daar andere (regionale) partijen bij nodig? Neem dan contact op met onze collega Richard Hoving dan gaan we kijken hoe we dat via het GDZESMRA netwerk kunnen matchen of op een andere wijze kunnen ondersteunen.
  3. Wil je – net als ruim 60 publieke en private partijen in de Metropoolregio Amsterdam – ook actief deel uitmaken van de groeiende GDZESMRA Community? Onderteken dan de Green Deal ZES MRA (zonder financiële of juridische verplichtingen) met een feestelijk teken- en fotomoment tijdens de volgende Meet-up op 22 juni.  Doe mee en neem contact op met onze collega Marjan Schrama.

Is jouw interesse gewekt en wil je meer weten?  Je kunt dit evenement hier terugkijken

 

24 maart 2021

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten