Coen van Oostrom: ‘Vastgoedsector nodig voor vergroenen van gebouwde omgeving’
Van Deloitte-hoofdkantoor The Edge tot het nieuwe ABN AMRO-hoofdkantoor en de groene woontoren Valley: de duurzame gebouwen van EDGE veroveren Amsterdam. Directeur Coen van Oostrom is sinds een paar maanden lid van de Network Council van de Amsterdam Economic Board. “Bij alle uitdagingen in de regio speelt vastgoed een rol.”
EDGE bouwt alleen nog maar energieneutrale gebouwen en heeft als doel om ook bestaande gebouwen energieneutraal te maken. “In 2007 ontmoette ik bij een lunch Al Gore”, vertelt Coen van Oostrom. “Hij heeft mij de ogen geopend. De wereld heeft een groot probleem, dat we samen moeten oplossen. Sindsdien bouwen we alleen nog maar duurzaam.”
Als nieuw lid van de Network Council valt het hem op dat de vastgoedsector nog nauwelijks vertegenwoordigd is in de Board. “En dat terwijl onze sector bij vrijwel alle uitdagingen in de regio een belangrijke rol speelt. Vastgoed zorgt voor de grootste economische activiteit in de stad en we zijn nodig voor het vergroenen van de gebouwde omgeving. Er wordt hier en daar wat bijgebouwd, maar de stad is voor 99 procent klaar. Onze grote opgave is dus dat we woningen, scholen en alle andere type gebouwen moeten gaan herontwikkelen. Daarvoor zijn reusachtige investeringen nodig.”
Board als perfect platform
Van Oostrom pleit daarom naar New Yorks voorbeeld voor een suborganisatie binnen de Board: de Real Estate Board of Amsterdam. In dat platform staan overheid en vastgoedbedrijven in nauw contact met elkaar. “Je kunt er alleen lid van worden als je geen boef bent. Verder is het vooral een plek waar politiek en bedrijfsleven elkaar zien en kunnen beïnvloeden over het bouwen en onderhouden van de stad. Het is nu voor ons moeilijk om in gesprek te komen met de overheid, ook omdat we geen goed imago hebben. Maar in verreweg het grootste deel van onze sector zitten goede mensen die graag meedenken over oplossingen. De Board is hiervoor een perfect platform.”
Sensoren in gebouwen
EDGE is gevestigd in Amsterdam, maar is actief over de hele wereld. Ook in Berlijn, Hamburg, Londen en Boston staan duurzame gebouwen van EDGE. “Nederland is een fantastisch land om te innoveren. Het fijne aan hier werken is dat opdrachtgevers openstaan voor experimenten en nieuwe technologieën. Het is ook prettig dat de kwaliteit van de ambtenaren hoog is. Wat ik wel een probleem vind, is de verregaande juridisering van ons vak. In sommige projecten zijn er meer advocaten aan het werk dan architecten en dat staat echt innovatief bezig zijn weleens in de weg.”
De nieuwe technologieën die Van Oostrom noemt, maken het bijvoorbeeld mogelijk dat gebouwen veel duurzamer worden. De gebouwen van EDGE zijn uitgerust met duizenden sensoren. “Elk gebouw heeft een energiemeter, maar we weten vaak helemaal niets over hoe gebouwen precies gebruikt worden. Met sensoren kom je daarachter. En je kunt vervolgens het gebouw daarop laten aanpassen”, legt Van Oostrom uit. “Zodat niet alle verwarmingen en lampen in het hele gebouw aan gaan als er een keer een iemand komt werken op zaterdag.”
Verantwoord met data
In de meeste EDGE-gebouwen beheert het bedrijf zelf ook de dataflow. Hoe gaat het bedrijf met die dataverantwoordelijkheid om? Van Oostrom: “Onze gouden regel is dat we geen individuele data willen hebben. We willen alleen weten óf er iemand in een gebouw is en hoeveel mensen er in een vergaderkamer zitten — zodat we de luchtkwaliteit goed kunnen beheren. Maar wie dat zijn is voor ons niet interessant. De data die we verzamelen zijn wel echt nodig. Ze maken van een dom kantoor een digitaal kantoor. Het gebouw wordt er gezonder en duurzamer van en het wordt veel efficiënter gebruikt. Je kunt er veel meer mensen in kwijt als je inzichtelijk maakt wanneer het druk en minder druk is. Deloitte heeft in The Edge 30 procent meer mensen aan het werk dan ze vooraf hadden verwacht.”
Kantoren blijven nodig
De coronacrisis raakte het bedrijf nauwelijks. “De uitkomst van de pandemie is het tegenovergestelde van waar we bang voor waren: kantoren blijven nodig. Alleen willen de meesten niet meer terug naar het klassieke kantoor, want dat is niet inspirerend. Mensen willen terug naar een modern kantoor dat visueel interessant is, waar je kunt sporten, waar je collega’s kunt ontmoeten. Ook van bestaande gebouwen kunnen we dat soort kantoren maken en ik denk dat er in Amsterdam heel wat kantoren staan die wel zo’n update kunnen gebruiken.”
In de Metropoolregio Amsterdam wil EDGE niet alleen bijdragen aan de verduurzaming van gebouwen, maar ook aan de sociale cohesie. “We moeten de stad bij elkaar houden en daar wil ik me bij de Board ook voor inzetten. Ik benadruk het nog maar eens: vastgoed speelt overal een rol bij. Ook bij projecten voor jongeren bijvoorbeeld, zij moeten ergens terecht kunnen. Wij willen daar graag nadrukkelijk een bijdrage aan leveren. Ik vind dat als je een leider wil zien in je industrie, je ook in je eigen stad een verantwoordelijkheid hebt.”
Tekst: Mirjam Streefkerk
Foto gebouw The Edge: Ronald Tilleman
23 december 2021
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor deelname aan de regionale voorronde van ...
- Digitalisering zit in de haarvaten van de samenleving. Dat onderstreept het belang ...
- Welke rol speelt AI over vijf jaar in de zorg? Welke kansen ...