Mogelijkheden voor talentontwikkeling zoeken, vinden of verbinden?
Iedereen die zich bezig houdt met talentontwikkeling binnen de Amsterdamse metropoolregio, kan nu terecht bij TOMAS. Hét b2b platform dat talentontwikkelingsinitiatieven samenbrengt en het strategische gesprek bevordert, is 16 november officieel gelanceerd.
Talentontwikkeling staat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) al jaren hoog op de agenda. Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden ontwikkelden tal van initiatieven om talent te vinden en verder te helpen — soms samen met elkaar.
Vraag het TOMAS
TOMAS brengt vanaf nu overzicht in die wildgroei aan initiatieven in de MRA. En dat is hard nodig, zo zegt MRA-directeur Emiel Reiding, die vlak voor de officiële lancering met drie mede-initiatiefnemers op het podium staat. “We willen de meest innovatieve en best opgeleide regio worden. Daarvoor zijn al die initiatieven zeker nodig. Maar ik word duizelig van de hoeveelheid ervan. TOMAS beteugelt die duizeligheid.”
(De tekst gaat verder onder de video.)
Doorleren belangrijk voor iedereen
Organisaties die zich bezighouden met talentontwikkeling kunnen via www.vraaghettomas.nl elkaar en bestaande initiatieven vinden. “Er zijn nog te veel jonge mensen zonder baan, die niet weten wat ze moeten doen”, zegt Jopie Nooren van de Hogeschool van Amsterdam. “Maar doorleren is voor iedereen belangrijk. We hebben iedereen nodig als we niet alleen een slimme, maar ook een duurzame, gedigitaliseerde en inclusieve samenleving willen zijn.”
“Techbedrijven in de regio halen nu nog eerder talent uit het buitenland dan dat ze lokaal goed zoeken”, zegt Bas Beekman van StartupAmsterdam. “TOMAS is een prachtig platform. Ik hoop dat bedrijven er straks alle initiatieven in de regio gaan vinden.” “Elkaar kunnen vinden is inderdaad het belangrijkste aan TOMAS”, zegt Amsterdam Economic Board-directeur Nina Tellegen. “Volgens mij voldoet het aan een enorme behoefte en ik hoop dat we het snel verder kunnen gaan ontwikkelen en uitbreiden. Ook naar andere sectoren.”
Met een feestelijke druk op de knop en onder luid gejuich lanceren de initiatiefnemers TOMAS.
(De tekst gaat verder onder de video.)
Opmaat naar volgend niveau
In een paneldiscussie wordt het belang van TOMAS verder besproken. “We kunnen de energietransitie alleen voor elkaar krijgen als we voldoende jongens en meisjes hebben die ‘m kunnen uitvoeren”, zegt Jeroen Verwoordt, wethouder in Velsen. “In het programma TechPort werken we hier op regionaal niveau al aan. TOMAS is wat mij betreft een mooie opmaat naar het volgende niveau.”
Ook Jopie Nooren verwacht veel van dat volgende niveau. “Met TOMAS kunnen we ook zien welke initiatieven overlappen, zodat ze misschien kunnen samenwerken. En we kunnen gaten spotten: waar gebeurt er nog te weinig? Ik hoop dat TOMAS echt een lerend systeem wordt.”
Eric Nederhand van Olam Cocoa zet zich namens zijn bedrijf, maar ook als bestuursvoorzitter van talentinitiatief Techlands in voor het enthousiasmeren van jongeren voor techniek. “We focussen ons te veel op hbo en wo. Ik denk dat we onderschatten hoeveel mensen we op lbo- en mbo-niveau nodig hebben. Ik hoop dat TOMAS ons helpt te voorkomen dat bedrijven bij elkaar mensen gaan weghalen en ervoor zorgt dat we simpelweg meer mensen opleiden. Dat we onze ervaringen delen.”
“We moeten inderdaad van elkaar willen leren”, reageert Verwoort. “Techlands heeft veel overlap met wat we bij TechPort doen, maar kent een iets andere invalshoek. Volgens mij moeten we dus vooral ook bij elkaar langsgaan.”
Bijdragen aan vindbaarheid
Op TOMAS zijn al tientallen initiatieven in kaart gebracht. Drie daarvan geven via pitches een kijkje in hun keuken. Zo vertelt Ronald Kleijn van Make IT Work hoe er dankzij zijn matchingsinitiatief in het hele land al 850 mensen zijn omgeschoold naar software engineering of cyber security. Een derde daarvan is vrouw.
Iffat Rose Gill startte in 2015 Code to Change, waarmee ze vrouwen die geen werk kunnen vinden helpt aan een baan in de techwereld. Inmiddels is het initiatief al in meerdere landen actief. Toch vinden bedrijven Code to Change niet altijd. “Ik hoop dat TOMAS kan helpen bij onze vindbaarheid.”
TechPort richt zich op de maak- en onderhoudsindustrie in de IJmond. “Die verandert met alle digitalisering, sensoring en communicerende netwerken snel. Dat vráágt iets van die bedrijven”, legt de programma manager van TechPort Gerik ten Berge uit. Het programma heeft onder meer met bedrijven in de regio een serie masterclasses voor onderhoudsmonteurs ontwikkeld over smart maintenance. “Samenwerking is voor ons programma enorm belangrijk, met TOMAS kunnen we bedrijven uit de hele MRA bereiken.”
Succes van TechConnect
Ook TechConnect is een succesverhaal. Dat programma zorgde de afgelopen jaren via verschillende deelinitiatieven voor duizenden nieuwe tech- en IT-medewerkers. Op het podium gaan programma manager TechConnect Viktor Bos en Eric Traa van Rabobank daarover in gesprek. “We bieden onder meer een opleiding van vier tot zes weken in verschillende wijken, mét baangarantie”, zegt Bos. “Zo houden we de drempel om mee te doen zo laag mogelijk.”
Rabobank draagt financieel bij aan het programma, maar niet alleen dat. Traa: “TechConnect bevordert de kansengelijkheid en dat vinden wij belangrijk. Er loopt nu nog te veel talent rond dat geen kans kreeg. Andersom zijn veel van onze klanten mkb’ers die maar moeilijk it-personeel kunnen vinden. Die krijgen vanuit het programma ook ondersteuning. Die wederkerigheid maakt TechConnect een prachtig platform, dat volgens mij ook heel goed kopieerbaar is. Onze samenwerking zorgt ervoor dat we sneller meer mensen bereiken.”
Nog genoeg te ontwikkelen
Een relevante groep koplopers die werken aan talentontwikkeling in de regio is vandaag aanwezig. Aan ronde tafels gaan ze met elkaar in gesprek over TOMAS en daar blijkt dat er op het gebied van talentontwikkeling nog genoeg te ontwikkelen is. “Bedrijven spreken vaak een andere taal dan het talent, of dan de organisaties waar ze mee moeten samenwerken”, vangen we op. “Zij denken: wij hebben plek, kom gewoon naar ons. Maar anderen gaan niet zo snel. Ik denk dat TOMAS met kleine bijeenkomsten deze groepen beter bij elkaar kan brengen.”
“TOMAS moet blinde vlekken blootleggen”, horen we iemand zeggen. En een ander: “Zeker, maar er is juist ook al heel veel wat nog niet bekend is, dus Tomas kan daar juist ook helpen met opschalen.” “Het zou jammer zijn als TOMAS alleen een netwerkplatform is”, vangen we op bij een andere tafel. “We moeten ook gewoon gaan doen, actief die matches gaan maken en actief talent ontwikkelen.”
TOMAS is een beweging
TechConnect, de gepitchte voorbeelden en nog vele andere initiatieven zijn nu verzameld en te bekijken op www.vraaghettomas.nl. Maar hoe nu verder? “Dit is nog maar het begin”, zegt TOMAS-bedenker Natalija Counet van de Board. “TOMAS is geen tool, maar een beweging en we hebben nog heel veel plannen. De komende tijd gaan we daarover strategische gesprekken voeren met alle betrokkenen, maar we gaan vooral ook doen. Jullie kunnen met ons meedoen en meedenken, dus ik nodig iedereen uit die ideeën heeft om zich bij ons te melden.”
Tekst: Mirjam Streefkerk
Foto’s: Brenda de Vries
24 november 2021
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor deelname aan de regionale voorronde van ...
- Digitalisering zit in de haarvaten van de samenleving. Dat onderstreept het belang ...
- Welke rol speelt AI over vijf jaar in de zorg? Welke kansen ...