De Zorgambassade: de nieuwe nationale denk- en doetank voor zorginnovatie

De Zorgambassade is de nationale denk- en doetank voor de zorg. Elk jaar buigen zestien ambitieuze zorgprofessionals zich over de belangrijkste problemen uit de zorg. Zo bereikt bijvoorbeeld maar 35% van de zorginnovaties de patiënt, terwijl de zorgsector juist behoefte heeft aan innovatie vanwege stijgende kosten en een nijpend personeelstekort.

Het eerste thema voor de Zorgambassade wordt daarom ‘de barrière tot innovatieadoptie’. Deelnemers uit verschillende hoeken van de zorg combineren hun aandacht en kennis tot concrete, schaalbare oplossingen.

“Nederland geeft momenteel meer dan €85 miljard uit aan zorg, waarom komen zorginnovaties dan zo lastig van de grond?” vraagt initiatiefneemster Felice Verduyn-van Weegen zich af. “De kennis is er. De technologie is er. Maar ergens loopt het spaak in de implementatie.” Felice, zelf werkzaam voor zorginvesteerder LSP, besprak het met andere jonge zorgprofessionals uit haar omgeving, die het probleem herkenden. Samen besloten ze er iets aan te doen. Ze richtten de Zorgambassade op, een denk- en doetank voor de zorg.

De Zorgambassade opereert onafhankelijk, maar wordt gesteund door grote namen als VGZ, Zilveren Kruis, Philips, Novartis, Amgen, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Economic Board, Smart Health Amsterdam en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Erik Gerritsen, Secretaris-generaal van laatstgenoemde, is dan ook gecharmeerd van het nieuwe initiatief: “Je moet altijd op zoek naar positieve energie, want daar begint het toch. Dit was zo’n voorbeeld van een aantal jonge mensen met een mooi idee: om specifiek aan de zorgvraagstukken te werken. Heel concreet en operationeel: een denk- én vooral doetank.”

Om de beste zorg te blijven leveren moet er volgens de Zorgambassade meer samenwerking komen, moet kennis gedeeld worden en moeten zorgprofessionals samen de schouders zetten onder de meest complexe problematiek. Elk jaar selecteert de Zorgambassade daarom zestien zorgprofessionals uit alle hoeken van de zorg: van beleidsmaker tot inkoper, van softwareprogrammeur tot zorgverlener. Zij werken in één jaar tijd aan vier zorg-thema’s, naast hun gewone baan. Ze krijgen trainingen en worden professioneel begeleid door de Boston Consulting Group (BCG). Na één jaar liggen er vier concrete schaalbare oplossingen.

Zorgveld

Veelzijdigheid van perspectieven is essentieel voor het succes, denkt initiatiefneemster Felice Verduyn-Van Weegen. “Daarom zoeken we een breed scala aan deelnemers en partners. Wil je de barrières doorbreken, dan moeten alle spelers uit het zorgveld meedoen.”

Aanmelden?

Zorgprofessionals tussen de 25 en 45 jaar kunnen zich de hele maand november nog inschrijven in via de website van de Zorgambassade.

Over de Zorgambassade

De zorgambassade is de nationale denk- en doetank voor de zorg. Elk jaar buigen zestien ambitieuze zorgprofessionals zich over de belangrijkste problemen uit de zorg. Deelnemers uit verschillende hoeken van de zorg combineren hun aandacht en kennis tot concrete, schaalbare oplossingen.

Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.

10 november 2019

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten