Zero emissie door overstap van gas op elektrisch

Servicemonteurs rijden af en aan in grote steden, op weg naar reparaties, installatie en onderhoud. Hun busjes zijn vaak niet heel energiezuinig. Toch is elektrisch vervoer al goed mogelijk binnen servicebedrijven, maar wordt nog niet op grote schaal toegepast.

Na twee jaar onderzoek heeft Gas op elektrisch, een project van de Hogeschool van Amsterdam, knelpunten en oplossingen in kaart gebracht om logistiek bij servicebedrijven verder te verduurzamen. Deze zijn te lezen in de publicatie Gas op elektrisch. Het onderzoek sluit nauw aan op het initiatief Green Deal Zes Zero Emissie Stadslogistiek van Amsterdam Economic Board. De HvA is een belangrijke partner van de Board.

Op 17 maart delen de projectpartners hun kennis en ervaringen vanuit een livestream-studio. Tussendoor is er ruimte voor vragen van de kijkers.

Uitstootvrije stadslogistiek

Nu steeds meer steden streven naar ‘uitstootvrije stadslogistiek in 2025’ is het tijd voor duurzame alternatieven voor servicebedrijven om klanten te bereiken. In dit onderzoek ‘Gas op elektrisch’ participeren twintig partners uit de praktijk, waaronder servicebedrijven. Hoewel deze bedrijven steeds vaker bezig zijn met duurzame technieken, zoals de installatie van zonnepanelen en laadpalen, is hun eigen wagenpark vaak nog niet duurzaam.

Resultaat en opbrengst

Het onderzoeksproject verbindt mkb-bedrijven met elkaar en met servicebedrijven om gezamenlijk en multidisciplinair kennis te ontwikkelen over de inzet van elektrisch vervoer (EV) in servicelogistiek. Het resultaat is een aanpak met concepten en interventies om inzet van EV in servicelogistiek te stimuleren.

Onderzoeksteam Gas op elektrisch

Het onderzoeksprogramma Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam is penvoerder van het project. Samen met HAN Automotive Research vormt zij het onderzoeksteam. Daarnaast zijn er 20 partijen uit de publieke en private sector die aan het project deelnemen door het genereren, toepassen en verspreiden van kennis. Betrokken lectoren zijn Walther Ploos van Amstel (HvA City Logistiek), Robert van den Hoed (HvA Energie & Innovatie) en Frans Tillema (HAN Intelligente Mobiliteit)

Meer weten?

De Board zet zich in voor slimme en schone stadslogistiek in de Amsterdamse regio. Neem deel aan de Green Deal ZES MRA Meetup #6, een online event op 23 maartt.

15 maart 2021

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten