Van afgedankt textiel naar nieuwe garens
In Zaanstad is een belangrijke stap gezet naar een circulaire textielindustrie, een van de meest verontreinigende industrieën, door iets te doen aan de groeiende afvalberg van textiel. Hiervoor ondertekenden Wieland Textiles, Brightloops|Loop.a life, Leger des Heils ReShare en de gemeente Zaanstad op vrijdag 23 november een samenwerkingsovereenkomst. Dit is de eerste stap in de oprichting van het Dutch Center for Circulair Textiles (DCCT) dat bedrijven en gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) uit alle schakels van de textielketen met elkaar verbindt: van het inzamelen van gebruikt textiel tot en met de productie van nieuw textiel.
Volumes textiel in de Metropoolregio Amsterdam
In de Metropoolregio Amsterdam is het jaaraanbod van textiel beschikbaar als afval ongeveer 36,5 Kton (ongeveer 15 kg per inwoner per jaar). Ongeveer 15% van het textiel wordt circulair verwerkt. Het merendeel van de overige 85% wordt laagwaardig verwerkt of doorverkocht als herdraagbare kleding, naar het buitenland. Textiel bevat veel mogelijkheden om de hoeveelheid restafval te laten dalen: ruim 28% is als product herbruikbaar, 51% als materiaalhergebruik en 21% is alleen als restafvalstroom te verwerken.
Circulaire textielketen
In een volledig circulaire keten wordt afgedankt textiel in meerdere stappen tot garens of vilt verwerkt om daarvan nieuwe textiele eindproducten van hoogwaardige kwaliteit te maken. Het DCCT, straks gevestigd in Zaanstad, richt zich in eerste instantie op bedrijven in de Metropoolregio Amsterdam om lokaal de keten te sluiten. Door de samenwerking van Leger des Heils ReShare (LdH), Wieland Textiles en Brightloops|Loop.a life zijn meerdere belangrijke schakels in de keten verbonden: het inzamelen, de vergaande sortering en het maken van hoogwaardige textiele grondstoffen zoals vezels en garens, waarmee nieuwe textiele eindproducten gemaakt worden.
“Hiermee brengen we het ideaal, om binnen 5-10 jaar te zorgen dat ieder kledingstuk voor minimaal 20 % uit gerecyclede grondstoffen bestaat, een stuk dichterbij.” Hans Bon – Wieland
Sluitende business case begin 2019
De partners hebben – met financiële ondersteuning van de MetropoolAmsterdam – gewerkt aan het opstellen van een business case om inzicht te krijgen in de ontbrekende schakels in de keten; zoals een mechanische vervezelingsinstallatie of machines om te breien of weven, en schept voorwaarden om samen met marktpartijen in de sectoren fashion, bedrijfskleding, interieur en bouwmaterialen en kennis en onderwijsinstellingen tot innovatie te komen.
“Deze samenwerking is een belangrijke eerste stap voor een volledig circulaire textielketen. Dat die stap juist in de Zaanstreek wordt gezet is logisch: de ligging van Zaanstad in de Metropoolregio zorgt voor een grote stroom van afgedankt textiel en in de regio zijn tal van bedrijven, in onder meer mode- en interieur, die de nieuwe grondstoffen kunnen verwerken en bij het DCCT kunnen aanhaken. De ontwikkeling hiervan is niet alleen noodzakelijk, vanwege de grote hoeveelheid reststromen en daarmee ook nieuwe grondstoffen, het biedt onze regio en gemeente bovendien grote kansen voor . duurzaamheid en lokale werkgelegenheid.” Sanna Munnikendam, wethouder duurzaamheid en circulaire economie gemeente Zaansta
Circulair business model | Wieland Textiel i.s.m. Provincie Noord Holland
Wist je dit al?
De gemiddelde Nederlandse garderobe bevat 173 kledingstukken, waarvan er zo’n vijftig grotendeels onaangeroerd blijven. Nederlanders kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar en gooien er vervolgens 40 per jaar weg. Van de 40 afgedankte kledingstukken worden slechts 16 hergebruikt of recycled. We bezitten gemiddeld zeven tweedehands items per persoon. Deze bevindingen zijn gebaseerd op de kast-inhoud van zo’n vijftig ondervraagden. Nederlanders consumeren wel minder kleding dan inwoners van Denemarken, Duitsland en Engeland. Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10.000 kilo water nodig. Dat is al gauw 2500 liter per shirt en meer dan 7000 liter per spijkerbroek. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves. Daardoor ontstaan watertekorten voor de lokale bevolking en wordt de bodem aangetast.
Lees meer
Dit is deel 6 uit een reeks aan artikelen over het grondstoffentransitieprogramma in de Metropoolregio Amsterdam.
- Bekijk hier artikel 1: Half miljoen dataservers jaarlijks afgedankt in Nederland
- Bekijk hier artikel 2: Hoogwaardige verwerking van voedselresten
- Bekijk hier artikel 3: Bermgras als groene grondstof
- Bekijk hier artikel 4. E-waste hergebruiken
- Bekijk hier artikel 5: Start hergebruik van miljoenen luiers
Rol van de Board
De Amsterdam Economic Board staat aan de wieg van deze ontwikkelingen door gedegen marktverkenning en introducties tussen betrokken partijen in het kader van het grondstoffen uitvoeringsprogramma van de Board. Dit is het samenwerkingsprogramma waar afvalstromen zoals textiel op schaal van de Metropoolregio Amsterdam gebundeld en opgewaardeerd worden tot nieuwe grondstofstromen.
Geïnteresseerd in wat de Board nu onderneemt op de Metaalketen, lees het artikel De metaalketen sluiten: Circular Economy Lab.
Foto: Pascal Fielmich | Van links naar rechts: Damir Dulovic (gemeente Zaanstad), Ellen Mensink (Bright Loops Loop.a Life), Sanna Munnikendam (wethouder Zaanstad), Hans Bon (Wieland Textiles), Els Lenting (gemeente Zaanstad en Simon Smedinga (LdH Reshare).
23 november 2018
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...