Smart Health Amsterdam: ‘Data for Life’ komt tot leven
Smart Health Amsterdam (SHA), het netwerk voor data- en AI-gedreven innovatie in de Amsterdamse life sciences- en gezondheidssector, is verheugd haar 1.000ste lid te mogen verwelkomen. Laten we van dit moment gebruik maken om enkele van onze opmerkelijke prestaties van de afgelopen twee jaar te gedenken – terwijl we vooruitkijken naar de uitdagingen voor een verdere verbetering van gezondheid en gezondheidszorg.
Viva la data
‘Ik zie Smart Health Amsterdam als een uniek ecosysteem van universiteiten, ziekenhuizen, bedrijven en andere belanghebbenden die hun krachten bundelen om echte innovaties in de zorg te brengen’, zegt Marcel Worring, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en medeoprichter van Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI).
‘Ik wil maar al te graag bijdragen en samenwerken’, zegt hij.
Dit is goed nieuws, want Marcel is niet alleen het 1.000ste Smart Health Amsterdam lid, maar zijn werkgever de Universiteit van Amsterdam is een belangrijke partner. SHA heeft een lange weg afgelegd sinds de lancering twee jaar geleden als het netwerk voor data- en AI-gedreven innovatie in de Amsterdamse life sciences en health sector.
Basis voor een innovatie-ecosysteem
Het begon allemaal zo’n vijf jaar geleden, toen de Amsterdam Economic Board een verband legde tussen twee rapporten: een waarin de positie van Amsterdam als data science-hub werd gevierd en een andere waarin Amsterdam als zorgvernieuwer werd uitgelicht. Zouden deze twee sectoren niet goed bij elkaar passen?
De komst van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Nederland in 2018 zorgde voor de extra vonk om alle relevante belanghebbenden samen te brengen en achter een actieprogramma te komen om Amsterdam te vestigen als een duurzame innovatiehub voor het verbeteren van de gezondheidszorg.
In het najaar van 2019 zullen grote spelers als de gemeente Amsterdam, Amsterdam UMC, OLVG, Vrije Universiteit Amsterdam, Nederlands Kanker Instituut (NKI)/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Sanquin, de Universiteit van Amsterdam, het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Wiskunde en Informatica (CWI), Hogeschool (HVA) en de Amsterdam Economic Board samen een Memorandum van overeenstemming tekenen om het allemaal te laten gebeuren.
Toen kwam het coronavirus.
Covid-19 als booster
Met de komst van een wereldwijde pandemie werd het duidelijker dat AI en het delen van medische gegevens een diepgaande invloed kunnen hebben op het verbeteren van de gezondheid en gezondheidszorg – in het redden van levens, up-to-date blijven, het verlagen van zorgkosten en het beter voorbereiden op eventuele toekomstige pandemieën.
Met andere woorden, ‘Data for Life’ werd relevanter dan ooit. En inderdaad, de Life Science & Health (LSH) sector is het afgelopen pandemiejaar nog steeds met 6% gegroeid in Nederland – ondanks de vele uitdagingen.
Er ontstonden ook veel sectoroverschrijdende samenwerkingen, waaronder een nieuw Covid-algoritme dat kan voorspellen welke mensen het grootste risico lopen op complicaties na het oplopen van het coronavirus. De Corona-Check-app werd gelanceerd en het Amsterdam UMC stond aan het roer van een initiatief voor het delen van gegevens waarbij 78 ziekenhuizen zijn betrokken om te onderzoeken welke behandelingen het beste werken bij de behandeling van coronaviruspatiënten.
We hebben ook belangrijke stappen gezet in het totstandbrengen van een gezondheidsdata infrastructuur – een essentieel element om onze visie vooruit te helpen.
Maximale impact in de echte wereld
Gesteund door sterke partners en een robuust LSH ecosysteem, kunnen we gerust stellen dat Smart Health Amsterdam een goed-functionerend netwerk is, dat zorginstellingen, de academische wereld, het bedrijfsleven (van start-ups tot big pharma) en relevante beleidsmakers samenbrengt rond datagedreven innovatie in de zorg. Het platform zelf is een etalage geworden van triple-helix succesverhalen.
Het netwerk is ook nauw betrokken bij AI Technology for People, dat de onderzoeksinstituten van de stad, de gemeente Amsterdam en de Amsterdam Economic Board verenigt om de komende 10 jaar een miljard euro te investeren in de ontwikkeling van AI in de regio.
Samen in het schuitje
We zijn erg trots op wat we hebben bereikt. Maar er moet meer werk worden verzet. We moeten harder werken om onze groeiende coalitie van partners te betrekken, meer financiering aan te trekken en de beste manieren te vinden om onze ambities op te schalen – eerst naar de regio en dan naar de wereld.
Zoals de pandemie ons immers ook heeft geleerd: we zitten hier allemaal samen in.
Zoals Jeroen Maas, voormalig gezondheidsleider van de Amsterdam Economic Board, het kort en bondig opmerkte: ‘Als je me een beetje laat dromen, kan ik me voorstellen dat er over zeven jaar algoritmen zijn die actief kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde ziekten. Ik denk dat dit haalbaar is als we op deze snelheid blijven werken. En als we blijven samenwerken.’
Lees het volledige Tweede Voortgangsrapport voor het Actieprogramma Life Sciences & Health 2019-2022 via deze link (artikelnummer TKN7).
Als je dat nog niet hebt gedaan: sluit je aan bij het Smart Health Amsterdam netwerk.
12 juli 2021
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...
- Het elektriciteitsnet verzwaren kan een oplossing bieden voor netcongestie. Maar wie gaan ...
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor deelname aan de regionale voorronde van ...