Smart building deelt sensordata via AMdEX

Dag en nacht verzamelen 114 sensoren data over het gebruik en de bezetting van de H20 Esports Campus in Purmerend. Zulke data helpt het werk efficiënter en kosteneffectiever te plannen. Partners van AMdEX, een initiatief van Amsterdam Economic Board, zorgen ervoor dat data alleen wordt uitgewisseld tussen vertrouwde partijen. En handhaaft alle voorwaarden voor toegang en gebruik.

Hoeveel mensen gaan er gedurende de dag een gebouw in en uit? Hebben ze een voorkeur voor specifieke liften? Welke toiletruimtes worden het meest gebruikt? Zijn de vuilnisbakken en zeepdispensers vol? Facility managers en schoonmaakbedrijven zijn dol op dat soort informatie. Weinig-gebruikte ruimtes vragen niet zo veel onderhoud als plekken met veel verkeer. De Esports Campus, een evenementenlocatie voor bedrijven en privéfeesten, wilde de data uit hun sensoren op een veilige, betrouwbare manier delen. De ondernemer nam contact op met het AMdEX-team via de Data Sharing Coalition.

Klaar voor complexe vraag

Voor AMdEX kwam het verzoek van Esports Campus precies op het juiste moment. Eerder bewees het fieldlab op het Marineterrein (Engels) in Amsterdam hoe milieu- en leefbaarheidsgegevens in een vertrouwde omgeving kunnen worden opgevraagd en gedeeld – nadat de eigenaar en gebruiker van de data eenvoudige voorwaarden zijn overeengekomen. “We waren klaar voor een meer complexe case,” zegt Hayo Schreijer (Dexes), een van de oprichters van AMdEX. “De usecase bij Esports Campus is een mix van private en publieke data, verzameld in een privéruimte. Die data moest worden gedeeld via internet. Ook zouden er veel meer partijen aanhaken dan in de eerdere usecase op het Marineterrein.”

Endorsing partner KPN

KPN is de endorsing partner (Engels) van AMdEX voor connectiviteit en netwerkinfrastructuur. De infrastructuur van KPN stelde de innovatieve ondernemer in staat om de data op een betrouwbare manier te verzamelen en te delen met zakenpartners. Carolien Nijhuis is directeur Internet of Things en Dataservices bij KPN. Ze zegt: “Dit smart building project is next level ingewikkeld. Het combineert alle zaken die wij belangrijk vinden. Veilig en vertrouwd datadelen is noodzakelijk om de grotere vraagstukken in onze samenleving op te lossen. In dit project zorgt KPN voor interoperabiliteit en connectiviteit volgens Europese normen op het gebied van privacy en veiligheid.” Het is verleidelijk om te denken dat het bij data-uitwisseling draait om technologie. Dat is niet zo. “Naast innovatief zijn, met behulp van professionele technologie, heeft data-uitwisseling veel te maken met juridische en organisatorische kwesties”, zegt Schreijer.

Lees verder onder de video (Engels)

Nieuwe voorwaarden

De pilot van de Esports Campus liep parallel aan een volgende fase van het fieldlab op het Marineterrein. Tom van Arman (Tapp): “Op het Marineterrein meten we omgevingsfactoren en de bezetting van de openbare ruimte: waterkwaliteit, temperatuur, aantallen mensen. Esports is een private ruimte die meer persoonlijke en commercieel gevoelige data verzamelt. We moesten nadenken over nieuwe voorwaarden in de overeenkomsten met alle betrokken partijen. We hebben ook de principes uit het Manifest Tada opgenomen, die staan voor het veilig en inclusief delen en gebruiken van data.” Data verzamelen in een gebouw levert heel nieuwe sets op om mee te spelen.

Prototype voor alles-in-één app

Deze zomer werd een mijlpaal bereikt: een prototype van Facility Apps, de alles-in-één app-oplossing voor schoonmaak en facility management. Deze app stelt data van de Esports Campus beschikbaar aan de schoonmaakpartners, zodat zij het werk efficiënter kunnen plannen. De gegevens in de app staan in een ‘Solid Pod’, een gedecentraliseerde gegevensopslag. Wanneer data zijn opgeslagen in iemands Pod, bepaalt deze persoon welke mensen en applicaties er toegang toe hebben. De AMdEX-laag verifieert de identiteit van partijen die toegang willen tot de data en autoriseert hen – als het gecertificeerde partijen zijn. Schreijer verduidelijkt dat AMdEX de data niet ‘ziet’. Het vertelt systemen of toegang tot of gebruik van data is toegestaan en maakt deze beslissingen controleerbaar. Nijhuis benadrukt ook dat KPN alleen de technische data-uitwisseling mogelijk maakt en geen toegang heeft tot de data zelf. De volgende stap is het evalueren van de app met de gebruikers.

Groot potentieel voor smart cities

Deze pilot heeft aangetoond dat het mogelijk is private data betrouwbaar te delen tussen private partners. In combinatie met de resultaten van de publieke ruimte van het Marineterrein zien alledrie de partners een groot potentieel voor smart city-toepassingen. Stadsplanning op basis van actuele gegevens, efficiënter energiebeheer van gebouwen of zelfs industriële gebieden, innovatie in duurzame logistiek. “Vooral als we allemaal samenwerken,” besluit Nijhuis. “Als je alleen rent, ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Tekst: Karina Meerman

8 september 2023

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten