Nederlandse IC’s gaan samenwerken en data delen om levens te redden

Nadat Paul Elbers, Intensivist van het Amsterdam UMC zijn opwachting had gemaakt tijdens de State of the Region om het belang van samenwerken en het delen van medische data onder de aandacht te brengen, zat hij 's avonds aan tafel in het programma Op1 om een wereldprimeur te mogen delen.

Nederlandse intensive cares gaan op grote schaal samenwerken en gegevens delen om de behandeling van ernstig zieke patiënten te verbeteren. Die data komen vooral uit IC-apparatuur zoals bewakingsmonitoren en beademingsmachines. De combinatie van behandelgegevens en kunstmatige intelligentie kan duidelijk maken welke behandeling het beste werkt bij welke patiënt. De samenwerking heet icudata.nl en is uniek in de wereld.

De samenwerking is een initiatief van Diederik Gommers van de NVIC (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) en wordt geleid door Paul Elbers, MD, PhD, EDIC  Intensivist van het Amsterdam UMC en oprichter van AMDS.  Zorgverzekeraars Nederland ondersteunt met een investering van 2 miljoen euro.

“Tijdens de coronacrisis hebben veel intensive cares data gedeeld over de behandeling van coronapatiënten”, vertelt voorzitter van de NVIC Diederik Gommers, “Daardoor weten we nu veel preciezer hoe we moeten beademen en welke medicijnen werken.” Intensivist en projectleider Paul Elbers van Amsterdam UMC vult aan: “Het was geweldig om te zien dat zo’n beetje alle Nederlandse IC’s meteen wilden meedoen. Logisch dus om die samenwerking voort te zetten, want ook buiten corona kunnen we veel van elkaar leren.” 

Kijk hier de om de uitzending Op1 van woensdag 2 december terug te kijken:

Wereldprimeur medische data delen intensive care #dataforlife

Ondersteuning van verzekeraars

Zorgverzekeraars Nederland ondersteunt de samenwerking met ruim twee miljoen euro voor de eerste vijf jaar. Ziekenhuizen blijven verantwoordelijk voor de data, zorgverzekeraars hebben geen inzage in de gegevens. Voor het project icudata.nl wordt nog een arts-onderzoeker gezocht, hier vind je de vacature.

Amsterdam UMC & de Board

Het Amsterdam UMC is partner in AI Technology for People, betrokken bij het bouwen van de regionale gezondheidsdata infrastructuur en lid van de Network Council van de Amsterdam Economic Board. The Amsterdam Medical Data Science Group (AMDS) wordt ondersteund door The Right Data Right Now consortium, welke bestaat uit Amsterdam UMCOLVGVrije UniversiteitPacmed, Amsterdam Economic Board and Smarthealthamsterdam.com

Smart Health Amsterdam is the network for data- and AI-driven innovation in Amsterdam’s life sciences and health sector. Join our community here


Lees hier aantal publicaties:

https://www.icthealth.nl/nieuws/ics-gaan-data-delen-om-behandeling-patienten-te-verbeteren/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5200886/intensive-care-informatie-patienten-uitwisselen-coronapandemie

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/02/ics-gaan-data-met-elkaar-delen-a4022408?utm_source=NRC&utm_medium=whatsapp

3 december 2020

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten