LEAP Technology Landscape: trends en scenario’s

Digitale infrastructuren verwerken enorme hoeveelheden gegevens. Het dataverbruik neemt hand over hand toe door hoge bandbreedtes, goedkope data-abonnementen, cloud-migraties en de toenemende populariteit van streamingdiensten. De afgelopen decennia is energie-efficiëntie van computerhardware drastisch verbeterd. Net zoals de prestaties en de gebruiksvriendelijkheid van software. Toch lijkt dit niet voldoende om de oplopende vraag bij te houden. De groeiende energiebehoefte van ICT speelt vooral een belangrijke rol in Nederland: een centrale Europese data-hub, geconcentreerd in een betrekkelijk klein geografisch gebied. Steeds groter wordende datacenters zijn steeds moeilijker inpasbaar in het energie- en ruimtelijke systeem.

De transitie naar een duurzame digitale infrastructuur moet worden versneld. Hiervoor moeten we de beschikbare innovatieve oplossingen inzetten, nieuwe oplossingen stimuleren en belemmeringen voor invoering wegnemen. De digitale infrastructuur zal beter moeten worden geïntegreerd in het energie-infrastructuur en ruimtelijke systeem.

Het Lower Energy Acceleration Program (LEAP) heeft als doel de transitie naar een duurzame digitale infrastructuur te versnellen. Dit artikel geeft een overzicht van bestaande en nieuwe oplossingen en scenario’s ten behoeve van een energie-efficiënte en effectieve digitale infrastructuur. De oplossingen bestrijken het ecologische, technische en maatschappelijke spectrum. Daarnaast illustreren vier scenario's, gebaseerd op een combinatie van verschillende oplossingen, een pad naar een duurzame toekomst. Deze scenario's zijn bedoeld om te inspireren en richting te geven.

Het Engelstalige artikel is gebaseerd op gesprekken en focusgroepen met meer dan 40 specialisten uit de datacenterwereld - onder leiding van VU Amsterdam en PhotonDelta. Het gaat om eindgebruikers, overheden, hardware leveranciers en datacenters. Hierin presenteren we de belangrijkste oplossingen en uitdagingen.

Uitnodiging tot samenwerking

Met LEAP werken we aan de duurzame digitale infrastructuur van de toekomst, en willen we laten zien dat samenwerking tot resultaat leidt en ruimte biedt voor groei. Het doel is om samen met hardwarefabrikanten, zakelijke klanten, ICT-beheerders, datacenters, overheden, kennisinstellingen, startups en consumenten het verschil te maken en stappen vooruit te zetten.

Als jouw organisatie veel dataverkeer en een significante energievraag heeft en als je actief bent of wilt zijn om dit energiezuinig en duurzaam te maken, nodigen wij je uit om mee te doen. Of misschien gebruik of ken je een state-of-the-art innovatie op dit gebied die significante energiebesparing kan opleveren en die schaalbaar is? Doe mee door contact op te nemen met Marjolein Bot, Energy Lead.

17 juni 2021

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten