Iconisch project: Amsterdam UMC Imaging Center officieel geopend

Het Amsterdam UMC Imaging Center is deze week officieel geopend. Wereldwijd zal het op de Zuidas gevestigde gebouw een unieke plaats innemen: klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen van medicijnen komen hier onder één dak. De ‘winst’ die hiermee wordt behaald, is zowel voor patiënten als onderzoekers enorm. Voorafgaand aan de opening bracht Koningin Máxima een werkbezoek aan het Imaging Center en kreeg ze een rondleiding.

“Door op één plek te zijn, kunnen we sneller een diagnose stellen en kijken welke behandeling het beste  is”, aldus Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming en initiatiefnemer van het centrum. “Imaging is cruciaal als navigatie bij al het klinisch handelen en maakt het onzichtbare zichtbaar.”

In het Imaging Center komt geavanceerde apparatuur, zoals MRI’s, CT- en PET-scanners, optische apparatuur en vier cyclotrons ofwel deeltjesversnellers. De scanapparatuur kan ziektes opsporen. Door medische isotopen (een klein beetje radioactiviteit gemaakt door de deeltjesversnellers) aan medicijnen te koppelen, is tijdens de behandeling te zien of de medicijnen op de juiste plek komen en of ze effect hebben. “Dit helpt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, en opent ook de weg naar gepersonaliseerde therapie”, licht Van Dongen toe. “Slaat de therapie niet aan, dan kan de arts in een vroeg stadium besluiten de behandeling te stoppen en overgaan op een andere behandeling. Dat leidt tot meer efficiëntie bij het ontwikkelen en toepassen van medicijnen. Bovendien is het goedkoper en  beter voor de patiënt.”

Toegankelijkheid van de zorg voor patiënt en bedrijven

Het nieuwe gebouw is milieuvriendelijk en flexibel ingericht. Er zijn drie verdiepingen voor de zorg. Hier kunnen patiënten met kanker, verstoringen in het immuunsysteem, neurologische of cardiovasculaire ziekten terecht voor alle noodzakelijke diagnostische behandelingen. De rest van het gebouw is bestemd voor onderzoek, medicijnontwikkeling en productie van medische isotopen en tracers. Niet alleen voor Amsterdam UMC zelf, maar ook voor andere ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast laten nationale en internationale (farmaceutische) bedrijven hier hun nieuwste geneesmiddelen in klinische studies testen door ze in het lichaam te volgen met imaging.

Aanzuigende werking Amsterdam

“In het Imaging Centrum maken we op een milieuvriendelijke manier de medische isotopen en tracers voor andere Nederlandse ziekenhuizen en buitenlandse onderzoekscentra”, zegt Van Dongen. Voor de stad Amsterdam is het Imaging Center een aantrekkelijk uithangbord en speelt het een belangrijke internationale rol in geneesmiddelenontwikkeling en de kostenbeheersing daarvan. “Bovenal is het Imaging Center een plek waar we patiënten op de beste en snelste manier kunnen behandelen in een zo prettig mogelijke omgeving.”

 

Nieuwsuurimagingcenter

Bekijk hier Uitzending Nieuwsuur over de opening

imagingcenterVUmc

Lees hier het artikel uit Het Parool

Foto bijschrift: Koningin Màxima is hier in gesprek met Guus van Dongen, hoogleraar Medische Beeldvorming, Jeroen Geurts hoogleraar Translationele Neurowetenschappen, en Daniela Oprea-Lager, Nucleair geneeskundige.

Fotograaf: DigiDaan

1 november 2019

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten