Johan Cruijff ArenA broedplaats voor duurzame innovatie
Op 29 juni nam de Johan Cruijff ArenA een superbatterij in gebruik, gemaakt van accu’s van elektrische auto’s. De batterij van 3 megawatt dient als reserve-opslag van de energie die wordt gewonnen uit 7200 vierkante meter zonnepanelen. Dit concept is slechts één voorbeeld van hoe het stadion dient als living lab voor innovatieve en duurzame oplossingen. Directeur Henk Markerink vertelt over de verschillende thema’s waar de Johan Cruijff ArenA de komende jaren op inzet.
“Al in 2009 ontstond – in samenwerking met destijds wethouder Maarten van Poelgeest – het idee om de ArenA te gebruiken als voorloper in de energietransitie die de gemeente Amsterdam wilde inzetten. Zo is Amsterdam Innovation ArenA ontstaan: een samenwerking tussen de ArenA, gebruikers en leveranciers, gericht op duurzaamheid en innovatie.
Samenwerken
Ons doel was een klimaatneutraal stadion in 2015, en dat is gelukt. We zijn inmiddels bijna volledig ‘van het gas af’ en aangesloten op het stadswarmte- en koudenet van Nuon in dit gebied. Alle lampen zijn omgezet naar LED-lampen, die met hun gelijkstroom veel zuiniger zijn. Met 7200 vierkante meter zonnepanelen wekken we onze eigen energie op en daarnaast kopen we windenergie in. Met de superbatterij die we sinds kort in gebruik hebben, kunnen we ons eigen pand van elektriciteit voorzien en daarnaast als backup-faciliteit dienen voor buren als de Ziggo Dome of ING. Idealiter hebben we in de toekomst een energy grid opgezet waarmee we met alle buren onze eigen energie kunnen opwekken en uitwisselen.
Dat is sowieso het hogere doel: samen werken aan duurzaamheid. Zuidoost is als gebied enorm in ontwikkeling en we proberen, mede op verzoek van de gemeente, onze oplossingen zoveel mogelijk te delen met onze omgeving, zodat duurzaamheid by design wordt opgenomen in de ontwikkelingsplannen. Zo werken we aan een gescheiden, zelfvoorzienend waternet, waarbij we de toiletten spoelen met regenwater en drinkwater een apart net krijgt. En vanuit de circulaire doelstelling om al het afval dat in het gebied wordt geproduceerd, ook in het gebied zelf weer om te zetten, gaan we met alle partijen in het gebied een biovergister kopen die biologisch afval ter plekke omzet in energie. Ook al onze oude stadionstoeltjes zijn gerecycled of worden hergebruikt.
Digitale transitie
Naast de focus op de energietransitie, richten we ons ook op digitale transitie van de ArenA. Microsoft en KPMG zijn belangrijke partners in het verzamelen, analyseren en inzetten van data over het gebruik van de ArenA en het gedrag van onze bezoekers. Deze data vormen de basis voor de optimalisatie van vijf pijlers: mobiliteit, fan experience, safety & security, smart facility management en digitalisering.
Mobiliteit draait om de customer journey: hoe mensen van huis naar de ArenA komen en weer terug. Vanuit ons mobiliteitscentrum werken politie, rijkswaterstaat, NS, GVB, parkeeraanbieders en de venues samen om alle – tig duizenden- bezoekers veilig en efficiënt te laten bewegen van en naar het gebied. In de online mobility portal kunnen bezoekers ook zelf een persoonlijk, realtime reisadvies opvragen.
Fan experience draait om het monitoren en verbeteren van bezoekerservaringen, bijvoorbeeld door het gebruik van allerlei digitale tools. We hebben nu in de hele ArenA een 4G- en wifi-netwerk, waardoor 50000 bezoekers connected zijn, en in samenwerking met het ministerie gaan wij binnenkort als eerste hub in Nederland experimenteren met 5G.
Safety en security gaat over de veiligheid van de ArenA en de inzet van bijvoorbeeld slimme camera systemen. Voor de pijler smart facility management maken we gebruik van sensoren in het stadion, die exact aangeven waar en wanneer onderhoud, inkoop of schoonmaak nodig is. Digitalisering haakt in op de eerder genoemde energietransitie, waarbij sensoren worden gebruikt om de processen rondom energie, water en afval te monitoren.
Innovatie is teamwork
We richten ons dus op behoorlijk wat processen tegelijkertijd. Om die processen te versnellen, werken we samen met onder andere de Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam. Binnen onze ArenA Academie bieden we opleidingen en stageplaatsen aan studenten, die zo met name op het gebied van dataverwerking een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie. Daarnaast hebben we een werkgelegenheidsprogramma opgezet in Zuidoost en bieden we met het ROC bijscholingstrajecten aan mensen die bij de ArenA aan de slag willen.
De Board is voor ons een belangrijke netwerkorganisatie waar heel veel zaken aan elkaar geknoopt worden. Enerzijds is het voor ons een inspiratiebron en klankbord, anderzijds kunnen wij hen laten zien hoe het er in het veld aan toe gaat. We werken met de Amsterdam Innovation ArenA elke dag aan concrete, praktische toepassingen die we direct kunnen uitvoeren. Innovatie is teamwork, waar je een open mind voor nodig hebt. Als we bereid zijn om met elkaar data uit te wisselen, vindt de komende vijf jaar een enorme duurzaamheidstransitie plaats.”
Tekst: Ronne Theunis
13 juli 2018
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor de regionale voorronde van de Nationale ...
- In bruisende speeddatingsessies en paneldiscussies ontmoetten 26 investeerders en 100 ondernemers elkaar tijdens de ...
- De druk op de gezondheidszorg neemt toe door stijgende kosten, vergrijzing en ...