Creatief tijdens corona: circulaire schorten voor zorgmedewerkers

Nieuw lid van de Network Council Reade centrum voor revalidatie en reumatologie, Gemeente Amsterdam en RE LOVE Foundation - zijn een initiatief gestart en produceren lokaal de eerste circulaire schorten voor zorgmedewerkers in zorginstellingen.

Het doel van deze circulaire schorten is om de huidige plastic schorten, die eenmalig worden gebruikt, te vervangen en ook na de coronacrisis te blijven gebruiken. De schorten zijn geschikt voor verzorgend & verplegend personeel en voor behandelaren en artsen in onder andere verzorgingshuizen en revalidatiecentra. Het revalidatieteam van Reade test momenteel de eerste circulaire schorten uit tijdens de behandeling van mensen met een COVID-19 infectie. Deze productie sluit aan bij de textielambitie van overheden in de regio om bestaand textiel op grote schaal her te gebruiken en de ambitie om in 2030 100% circulair in te kopen. De impact op het milieu zal met circulaire schorten beduidend lager uit vallen.

“Wij zagen in onze revalidatiekliniek een toename ontstaan van wegwerpplastic in de vorm van schorten, mondneusmaskers en handschoenen. Tegelijkertijd ontstond er schaarste en een constante uitdaging om aan voldoende beschermingsmiddelen te komen.”

Katja Hoorn, bestuursvoorzitter Reade

Gebundelde krachten

Om de eerste tekorten van de wegwerpschorten op te vangen zijn door verschillende Board- en Networkcouncilleden laboratoriumjassen, overhemden en overalls beschikbaar gesteld. Van 100 overhemden zijn in eerste instantie 40 schorten gemaakt voor Reade. Re LOVE Foundation – die kleding concepten ontwikkelen als alternatief voor nieuw heeft een ontwerp gemaakt voor schorten samengesteld uit bijvoorbeeld gebruikte of ongebruikte overhemden, die over de ziekenhuiskleding gedragen kan worden. Het lokale naaiatelier Rio Kleding reparatie dat onder andere werkt voor Suit Supply, maakt deze schorten. De schorten worden nu nog door de zorginstelling zelf gewassen. Er worden gesprekken gevoerd met wasserettes om ook de schorten die voor behandeling van corona patiënten worden gebruikt duurzaam uit te kunnen besteden.

Opschalen & gunstige investering

Om de productie van deze schorten snel op te schalen is de intentie om samen te werken met meerdere zorginstellingen in de regio. De afhankelijkheid van leveranciers in Azië en het weggooien van materialen kan hiermee stapsgewijs omgezet worden naar nieuwe economische modellen zoals product-as-a-service – voor een maandelijks bedrag worden schorten geleverd die gewassen, gerepareerd en gerecycled worden – en lokale bedrijvigheid.

Ecologische impact wegwerpschorten

Een snelle inschatting van 6 miljoen beschermende wegwerpschorten per week: dat betekent ongeveer 12.000 kg ton CO2 equivalent per week. Om dit in perspectief te plaatsen – 12000 ton CO2-equivalent staat gelijk aan het rijden van 600.000.000 kilometer met een auto van 8 liter die ongeveer 20 kg CO2-equivalent op 100 km uitstoot. Dat is de wereld bijna 15.000 keer rond en dat iedere week. Deze inschatting wordt momenteel doorgerekend door het Impact Institute.

“Ondanks dat het voor iedereen donkere tijden zijn, is het prachtig om te zien hoe creativiteit en de wens om samen te werken leidt tot dit soort duurzame initiatieven. Daar ben ik trots op!”

Katja Hoorn, bestuursvoorzitter Reade

Doe mee!

We willen in samenwerking met zorginstellingen, inzamelaars van afval (plastic en textiel), de overheden in de Metropool Amsterdam, recyclers en de maakindustrie een nieuw circulair model ontwikkelen. De urgentie in de zorg vraagt om snellere besluitvorming over het inkopen van duurzame producten en diensten zoals deze schorten. Sluit je aan bij ons netwerk om te zorgen voor voldoende schaal; deels om te kunnen voldoen aan de minimale productiehoeveelheden maar ook om voldoende inzicht te hebben in eisen/wensen voor de beschermende kleding.

Interesse? Neem contact op met Claire Teurlings, Challenge Lead Circulaire Economie

Inkopen met Impact

Met elke euro die je als organisatie uitgeeft aan producten en diensten, heb je de keuze voor het duurzamer, eerlijker of innovatiever alternatief. Daarmee is inkopen een belangrijke driver voor een slimme, groene en gezonde toekomst van de Metropool Amsterdam. Systemen en gewoontes worden zo doorbroken. Lees meer over waarom de Board anders inkopen stimuleert.

Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.

20 mei 2020

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten