Circulaire beschermkleding: inkoopprijs niet meer doorslaggevend
Nu we in een tweede golf van het Coronavirus terecht zijn gekomen, neemt de vraag naar veilige en voldoende beschermende kleding in de zorg weer gestaag toe. Na het lanceren van de eerste herbruikbare schorten vóór de zomer, werkt de Amsterdam Economic Board - samen met partners uit de zorg - verder aan een programma van eisen en scenario’s om herbruikbare isolatiejassen te kunnen produceren als vervanging van wegwerpschorten. De emotionele waarde van beschermd werken is nu belangrijker dan de prijs.
In de zorg staat de beschikbaarheid van prettig draagbare en veilige beschermkleding en het zorgpersoneel vertrouwen geven dat er voldoende kleding op voorraad is voorop. Zorginstellingen vinden het daarom ook belangrijk om herbruikbare beschermkleding in te kopen en de voorraad zelf in de hand te hebben. Herbruikbaar is al een mooie vorm van circulair, maar de intentie van alle partijen is om de kringlopen te sluiten en te voorkomen dat afgedankte materialen uiteindelijk alsnog in de verbrandingsoven belanden. De Board werkt daarom met een breed scala aan zorginstellingen in de Metropool Amsterdam aan de ontwikkeling van circulaire beschermkleding. Onder tijdsdruk gaan we pilots draaien om circulaire oplossingen te testen, met elkaar meer volume te creëren en ook om producenten in de benen te krijgen. Samenwerken in de regio loont dus.
Circulaire oplossingen beschermkleding
Door de verschillende soorten schorten en beschermjassen die in de zorg worden gebruikt, zijn er meer scenario’s om tot circulaire oplossingen te komen. Ook zijn er diverse ontwikkelingen in de markt die we op de voet volgen. Een van de scenario’s is een ‘non woven’ jas van gerecyclede stof. Momenteel wordt dit van oorspronkelijk (virgin) materiaal gemaakt. Dit schort zal dan een ‘wegwerp’ schort zijn, weliswaar in een closed loop recycling waardoor we steeds weer nieuwe maken van gebruikte schorten.
Een alternatief is een wasbare en recyclebare isolatiejas, die steeds wordt gereinigd en tussendoor hersteld. Een ambitie die we daarbij hebben is om een product te maken van regionaal ingezameld afgedankt textiel. Dan ondersteunen we tevens de nieuwe industrie die zich hier in de regio aan het ontwikkelen is. Beide opties worden verder onderzocht. De volgende stap is om voor de meest kansrijke opties een aantal proefexemplaren te maken in samenwerking met marktpartijen, zodat we kunnen gaan testen in de praktijk. Dit is nodig om tot keuzes te komen met zorginstellingen.
Impactcalculatie
Om een objectieve vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende circulaire scenario’s en de bestaande (wegwerp)schorten en om de positieve en negatieve milieu- en sociale impact te bereken is een impactcalculatie nodig. Deze calculatie gaan we binnenkort uitvoeren.
Doe mee!
Wil je ook meedoen aan de ontwikkeling van circulaire beschermende kleding of ben je juist geïnteresseerd in activiteiten op het gebied van circulair textiel? Neem dan contact op met Claire Teurlings, Challenge Lead Circulaire Economie, via c.teurlings@amecboard.com.
2 oktober 2020
Meer weten over
Neem contact op
Blijf jij ook op de hoogte?
8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief
Deel dit artikel
#slimgroengezond
Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.
Lees ook deze berichten
- Drie grensverleggende zorginnovaties zijn geselecteerd voor deelname aan de regionale voorronde van ...
- Digitalisering zit in de haarvaten van de samenleving. Dat onderstreept het belang ...
- Welke rol speelt AI over vijf jaar in de zorg? Welke kansen ...