Circulair hotellinnen: afspraken met alle ketenpartners

Betere samenwerking tussen hotels, toeleveranciers en andere partijen in de keten kan de ontwikkeling van circulair hotellinnen versnellen. Ook tijdens de tweede rondetafelsessie over dit onderwerp blijkt dat de ambities groot zijn, dat er al veel mooie dingen gebeuren, maar dat er ook nog uitdagingen zijn. “We hebben de totale keten nodig om iets voor elkaar te krijgen.”

In deze rondetafelsessies zetten hotels en toeleveranciers de stappen naar een circulaire green deal voor hotellinnen. De gemeente Amsterdam, MVO Nederland namens de Dutch Circular Textile Valley (DCTV), Reflow en Amsterdam Economic Board organiseren deze bijeenkomsten. Het initiatief is onderdeel van de Green Deal Circulair Textiel. Daarin werken allerlei textielpartijen aan circulaire collecties, langer gebruik en verdere ontwikkelingen van reparatie en herverwerking tot nieuwe garens.

Uitdagingen van de toeleveranciers

Tijdens de vorige rondetafelsessie kwamen al een paar uitdagingen ter sprake, zo vertelt Michiel van Yperen van MVO Nederland. Bijvoorbeeld de kwaliteit en kosten van circulair textiel, hoe we de levensduur van textiel kunnen verlengen en hoe we het bedlinnen zo goed mogelijk trapsgewijs kunnen hergebruiken in andere textielproducten (cascaderen).

De aanwezige toeleveranciers herkennen veel van die uitdagingen. “We hebben de totale keten nodig om iets voor elkaar te krijgen en ik zie al veel mooie dingen gebeuren”, zegt Gerard van der Kleij van Van der Kleij Textiel. “Maar ik heb ook een zorg: ik vind het tempo nu wel erg ambitieus. We hebben tijd nodig om iets te ontwikkelen en te testen, anders maak je minder goede keuzes. Neem polyester toevoegen aan het linnen: dan krijg je weer een gemengd en dus moeilijker recyclebaar product, meer microplastics in het waswater en een product dat minder eenvoudig wit te houden is.”

Jacqueline Mommer van Blycolin zegt ook dat er inderdaad nog polyester nodig is om het circulaire textiel sterker te maken. Daarom gelooft ze dat de kansen vooral liggen bij chemische recycling, waarbij alle grondstoffen van afval uit elkaar kunnen worden gehaald. “Ik verwacht dat we in 2030 veel doorbraken zullen hebben. Tot die tijd moeten we blijven onderzoeken wat we met textielafval kunnen doen. Wij cascaderen bijvoorbeeld nu al veel lakens en slopen naar tassen.”

CleanLease, die handdoeken en lakens aan vakantieparken levert, ontwikkelde baddoeken met daarin materiaal met de GRS (Global Recycling Standard) en vooralsnog zijn daar nog geen problemen met de witheid, zo vertelt Marjatta Ubbink. Het bedrijf werkt in verschillende projecten ook aan met name upcycling. Jan Lamme van Lamme Textile Management benadrukt dat we vooral breed moeten kijken naar oplossingen. Hij werkte mee aan een pilot waarin katoenen servetten onderdeel werden van jeans.

Het doel van de Green Deal Circulair hotellinnen is vooral om de samenwerking aan te jagen en te faciliteren en we hopen dat veel verschillende partijen zich bij dit initiatief aansluiten: hotels en leveranciers natuurlijk, maar ook adviseurs en partijen die voor financiering kunnen zorgen”, zegt Claire Teurlings van Amsterdam Economic Board. ‘Het gaat niet om de handtekeningen, maar om het vinden van elkaar en samenwerken.

Handreiking Circulair textiel

Adviseur Anton Luiken werkte voor de DCTV aan een handreiking circulair textiel, die half juni klaar is. Die handreiking kunnen hotels bijvoorbeeld gebruiken om service providers uit te dagen op circulariteit en duurzaamheid in hun aanbestedingen.

“Honderd procent circulair wordt je niet van de ene op de andere dag” stelt Luiken. “Maar er zijn zeer positieve ontwikkelingen, kijk met de handreiking in de hand of je wat ervaring kunt opdoen met een paar producten.”

Percentage gerecycled materiaal gebruiken

In breakoutsessies gaan de deelnemers dieper in op een specifiek onderwerp rondom circulair hotellinnen. In de eerste groep gaat het over hoe we gerecycled textiel kunnen toepassen, terwijl we ook kwaliteit blijven garanderen. Het blijkt lastig om de precieze impact te meten, zo vat Fioen van Balgooi van MVO Nederland samen. Er werd gesproken over het testen van een badmat en daarna een kleine handdoek door Van Der Kley, Wevotex, Frankenhuis met pre- en postconsumer textiel.

Levensduurverlenging hotellinnen

Deze groep bespreekt de levensduurverlenging van hotellinnen. Daarvoor blijkt in veel gevallen de contractduur een sta-in-de-weg. “Als de contractduur voorbij is, wordt veel textiel afgedankt. Bij CleanLease zijn veel handdoeken en lakens van recreatieparken poule-artikelen, wat betekent dat ze pas weggaan als het echt einde levensduur is.

“Langer gebruik is goed natuurlijk, maar het lost niet alles op”, zegt Anita de Wit van Reblend “Als handdoeken wat aan de randen zijn versleten kunnen we van het deel dat nog wel goed is heel goed nieuwe handdoeken maken. Zo verleng je ook de levensduur.”

Conscious contracting

In de laatste groep gaat het over de Green Deal. “We moeten hiervoor gezamenlijk een stip op de horizon creëren”, vat Teurlings samen namens de groep. “Maar het onderwerp moet ook in de eigen organisatie worden ingebed: bottom-up en topdown.” De groep spreekt verder over manieren van samenwerking en met elkaar het vertrouwen opbouwen.

Het ‘conscious contracting model’ bevat de onderwerpen die hierbij kunnen helpen. Het hoofddoel, zoals dat ook verwoord is in de Green Deal Circulair Textiel: in 2030 geen textiel meer in het restafval. Teurlings. “Ik hoop dat we bij de komende bijeenkomsten een paar doelen voor de kortere termijn kunnen kwantificeren en de verbinding vinden in de samenwerking.”

Koplopersgroep circulaire hotels

  • Stayokay (vertegenwoordigd met 3 Amsterdamse hotels)
  • DoubleTree by Hilton Amsterdam, Centraal Station
  • Amsterdam Tropen Hotel
  • Hotel Jakarta Amsterdam
  • The Albus
  • Mercure Hotel Amsterdam City
  • Mercure Hotel Amsterdam Centre Canal District
  • Ambassade Hotel Amsterdam
  • The Student Hotel
  • Conscious Hotels (vertegenwoordigd met 4 Amsterdamse hotels)
  • QO Amsterdam
  • Aeon Plaza Hotels (vertegenwoordigd met 2 Amsterdamse hotels)
  • Blooming Hotel (Bergen)
  • American Hotel Amsterdam
  • Leonardo Royal Hotel Amsterdam
  • Hotelschool The Hague
  • Pulitzer Amsterdam
  • Hotel Seven one Seven
  • Hotel Casa
  • Hotel Okura Amsterdam
  • Meininger Hotels
  • Sofitel The Grand
  • Yotel Amsterdam
  • Zoku Hotel
  • Clink Hostel

De volgende rondetafelsessie Circulair Hotellinnen is op 15 juni om 10 uur. Wil je daarbij aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar Froukje Anne Karsten f.karsten@amsterdam.nl.

11 juni 2021

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten