Building a Circular Future

Building a Circular Future is het tweede boek van Boardlid Jacqueline Cramer. Hiermee wil zij changemakers over de hele wereld helpen bij het opbouwen van een circulaire economie.

Klik voor downloaden

Het Engelstalige boek Building a Circular Future biedt inzicht in de overeenkomsten en verschillen in het wereldwijd besturen van de circulaire economie. Voor deze transitie moeten alle betrokken partners (bedrijven, overheden, niet-gouvernementele organisaties) bereid zijn om mee te werken, anders kan deze verandering niet worden doorgevoerd.

Urgentie

Onze bestaande consumptie- en productiepatronen zijn niet houdbaar. We verbruiken jaarlijks meer dan de aarde kan leveren. In 1970 had de bevolking het equivalent van één aarde nodig; tegenwoordig hebben wij ongeveer 1,75 aarde nodig.

Om deze problemen op te lossen moeten we afstappen van deze lineaire economie en overschakelen naar een circulaire economie. En hoewel het aantal circulaire initiatieven de laatste tijd wereldwijd toeneemt, bevindt de implementatie ervan zich nog in de beginfase. Voor deze transitie moeten alle betrokken partners (bedrijven, overheden, niet-gouvernementele organisaties) bereid zijn om mee te werken, anders kan deze verandering niet worden doorgevoerd.

Internationale interviews

Bij het schrijven van het boek heeft Cramer veel informatie gehaald uit twintig levendige interviews, waarbij de geïnterviewden vrijuit spraken over de problemen die zij tegenkomen bij het besturen van circulaire economieën en hoe deze problemen verklaard kunnen worden.

Klik voor downloaden

Het boek is in samenwerking met Holland Circulair Hotspot ontwikkeld en is het vervolg op het boek How Network Governance Powers the Circular Economy. Dit boek – gebaseerd op Nederlandse ervaringen – heeft Amsterdam Economic Board in 2020 uitgegeven. Hierin laat Cramer zien hoe netwerksturing de circulaire economie kan versnellen. Ook in 2022 is daaraan onverminderd behoefte, bijvoorbeeld bij ketentransities.

Publicatie

Lees hier de publicatie ‘Effective governance of circular economies: An international comparison’ van Jacqueline Cramer in Journal of Cleaner Production van 1 April 2022.

2 maart 2022

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten