Bouw mee aan een open markt voor data en win 750.000 euro

Doe mee aan de prijsvraag en win tot 750.000 euro co-financiering voor jouw idee voor een open, betrouwbare en eerlijke markt voor data. Een markt die schaalbaar en breed toepasbaar is en bijdraagt aan de ontwikkeling van een slimme, groene en gezonde regio.

Data: grondstof voor innovatie

Data maken groei en innovatie mogelijk en bieden nieuwe kansen om onze maatschappij slimmer, groener en gezonder te maken. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld kunnen data epidemieën voorspellen, ziekten voorkomen en behandelingen verbeteren. Of denk eens aan overheden, die data kunnen gebruiken om beter en efficiënter openbaar vervoer aan te bieden. Vrachtvervoerders gebruiken data om bezettingsgraden te delen met partijen geïnteresseerd in laadruimte, met data kunnen productie- en afvalstromen transparant gemaakt en zo zijn er nog veel meer toepassingen denkbaar.

Onzekerheid over data delen

Maar tegelijkertijd wordt maar een fractie van alle data gedeeld. Onzekerheid over veiligheid, privacy, zeggenschap én zorgen over een gelijk speelveld, maakt data-uitwisseling vaak zo duur, inefficient en juridisch omslachtig dat partijen liever helemaal geen data uitwisselen. Hierdoor blijft data-uitwisseling vaak beperkt tot open (overheids) data, en worden andere data, zoals commerciële en industriële data weinig gedeeld. Voor een echte data economie is een gedeelde, betrouwbare infrastructuur nodig die in combinatie met de juiste prikkels partijen verleidt om data te delen, omdat dit ten goede komt aan henzelf of aan een gemeenschappelijk doel. Een open, betrouwbare en eerlijke markt voor data.

Inspirerende voorbeelden

Nationaal en internationaal wordt in verschillende samenwerkingen geëxperimenteerd met datamarkten die een oplossing bieden voor bovengenoemde uitdagingen. Bijvoorbeeld:

  • Amsterdam Data Exchange (AMDEX): in de metropoolregio werken publieke en private partners samen aan de ontwikkeling van een data exchange;
  • IShare en Data Logistics 4 Logistics Data: vertrouwelijk en uniform data delen tussen partners in de logistieke keten;
  • Personal Health Train: diverse instituten werken samen om gezondheidsdata vertrouwelijk te delen;
  • International Data Spaces: diverse internationale data deel initiatieven;
  • IOTA: het realiseren van datamarkten voor sensorgegevens.

Meedoen?

Ben jij een organisatie die thuis is op het gebied van digitale technologie en weet jij jouw kennis – eventueel samen met partners – in te zetten voor een slimme, groene en gezonde regio? Schrijf je in voor deze prijsvraag door op onderstaande link te klikken. Deadline voor aanmelding is op dinsdag 4 juni vóór 10:00 uur.

Heb je nog vragen? Kom dan naar de informatiesessie, op donderdag 18 april op het Marineterrein in Amsterdam.  Voor een verdere planning en procedure van het verloop van deze prijsvraag, klik ook op onderstaande link.

prijsvraag ‘open markt voor data-uitwisseling’: inschrijven en meer informatie

10 april 2019

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten