Bedrijven in de rij voor tech hub TechGrounds

In december 2019 opende TechGrounds officieel haar deuren aan het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West en is daarmee de eerste tech-hub die zich vestigt middenin een kwetsbare wijk. Inmiddels heeft TechGrounds een vestiging in Amsterdam Zuid-Oost en Zaanstad geopend. Vestigingen in de rest van Nederland volgen.

TechGrounds biedt een uitgebreid, gratis tech-opleidingsprogramma met daarin een codeerschool, IT-opleidingen, een incubator en co-working space. Kandidaten worden in aanloop naar afronding van hun opleiding actief gematcht aan deelnemende partners. Daarmee biedt TechGrounds perspectief op een succesvolle toekomst in tech aan mensen in kwetsbare wijken en gaan deelnemende partners het tekort aan tech-talent te lijf. Samen resulteert het in meer diversiteit en inclusiviteit in tech.

TechGrounds is een initiatief van TechConnect, opgericht vanuit de Amsterdam Economic Board, voortkomend uit het Brusselse MolenGeek en i.s.m. met Amazon Web Services (AWS). Het initiatief heeft de steun van Booking.com, Rabobank, TomTom, JPMorgan, opleidingsfonds CA-ICT, de gemeente Amsterdam, UWV, Europese Unie en werkt samen met Amazon Web Services (AWS). 

Samenwerking met AWS re/Start

TechGrounds werkt in het opleidingsprogramma samen met AWS. Sinds oktober van dit jaar draait het ‘AWS re/Start programma’ op volle toeren met een eerste klas van 24 kandidaten. Mensen zonder baan worden in drie maanden tijd opgeleid tot Junior AWS Cloud Operations medewerker. Kandidaten maken zich op om na afronding van hun opleiding gematcht te worden aan bedrijven die deelnemen, zoals Booking.com, Rabobank, Randstad, PostNL, HEMA, Mobiquity en Dept.

“We investeren al jaren in de toekomst van de cloud in Nederland en vandaag zijn we blij om de lancering van AWS re/Start aan te kondigen. Dit is een fulltime vaardigheidsontwikkeling- en trainingsprogramma dat individuen voorbereidt op cloudposities op instapniveau en alumni verbindt met potentiële werkgevers. We werken hiervoor succesvol samen met TechGrounds, dé Nederlandse organisatie die tech-ondernemerschap en digitale vaardigheden stimuleert onder kwetsbare gemeenschappen en buurten.aldus Kamini Aisola, General Manager Benelux AWS.

“Bij Booking.com staan diversiteit en inclusiviteit aan de basis van onze creativiteit en productiviteit, en hebben daarmee een positief effect op onze business. Met onze deelname aan TechGrounds willen wij mensen met verschillende achtergronden aanmoedigen om een carrière in tech na te streven en daarmee kansen creëren voor iedereen die in tech geïnteresseerd is.”, aldus Gillian Tans, Chairwoman Booking.com

De van oorsprong Brusselse tech-hub is sinds oktober 2019 actief in Amsterdam Nieuw-West onder de naam ‘TechGroundWest’ en is officieel geopend door Wethouder Touria Meliani. 

Ook Gemeente Amsterdam schaart zich achter het initiatief met de toegewijde inzet van Touria Meliani als TechGrounds-ambassadeur: “Amsterdam zet zich in voor een digitale stad voor én van iedereen. Om ervoor te zorgen dat al onze inwoners de kansen van digitalisering kunnen benutten is het van groot belang dat de Amsterdamse tech-sector toegankelijker wordt. Een initiatief als TechGrounds draagt bij aan deze ambitie en ondersteun ik daarom van harte.”

Van kwetsbare wijk naar tech-wijk

Speciaal voor de komst van TechGroundWest in Nieuw-West heeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) haar locatie aan het Osdorpplein verbouwd. “De OBA ondersteunt een leven lang leren, door samen te werken met partners als TechGrounds. Het groeiende stadsdeel Nieuw-West heeft een enorm potentieel, dat beide partijen met deze samenwerking graag stimuleren.”, aldus Martin Berendse, directeur OBA. 

“We zijn verheugd dat zoveel partijen meedoen aan dit initiatief en zien met trots hoe onze eerste lichting TechGrounds-kandidaten snel hun weg vindt als Full Stack Web Developer of AWS Cloud Operator medewerker naar de gecommitteerde bedrijven. TechGrounds gaat over kansengelijkheid door tech-opleidingen en tech-banen toegankelijk te maken voor iedereen. We nemen belemmeringen weg die bepaalde groepen hebben om een tech-opleiding of tech-baan in te stromen, aldus Ruben Nieuwenhuis, co-founder TechConnect & managing partner TechGrounds. 

TechGrounds in de media

-Op 19 maart 2020 verscheen het artikel “Van werkloos naar IT’er in drie maanden” over TechGrounds in het Parool.

-Op 28 februari 2020 verscheen het artikel “Bedrijven in de rij voor leerlingen van gratis programmeerschool in Osdorp” over TechGrounds op AT5.

-Op 20 februari 2020 verscheen het artikel “In drie maanden van WW naar IT” over TechGrounds in het Financieele Dagblad.

Op 12 december verscheen het artikel “Gratis ict-opleiding voor talenten in kwetsbare wijken” over TechGrounds op NOS

Over TechConnect

Op initiatief van de Amsterdam Economic Board, Booking.com, Rabobank, TomTom en het opleidingsfonds CA-ICT, doen tientallen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties uit de Metropoolregio Amsterdam mee aan het vergroten van de diversiteit in de tech-sector en het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt van tech-banen. Doel is om de komende vier jaar 50.000 extra mensen —uit ondervertegenwoordigde groepen— de tech-arbeidsmarkt laten bestormen. Kijk voor meer informatie op: www.techconnect.city

Wil jij voortaan ons belangrijkste nieuws in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse Board Update.

19 maart 2020

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten