Zero-waste Zuidas

In 2030 een Zuidas zonder restafval: dat is het duidelijke doel van Zero Waste Zuidas. Green Business Club Zuidas en Amsterdam Economic Board startten dit initiatief gezamenlijk. In 2019 ondertekenden 27 Zuidas-bedrijven een overeenkomst met als doel een Zuidas zonder restafval in 2030. Focus is op het voorkomen van afval en vervolgens hoogwaardige en zo lokaal mogelijke verwerking.

In dit programma zijn al flink wat mooie stappen gezet op het gebied van inkoop, afvalscheiding en verwerking. Medewerkers van de deelnemende bedrijven werken op deze thema’s in subgroepen samen. Er worden kennissessies georganiseerd, afval wordt cijfermatig in kaart gebracht, inzamelaars zijn beter gaan samenwerken en voor kantoorgebouwen als WTC Amsterdam, de schoen, ITO en SOM zijn speciale wensen en eisen opgenomen in afvaltenders. Ook is er een programma waarmee we met gamification organisaties helpen om circulair in te kopen. Green Business Club (GBC) trekt samen op met PHI Factory, die deze Circulair Inkopen Accelerator ontwikkelt.

Resultaten

  • Zero Waste Zuidas: commitment afgesloten met 26 bedrijven op de Zuidas die werken aan nul restafval in 2030 en het gezamenlijk aanbesteden van afvalstromen;
  • Inkoopcatalogus van GBC Zuidas: deze lokale catalogus stimuleert bedrijven om producten lokaal in te kopen. Het laat zien welke bedrijven uit de buurt kunnen leveren, welk verpakkingsmateriaal ze gebruiken en hoe ze bezorgen. Dat stimuleert die leveranciers ook weer om duurzamer te werken;
  • Landelijk opschalen i.s.m. het Rijkswaterstaat-programma VANG Buitenshuis. Zij ondersteunen GBC Nederland met een financiële bijdrage om deze aanpak verder te brengen. Dat gebeurt onder meer bij GBC Sloterdijken. Pantar en Milieu Service Nederland zijn daar twee van de founding partners en zij waren met de Circulaire Hub en Plastic Recycling Amsterdam (PRA) al goed op weg.  Twee andere deelnemers, Arcadis en APG, geven hun afvalbeleid opnieuw vorm. Plastic, metaal en drankkartons (PMD) van de deelnemers kan verwerkt worden bij PRA en op het terrein van Pantar kunnen innovaties rondom afvalverwerking getest worden.

Ook jouw organisatie kan direct impact maken met duurzaam inkopen. Lees de praktische tips en start vandaag nog.

Rol van Amsterdam Economic Board

Initiëren, aanjagen, mobiliseren

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit initiatief