Sarphati Amsterdam

‘Sarphati Amsterdam, research for healthy living’ is een uniek wetenschappelijk onderzoeksinstituut in Amsterdam. Het instituut richt zich vooral op het onderzoeken van leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals (ernstig) overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Het eerste onderzoek betrof het onderzoeken van determinanten van overgewicht bij alle Amsterdamse kinderen.

Wat is Sarphati Amsterdam?

Het hoofddoel van Sarphati Amsterdam is het bevorderen van een gezonde leefstijl en optimale leefomstandigheden om overgewicht en obesitas bij de Amsterdamse jeugd te voorkomen. Dit legt een basis voor de preventie én bestrijding van leefstijlgerelateerde aandoeningen op lange termijn.

Resultaten met Sarphati Amsterdam

  • Het instituut werkte samen met de gemeente Amsterdam (GGD) en Amsterdamse kennisinstellingen (Universiteit van Amsterdam, Amsterdam UMC, Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam) aan de aanpak van leefstijlgerelateerde aandoeningen.
  • Multidisciplinaire teams werkten aan oplossingen op het gebied van preventie en zorg door praktijk, onderzoek en beleid met elkaar te verbinden.
    Sommige onderzoeksprojecten werden (deels) gefinancierd door private partijen. Dat resulteerde in een unieke samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven.
  • Amsterdam Economic Board heeft actief bijgedragen aan de oprichting van Sarphati Amsterdam, dat op 8 maart 2018 officieel van start ging.

Foto: Ed Youdon via Flickr