Ondernemerstool voor creatieve mbo’ers

De creatieve sector, waarin relatief veel middelbaar opgeleiden werken, bestaat tegenwoordig voor de helft uit zzp’ers. Het onderwijs sluit hier onvoldoende op aan. Stimuleringsprogramma New Creative Starters ontwikkelde een traject met events en een ondersteunende digitale leeromgeving. Deze ondernemerstool biedt mbo’ers een groot interdisciplinair creatief netwerk en bereidt hen voor op een carrière als zelfstandig ondernemer.

De digitale leeromgeving richt zich primair op studenten in het laatste jaar van het mbo-niveau 4. Het traject is ontworpen in co-creatie met oud-studenten en docenten – creatieve makers die de hiaten in de bestaande lesstof kennen. “Mbo-creatieven zijn heel bijzonder, maar hebben dat vaak niet in de gaten. We proberen studenten hiervan bewust te maken. Mbo-vakmensen kunnen zich via hun makerschap goed verbinden met speciale doelgroepen. Hoger opgeleiden hebben hier vaak meer moeite mee, omdat ze die groepen niet kennen.”

Wat is New Creative Starters?

Het programma bestaat uit events met workshops, werksessies en keynotes ondersteund door de leeromgeving die we met partner Codename Future ontwikkelden. Hiervoor zijn animaties, kennisbronnen, formats en opdrachten gemaakt volgens de laatste ondernemerschapsmodellen. “We laten ze ook inzien dat ze niet overal goed in hoeven te zijn en dat je voor je zwakke kant hulp kunt inroepen van iemand uit je netwerk die daar wel goed in is.” Door in stamgroepen samen te werken met andere creatieve disciplines, leren de studenten om verder te kijken dan hun eigen discipline. “Dit netwerk kunnen ze straks ook inzetten op het werkveld.”

Ook na het afstuderen kunnen de leerlingen gebruikmaken van de leeromgeving. “Van alle mbo’ers die afstuderen op niveau 4, sluit slechts 25% succesvol het hbo af. De rest is eigenlijk overgeleverd aan zichzelf. We willen ze met dit programma een vervolgfaciliteit bieden die bij hun behoefte past.”

Resultaten

Ontwikkelen digitale tool waarin studenten hun eigen specifieke ondernemersproces doorlopen. Deze leertool zit vol met opdrachten, kennis, formats en inspiratie en blijft beschikbaar na het afstuderen.

Terugblik eerste event

WMVT-NEW-CREATIVE-STARTERS from Marieke Gervers on Vimeo.

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit initiatief