Mbo’ers voorbereiden op een toekomst als zzp’er

Marieke Gervers, projectmanager New Creative Starters: “De voornaamste opmerking van oud-studenten was: eigenlijk begint het echte ondernemen pas na school. Wat New Creative Starters biedt, start juist al tijdens de studie. We wilden bovendien iets ontwikkelen wat ook na het afstuderen beschikbaar blijft.”

Bijzondere creatieven

De digitale leeromgeving richt zich primair op studenten van MBO-niveau 4 die in hun laatste jaar zitten. Het ontwerp traject is ontworpen in co-creatie met oud-studenten en docenten – creatieve makers die de hiaten in de bestaande lesstof kennen. “MBO-creatieven zijn heel bijzonder, maar hebben dat vaak niet in de gaten. We proberen studenten hiervan bewust te maken. MBO-vakmensen kunnen zich via hun makerschap goed verbinden met speciale doelgroepen. Hoger opgeleiden hebben hier vaak meer moeite mee, omdat ze die groepen niet kennen.”

Vaardigheden en netwerken

Het programma bestaat uit events met workshops, werksessies en keynotes ondersteund door de leeromgeving die we met partner Codename Future ontwikkelden. Hiervoor zijn animaties, kennisbronnen, formats en opdrachten gemaakt volgens de laatste ondernemerschapsmodellen. “We laten ze ook inzien dat ze niet overal goed in hoeven te zijn en dat je voor je zwakke kant hulp kunt inroepen van iemand uit je netwerk die daar wel goed in is.” Door in stamgroepen samen te werken met andere creatieve disciplines, leren de studenten om verder te kijken dan hun eigen discipline. “Dit netwerk kunnen ze straks ook inzetten op het werkveld.”

Vervolgfaciliteit

Ook na het afstuderen kunnen de leerlingen gebruikmaken van de leeromgeving. “Van alle mbo’ers die afstuderen op niveau 4, sluit slechts 25% succesvol het HBO af. De rest is eigenlijk overgeleverd aan zichzelf. We willen ze met dit programma een vervolgfaciliteit bieden die bij hun behoefte past.”

Terugblik eerste event

WMVT-NEW-CREATIVE-STARTERS from Marieke Gervers on Vimeo.

Fase

Gerealiseerd

New Creative Starters

Onderdeel van: Werk maken van Talent Uitvoerder: ROCvA Projectleider: Marieke Gervers Meer informatie: www.newcreativestarters.nl, Facebookpagina New Creative Starters

Neem contact op

  • Viktor Bos

    Programmadirecteur

    TechConnect

Delen