Make IT Work: Van werkloze psycholoog naar software engineer met een betaalde baan

 • Gerealiseerd
 • Talent voor de Toekomst
 • De omscholing bestaat uit een intensieve opleiding van vier maanden die een brede basis biedt in het back-end programmeren. Na afronding kunnen de cursisten gegarandeerd aan de slag bij het deelnemende bedrijf waaraan ze gelinkt zijn. Werkloze talenten, van afgestudeerde psychologen tot juristen, geven zich massaal op. Slechts een derde van de aanmeldingen kan deelnemen aan het project. “Kandidaten schrijven zich online in. Hierna doorlopen ze een serie online tests, die aantoont of ze geschikt zijn voor de functie van software engineer. Mensen met aanleg nodigen we uit voor één van onze werkgeversmarkten. Als daar een klik ontstaat met een deelnemend bedrijf, volgt een sollicitatieprocedure bij het bedrijf. Als dat goed verloopt, ontvangt de kandidaat een intentieverklaring. ”Eind september 2016 huldigde Make IT Work de eerste lichting cursisten met een certificaat. De maatregel kende een droomstart. Van de vijfenvijftig deelnemers die in studiejaar 2015 aan hun omscholing begonnen, haalde bijna vijfennegentig procent de eindstreep. Projectleider Ronald Kleijn: “We starten vier keer per jaar met een nieuwe groep. Onlangs zijn weer eenentwintig nieuwe cursisten begonnen. Dat was ook echt het maximale aantal dat mee kon doen.”

  Gegarandeerd arbeidscontract

  De intentieverklaring garandeert dat het bedrijf het werkgeversdeel van de kosten van de programmeeropleiding vergoedt – mits deze met succes wordt afgerond – en een betaalde arbeidsovereenkomst van zes maanden ondertekent. Op deze manier biedt Make IT Work een oplossing voor enerzijds de werkloosheid onder hoogopgeleiden en anderzijds het grote aantal openstaande vacatures in de ict-sector.

  Uitbreiding opleidingsaanbod

  Voor de ontwikkeling van de maatregel werkte de HvA samen met tientallen partners uit het bedrijfsleven. De HvA werkt nu, naast de opleiding tot software engineer, volgens dezelfde opzet ook een opleiding cyber security.”

  Fase

  Gerealiseerd. Bekijk hier de motivatie van werkgevers voor deelname aan dit project: Zelf op zoek naar ICT talent? Lees hier hoe je meedoet. Meer over het maatschappelijk belang van omscholing: Software engineers delen hun ervaringen na omscholing:

  Make IT Work

  Projectleider: Baukje Vetter Partners: HvA en tientallen partners uit het bedrijfsleven Meer informatie: www.it-omscholing.nl

  Nieuws

  Thumbnail van House of Skills verder als programma Board
  | Nieuws

  House of Skills verder als programma Board

  Lees artikel
  Thumbnail van Melkweg gaat medewerkers helpen oriënteren en omscholen naar IT-sector
  | Nieuws

  Melkweg gaat medewerkers helpen oriënteren en omscholen naar IT-sector

  Lees artikel
  Thumbnail van Interxion start samenwerking met IT en tech-studiegids TekkieWorden.nl
  | Nieuws

  Interxion start samenwerking met IT en tech-studiegids TekkieWorden.nl

  Lees artikel
  Thumbnail van Boardleden in gesprek: ‘Alleen een beetje afremmen gaat onze problemen niet oplossen’
  | Nieuws

  Boardleden in gesprek: ‘Alleen een beetje afremmen gaat onze problemen niet oplossen’

  Lees artikel