Hoe versterken we de Amsterdamse blockchaingemeenschap?

Hoe kunnen we de blockchaingemeenschap in de Metropoolregio Amsterdam versterken? Dat was de centrale vraag tijdens de eerste editie van Amsterdam Blockchain City, een bijeenkomst die werd georganiseerd door de Amsterdam Economic Board en StartupAmsterdam. "We moeten samenhang creëren tussen de verschillende onderdelen van de Amsterdamse blockchaingemeenschap."

Blockchain kan onze samenleving fundamenteel veranderen, vertelt Willem Koeman tijdens de opening van de sessie. Willem is challenge lead digitale connectiviteit bij de Amsterdam Economic Board en vandaag de moderator van dienst. “Maar ik heb geen antwoord op de vraag hoe blockchain onze samenleving zal veranderen en ik denk eigenlijk dat niemand dat heeft. Daarom hebben we een sterke gemeenschap nodig om dat antwoord te vinden.”

En dat is precies waarom StartupAmsterdam en de Board dit evenement vandaag organiseren. Dit is de eerste stap richting een coherenter blockchainecosysteem in de MRA. “We willen weten wat de rol van de lokale overheid in het blockchainecosysteem zou kunnen zijn”, voegt Bas Beekman van Startup Amsterdam toe aan het verhaal van Willem. “Is er iets dat we kunnen doen om deze gemeenschap te versterken en laten groeien?”

De Amsterdamse blockchaingemeenschap

Voordat de aanwezigen van vandaag over deze vragen gaan nadenken, laat Jonathan Knegtel – van de in Amsterdam gevestigde startup Blockdata – zien hoe de Amsterdamse blockchaingemeenschap eruit ziet. Zijn belangrijkste conclusie: er gebeurt veel in Amsterdam, maar er ontbreekt een centrale organisatie die alles verbindt.

Er zijn tientallen blockchainstartups, corporates bouwen blockchainteams, er zijn investeerders die zich richten op blockchainstartups en er zijn verschillende meetups en andere evenementen over blockchaintechnologie, vertelt Jonathan. “De overheid heeft meer dan 20 pilots rondom blockchaintechnologie en er is een groeiend aantal verkopers in de stad dat cryptocurrency accepteert.” Wat we nog steeds missen, is de verbinding tussen al deze verschillende delen van de blockchaingemeenschap”, zegt Jonathan.

In andere regio’s zijn er wel centrale organisaties die de blockchaingemeenschap helpen om verbinding te maken en verder te gaan. “In Berlijn heb je bijvoorbeeld een coworking space speciaal voor mensen die in blockchain werken en in Zwitserland is er Zug, een kleine plaats net onder Zürich die zichzelf ‘Crypto Valley’ noemt.” De lokale overheid nodigde daar actief cryptocurrency-bedrijven uit; nu heeft onder meer de Ethereum Foundation daar haar hoofdkantoor.

Blockchainbrainstorm

Het is tijd voor het interactieve deel van de vergadering van vandaag. Aan de aanwezigen wordt gevraagd om 5 ideeën te verzinnen die de Amsterdamse blockchaingemeenschap kunnen versterken. Met twee anderen moeten ze vervolgens een nieuwe top 5 van ideeën maken en weer daarna in groepen van 6 de uiteindelijke top 5. Die ideeën worden verzameld op de muur.

Er is uiteraard veel overlap tussen de ideeën die de groepen verzinnen. Er worden vijf categorieën onderscheiden: marketing & communicatie, onderwijs, de toepassing van blockchaintechnologie, regulering en sectoren. De meeste ideeën vallen onder de marketing en communicatie van blockchaintechnologie, zowel binnen de blockchaingemeenschap, als daarbuiten — voor een breder publiek.

Blockchainmarketing

Sommige groepen willen één identiteit creëren voor de blockchaingemeenschap, in de vorm van bijvoorbeeld een merk. “Daarmee creëer je een stimulans om samen te komen en ervaringen te delen”, zegt iemand. Een mission statement voor de gemeenschap is ook een van de ideeën.

blockchain event amsterdam

Een blockchainkenniscentrum wordt ook genoemd en een andere groep noemt een portal waar alles dat rondom blockchain in de MRA te vinden is. “Voor bedrijven is het moeilijk om informatiebronnen te vinden, terwijl er wel heel veel informatie is”, zegt iemand. Een ander: “In het verhaal van Jonathan miste ik de particuliere bedrijven die al een tijdje werken aan blockchaintechnologie, maar die daar niet open over zijn geweest. Als we die ook kunnen verbinden met ons ecosysteem, dan zorgt dat voor veel van waarde.” Er moet meer matchmaking zijn in de gemeenschap, suggereert een groep. Een ander idee: de Amsterdam Blockchain Alliance moet worden opgericht.

Bewustzijn is een ander belangrijk aspect van het versterken van de blockchaingemeenschap. “We moeten het blockchainverhaal aan iedereen vertellen, niet alleen aan developers”, zegt iemand. “Blockchain is sexy en veilig, we moeten de mythe erover ontkrachten.” Iemand vervolgt: “Wat als de gemeente een paar bijzondere use cases voor blockchain selecteert en die op een gave manier in het openbaar laat zien?”

Steun de Amsterdamse blockchaincommunity

Hoe nu verder? Er zijn vandaag veel ideeën voorbijgekomen. Wie is er nu aan zet? “Vandaag was een verkennende bijeenkomst die ons een eerste indruk heeft gegeven van wat we kunnen doen voor de blockchaingemeenschap in Amsterdam”, zegt Willem van de Amsterdam Economic Board. “In fase twee kunnen we gaan nadenken over wat voor gemeenschap we willen zijn en over hoe we ons kunnen onderscheiden van andere blockchaingemeenschappen.”

“Een ecosysteem opbouwen en versterken begint met het leren kennen van het ecosysteem”, voegt Bas van Startup Amsterdam eraan toe. “We willen weten hoe we kunnen helpen, maar je moet zelf ook een ambitie bedenken. We kunnen veel als overheid doen, maar alleen als facilitator. Als het aan ons ligt, zijn deze bijeenkomst en de volgende geen publieke, maar publiek-private initiatieven. We hopen jullie dus over een paar weken weer te zien.”

11 oktober 2018

Meer weten over

Neem contact op

Blijf jij ook op de hoogte?

8x per jaar nieuws en events uit de regio: schrijf je in voor de Board Update nieuwsbrief

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten