Amsterdam InChange

Een wereld in transitie vraagt om een plek waar changemakers elkaar ontmoeten en kunnen samenwerken. Amsterdam InChange creëert die open en veilige ruimte. Hier gaan we vanuit het vraagstuk met elkaar aan de slag. 

Amsterdam InChange is het open innovatieplatform voor de regio Amsterdam en daarbuiten. Een samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en innovatieve bedrijven, die samen werken aan een betere toekomst voor iedereen. Amsterdam InChange brengt kennis en perspectieven samen om creatieve oplossingen te vinden en de stad en regio van de toekomst vorm te geven.

Amsterdam InChange was voorheen bekend als Amsterdam Smart City.

Voor wie is Amsterdam InChange?

Het online innovatieplatform van Amsterdam InChange is voor iedereen die geïnteresseerd is in, en werkt aan, stadsontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en technologie. De internationale community van meer dan 10.000 changemakers wisselt hier kennis uit en zoekt verbinding met elkaar.

Regionale partners kunnen zich als kernpartner aansluiten bij ons publiek-private –partnership. Zij maken het platform mogelijk, brengen vraagstukken in en innoveren samen met de community.

Wat doet Amsterdam InChange?

Amsterdam InChange bouwt voort op een jarenlang ervaring in het tot stand brengen van (digitale) innovaties voor duurzame, leefbare steden. Rondom een maatschappelijk vraagstuk verbindt zij partijen en faciliteert de samenwerking. Door haar waardegedreven aanpak zorgt het programma ervoor dat innovaties daadwerkelijk bijdragen aan schonere, groenere en gelukkigere steden. Bewoners en gebruikers van steden staan hierin centraal.

We werken aan vier challenges: drijvende wijken, circulaire laadinfrastructuur, de coöperatieve metropool en de ondergrond.

  • Drijvende wijken

    Door ruimtegebrek en klimaatverandering moeten woningen in de toekomst mogelijk ook worden gebouwd in watergebieden. De challenge van de drijvende wijken draait om het creëren van voorstelbare en werkbare scenario’s van stedelijke ontwikkeling op water.

    Drijvende wijken vragen niet alleen om oplossingen voor de technische aspecten. Maar ook om financiering, steun van de gemeenschap, ecologische aspecten, betaalbaarheid en politiek. De collectieve overtuiging over stedelijke ontwikkeling is momenteel vooral gericht op ‘gezinsappartementen op het land’. Dat willen we veranderen. Zodat leven op water voor iedereen een serieuze optie wordt.

    Wil je meer weten over drijvende wijken? Neem dan contact op met pelle@amsterdaminchange.com.

  • Circulaire laadinfrastructuur

    Circulaire initiatieven, waaronder circulaire oplaadinfrastructuur, komen vaak lastig voorbij de proeffase. Door barrières als het gebrek aan data, uitdagingen bij het implementeren van circulariteit in de productieketen, regelgeving en hogere kosten. Met de challenge circulaire laadinfrastructuur willen we circulaire businessmodellen in de laadinfrastructuurketen voor elektrische voertuigen stimuleren.

    Samen met partners werken we aan het verminderen van beperkende regelgeving, het genereren en openstellen van relevante data, en gedeeld eigenaarschap nemen over de gehele keten. Dit draagt bij aan de transitie naar een circulaire samenleving.

    Wil je meer weten over de circulaire laadinfrastructuur challenge? Neem dan contact op met noor@amsterdaminchange.com

  • Coöperatieve Metropool

    Steeds vaker starten groepen mensen met coöperatieve initiatieven. Variërend van door de gemeenschap geleide energieprojecten tot collectieve mobiliteit en huisvesting. Deze initiatieven worden vaak gedreven door duurzaamheids- en sociale doelen, zonder winstoogmerk.

    De voordelen van deze initiatieven blijven vaak beperkt tot specifieke groepen op lokaal niveau. De coöperatieve challenge wil maatschappelijke organisaties op het gebied van energie, zoals energiecoöperaties, meer mainstream maken. Dat doen we door erkenning te creëren, begrip te bevorderen en kennisuitwisseling te faciliteren.

    Wil je meer weten over de coöperatieve challenge? Neem dan contact op met noor@amsterdaminchange.com.

  • De ondergrond

    In de bodem onder stedelijke gebieden ligt een diversiteit aan infrastructuur. Zoals kabels, glasvezelkabels, gaspijpleidingen, warmtenetwerken en rioleringen. Maar ook natuurlijke elementen zoals grond, die van cruciaal belang is voor de gezondheid van stadsbomen.

    De druk op de ondergrond neemt toe. Graafwerkzaamheden leiden tot verstoringen en schade aan het ecosysteem. De ondergrond challenge heeft als doel een betere samenwerking tussen alle belanghebbenden. Bijvoorbeeld op het gebied van data delen en een gezamenlijke planning om de kwaliteit en het beheer van de ondergrond te verbeteren.

    Dat kan leiden tot een gezondere ondergrond met meer biodiversiteit, minder verstoringen en een versnelde overgang naar duurzamere energie- en digitale infrastructuur. Dat alles is in het belang van de bewoners van stedelijke gebieden.

    Wil je meer weten over de ondergrond challenge? Neem dan contact op met noor@amsterdaminchange.com.

Contactpersonen

Saskia Bosnie | Amsterdam InChange

Programmadirecteur a.i.
Amsterdam InChange

Cornelia Dinca | Amsterdam Economic Board

International Liaison
Amsterdam InChange

Pelle Menke | Amsterdam Economic Board

Communicatie- en Programmamedewerker Mobiliteit
Amsterdam InChange

Sophie van der Ploeg | Amsterdam Economic Board

Community Manager
Amsterdam InChange

Noor Veenhoven | Amsterdam Economic Board

Programmamanager Circulair & Energie
Amsterdam InChange

Jill Vink | Amsterdam Economic Board

Communicatie- en Programmamedewerker
Amsterdam InChange

Delen

Nieuws

Schrijf je in voor de Board Update

Ontvang 8x per jaar nieuws en events uit de Metropool Amsterdam. En bekijk eerdere edities.

Get your news and events about the Amsterdam region. Check previous editions. Our newsletter is in Dutch.

Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.

Click to agree to our privacy statement.